Newsy

Ewa Wachowicz: moda na gotowanie wcale mnie nie dziwi

2013-11-27  |  09:20
Mówi:Ewa Wachowicz
Funkcja:producentka i dziennikarka telewizyjna
  • MP4
  • Polacy pokochali gotowanie. W sklepach można do woli przebierać w produktach spożywczych nawet z najdalszych krańców świata, w telewizji programy kulinarne są w najlepszych czasach antenowych, a w internecie jest już ponad 3,5 tys. blogów kulinarnych.

    – Moda na gotowanie bardzo mnie cieszy i mam nadzieję, że nie przeminie ponieważ kilka razy dziennie jemy, kilka razy dziennie mamy szanse sprawić sobie i innym przyjemność – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Ewa Wachowicz, była Miss Polski, pasjonatka kuchni i jurorka polskiej edycji programu "Top Chef".

    Dowolność wyboru produktów sprawia, że dania klasycznej kuchni polskiej coraz częściej ustępują miejsca na stołach nowym, często egzotycznym smakom.

    – Pamiętam czasy, kiedy nic nie było i gotowało się z niczego. Zupełnie inna była nasza kuchnia. Teraz mamy dostęp do wszelkiego rodzaju produktów, od oliwek po świeży imbir, po trawę cytrynową, po egzotyczne przyprawy, liście kafiru. W związku z tym, że to jest, mamy do tego dostęp, interesujemy się tym – ocenia Ewa Wachowicz.

    Nie tylko egzotyczne smaki podbiły podniebienia Polaków. Doceniamy również rodzime produkty, gdyż wraz z modą na gotowanie nastała również moda na żywność organiczną i ekologiczną.

    – Mamy produkty o prawdziwym smaku, które już teraz zaczynamy doceniać. U nas ziemniak jeszcze smakuje jak ziemniak, marchewka jak marchewka. Jak się jeździ dużo po świecie i popróbuje się tych przemysłowych rzeczy, to nagle człowiek odkrywa, że w naszym kraju jest cudownie kulinarnie, więc wcale moda na gotowanie mnie nie dziwi, bo mamy cudowne, dobre polskie produkty – stwierdza Wachowicz.

    Zapanował nawet pewien snobizm na gotowanie. Na imprezach nie zamawia się już pizzy a własnoręcznie przygotowuje sushi lub w obecności profesjonalnego kucharza gotuje razem z gośćmi. Dużym zainteresowaniem cieszą się również restauracje, gdzie samemu można przyrządzić swoje danie lub na własne oczy przekonać się jak robi to specjalista.

    Dzięki programom takim jak "Master Chef" czy "Top Chef" zawód kucharza zaczął być traktowany przez Polaków z większym poważaniem i modne stały się kursy gotowania. Do wyboru jest wiele szkoleń w całym kraju, a niektóre przeznaczone są nawet dla dzieci od lat trzech. Ci, którzy nabyli już wiedzę z zakresu gotowania i są kulinarnymi pasjonatami często zakładają blogi kulinarne, które cieszą się ogromną popularnością w sieci i są źródłem inspiracji dla setek tysięcy czytelników.

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Problemy społeczne

    37 proc. Ukraińców nie wie, jak zaszczepić dziecko w Polsce. Potrzebna większa edukacja w tym zakresie

    Choć trzech na czterech uchodźców z Ukrainy darzy polski system ochrony zdrowia dużym zaufaniem, to 21 proc. z nich ma problem z zaufaniem do samych szczepień. To dlatego wiele ukraińskich mam podejmuje decyzję o nieszczepieniu dziecka. Dużym wyzwaniem jest więc zwiększanie ich świadomości na temat korzyści płynących ze szczepień dla zdrowia jednostek i całej populacji, a także wyjaśnianie wątpliwości związanych z ewentualnymi skutkami ubocznymi. Tę rolę edukacyjną musi wziąć na siebie polski personel systemu ochrony zdrowia.

    Problemy społeczne

    Muzea pomagają walczyć ze stereotypami i uprzedzeniami. To ważne dla zmieniającego się rynku pracy

    Według NEMO, Sieci Europejskich Organizacji Muzealnych, społeczna rola muzeów wykracza daleko poza ich tradycyjne funkcje. W coraz bardziej spolaryzowanym świecie muzea mogą odgrywać kluczową rolę w promowaniu dialogu i spójności społecznej, zachęcać do dyskusji, mogą też pełnić rolę ośrodków integracji społecznej. Dzięki przybliżaniu obcych kultur mogą też zmienić spojrzenie na rynek pracy.

    Żywienie

    Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny

    Celebrytka uważa, że leków typu Ozempic nie powinno się stosować jako złotych środków na odchudzanie. Bo choć pozwalają one w dość krótkim czasie pozbyć się zbędnych kilogramów, to odbywa się to kosztem zdrowia. Aby więc bezpiecznie i trwale zredukować masę ciała, trzeba przede wszystkim zmodyfikować dietę i prowadzić aktywny styl życia. To długi, ale wart starania proces. Ze swojego doświadczenia Sylwia Bomba wie, że nie ma jednej cudownej tabletki, dzięki której bez żadnego wysiłku uzyskamy wymarzony rozmiar S.