Newsy

Grzegorz Łapanowski: Dzieci nie nabiorą zdrowych nawyków żywieniowych bez pomocy rodziców i ich przykładu. Wsparciem mogą być rodzinne warsztaty kulinarne

2018-05-15  |  06:16

Zdaniem kucharza dorośli powinni nie tylko przyrządzać dla swoich pociech zdrowe dania, lecz także dawać im przykład własnym stylem odżywiania. Pomoc dla rodziców mogą być warsztaty kulinarne „Mokotów na widelcu”, podczas których rodzice z dziećmi będą w Galerii Mokotów wspólnie gotować smaczne i zdrowe posiłki.

Nadwaga i otyłość to coraz powszechniejszy problem wśród polskich dzieci. Z raportów NIK wynika, że odsetek uczniów z zaburzeniami masy ciała od kilku lat sukcesywnie wzrasta i dziś wynosi ok. 22 proc., czyli o ponad 5 proc. więcej niż 4 lata wcześniej. Według Światowej Organizacji Zdrowia na przestrzeni dwóch ostatnich dziesięcioleci w Polsce aż trzykrotnie wzrosła liczba dzieci borykających się z nadwagą. Przyczyną problemu jest niski poziom aktywności fizycznej wśród młodych Polaków oraz złe nawyki żywieniowe.

– Jeśli chcemy zachęcić najmłodszych do dobrego jedzenia, to oczywiście warto jest edukować dzieciaki, ale tak naprawdę kluczowym aktorem, który ma wpływ na to, co dzieci jedzą, są rodzice – mówi Grzegorz Łapanowski agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

Rodzice nie tylko zapewniają dzieciom dostęp do zdrowego jedzenia, kształtując w ten sposób przyszłe nawyki żywieniowe, lecz także dają przykład. Jeśli sami nie będą przestrzegać zasad zdrowego odżywiania, a w ich diecie dominować będą niezdrowe dania takie jak słodzone napoje i przekąski lub fast foody, nie zdołają przekonać swoich pociech do zalet niskokalorycznego jadłospisu.

– Jeśli cała rodzina będzie jadła dobrze, to jest o wiele większa szansa na to, że będziemy jako społeczeństwo szczęśliwi, bo dobrze odżywieni. Pozostaje jeszcze oczywiście kwestia sportu – mówi Grzegorz Łapanowski.

Pomoc w edukacji żywieniowej najmłodszych mogą stanowić programy takie jak „Mokotów na widelcu”. Są to warsztaty kulinarne organizowane przez fundację Grzegorza Łapanowskiego „Szkoła na widelcu” we współpracy z warszawską Galerią Mokotów. Ich celem jest zachęcenie rodziców i dzieci do wspólnego gotowania oraz przekazanie najmłodszym wiedzy na temat zdrowego odżywiania w przyjemny sposób.

–  Zapraszamy na warsztaty kulinarne, w ramach których dzieci razem z rodzicami będą gotowali, bardzo często razem z dietetykami, z kucharzami. Dzięki temu będą mogli się dowiedzieć na temat produktów spożywczych, nowych potraw – mówi Grzegorz Łapanowski.

Warsztaty łączą zabawę z edukacją. Ich uczestnicy zarówno poznają teorię z zakresu zdrowego odżywiania oraz przyrządzania smacznych, a jednocześnie zdrowych posiłków, jak i spróbują samodzielnie ugotować niektóre potrawy. Oprócz sporej porcji wiedzy i umiejętności praktycznych zajęcia te dają także możliwość wspólnego spędzenia czasu i pielęgnowania więzi rodzinnych.

– Dają szansę, żeby spotkać się wspólnie przy stole, pielęgnować jedną z najfajniejszych rzeczy, którą można robić razem, czyli wspólne gotowanie, a z drugiej strony przede wszystkim wynik tego wspólnego gotowania, czyli wspólne jedzenie, które wszystkie tygryski bardzo lubią – mówi Grzegorz Łapanowski.

Zajęcia trwają godzinę i odbywają się w soboty. Uczestnictwo w nich jest bezpłatne, zarówno dla dzieci, jak i dla rodziców, a zapisywać się można za pośrednictwem strony internetowej grandkitchen.pl.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Farmacja

Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi

Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.