Mówi: | Grzegorz Łapanowski |
Funkcja: | kucharz, założyciel fundacji Szkoła na widelcu |
Grzegorz Łapanowski: Dzieci nie nabiorą zdrowych nawyków żywieniowych bez pomocy rodziców i ich przykładu. Wsparciem mogą być rodzinne warsztaty kulinarne
Zdaniem kucharza dorośli powinni nie tylko przyrządzać dla swoich pociech zdrowe dania, lecz także dawać im przykład własnym stylem odżywiania. Pomoc dla rodziców mogą być warsztaty kulinarne „Mokotów na widelcu”, podczas których rodzice z dziećmi będą w Galerii Mokotów wspólnie gotować smaczne i zdrowe posiłki.
Nadwaga i otyłość to coraz powszechniejszy problem wśród polskich dzieci. Z raportów NIK wynika, że odsetek uczniów z zaburzeniami masy ciała od kilku lat sukcesywnie wzrasta i dziś wynosi ok. 22 proc., czyli o ponad 5 proc. więcej niż 4 lata wcześniej. Według Światowej Organizacji Zdrowia na przestrzeni dwóch ostatnich dziesięcioleci w Polsce aż trzykrotnie wzrosła liczba dzieci borykających się z nadwagą. Przyczyną problemu jest niski poziom aktywności fizycznej wśród młodych Polaków oraz złe nawyki żywieniowe.
– Jeśli chcemy zachęcić najmłodszych do dobrego jedzenia, to oczywiście warto jest edukować dzieciaki, ale tak naprawdę kluczowym aktorem, który ma wpływ na to, co dzieci jedzą, są rodzice – mówi Grzegorz Łapanowski agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.
Rodzice nie tylko zapewniają dzieciom dostęp do zdrowego jedzenia, kształtując w ten sposób przyszłe nawyki żywieniowe, lecz także dają przykład. Jeśli sami nie będą przestrzegać zasad zdrowego odżywiania, a w ich diecie dominować będą niezdrowe dania takie jak słodzone napoje i przekąski lub fast foody, nie zdołają przekonać swoich pociech do zalet niskokalorycznego jadłospisu.
– Jeśli cała rodzina będzie jadła dobrze, to jest o wiele większa szansa na to, że będziemy jako społeczeństwo szczęśliwi, bo dobrze odżywieni. Pozostaje jeszcze oczywiście kwestia sportu – mówi Grzegorz Łapanowski.
Pomoc w edukacji żywieniowej najmłodszych mogą stanowić programy takie jak „Mokotów na widelcu”. Są to warsztaty kulinarne organizowane przez fundację Grzegorza Łapanowskiego „Szkoła na widelcu” we współpracy z warszawską Galerią Mokotów. Ich celem jest zachęcenie rodziców i dzieci do wspólnego gotowania oraz przekazanie najmłodszym wiedzy na temat zdrowego odżywiania w przyjemny sposób.
– Zapraszamy na warsztaty kulinarne, w ramach których dzieci razem z rodzicami będą gotowali, bardzo często razem z dietetykami, z kucharzami. Dzięki temu będą mogli się dowiedzieć na temat produktów spożywczych, nowych potraw – mówi Grzegorz Łapanowski.
Warsztaty łączą zabawę z edukacją. Ich uczestnicy zarówno poznają teorię z zakresu zdrowego odżywiania oraz przyrządzania smacznych, a jednocześnie zdrowych posiłków, jak i spróbują samodzielnie ugotować niektóre potrawy. Oprócz sporej porcji wiedzy i umiejętności praktycznych zajęcia te dają także możliwość wspólnego spędzenia czasu i pielęgnowania więzi rodzinnych.
– Dają szansę, żeby spotkać się wspólnie przy stole, pielęgnować jedną z najfajniejszych rzeczy, którą można robić razem, czyli wspólne gotowanie, a z drugiej strony przede wszystkim wynik tego wspólnego gotowania, czyli wspólne jedzenie, które wszystkie tygryski bardzo lubią – mówi Grzegorz Łapanowski.
Zajęcia trwają godzinę i odbywają się w soboty. Uczestnictwo w nich jest bezpłatne, zarówno dla dzieci, jak i dla rodziców, a zapisywać się można za pośrednictwem strony internetowej grandkitchen.pl.
Czytaj także
- 2025-02-20: Ubóstwo dotyka prawie miliona dzieci w Polsce. Głód i niedożywienie jednym z najpoważniejszych objawów
- 2025-02-21: Trzy lata wojny w Ukrainie. UE i kraje członkowskie przeznaczyły na wsparcie dla Ukrainy ponad 134 mld euro
- 2025-02-14: Dzieci mają zbyt łatwy dostęp do pornografii i patostreamingu. Rzecznik Praw Dziecka apeluje o zaostrzenie prawa
- 2025-02-19: Polskie mleczarstwo przygotowuje się do silniejszej konkurencji na zagranicznych rynkach. Potrzebuje wsparcia systemowego
- 2025-02-06: OECD chwali Polskę za sprawne przejście przez kryzysy. Rekomenduje też rewizję podatków i wydatków budżetowych
- 2025-02-18: Europejski przemysł czeka na Clean Industrial Deal. Dekarbonizacja jest potrzebna, ale innymi metodami
- 2025-01-31: Kompetencje STEM wchodzą szerzej do edukacji. Inicjatywa edukacyjna Amazon objęła już pół miliona dzieci w Polsce
- 2025-01-28: Powstała koalicja na rzecz zmniejszenia dopuszczalnego limitu alkoholu u kierowców do 0,0 promila. Jest wniosek o zmiany prawne w tym zakresie
- 2025-01-28: Europa bierze bezpieczeństwo w swoje ręce. Potencjał obronny może być nawet kilkukrotnie większy niż Rosji
- 2025-01-28: Europoseł AfD: Elon Musk poprawił nasz wizerunek za granicą. Jego wsparcie nam pomaga
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Adam Kszczot: Bardzo żałuję, że nie da się drugi raz wystartować w „Tańcu z gwiazdami”. W tym roku planuję za to z żoną pójść na kurs tańca
Biegacz zapewnia, że doskonale czuje się na parkiecie i choć musi jeszcze popracować nad techniką, to taniec sprawia mu mnóstwo przyjemności, poprawia nastrój i dodaje pozytywnej energii. Wiosną ubiegłego roku Adama Kszczota można było oglądać w „Tańcu z gwiazdami”. Partnerowała mu Katarzyna Vu Manh. Niestety jego przygoda z formatem trwała bardzo krótko.
Transport
Polska drugim największym rynkiem dla Mercedesa-Maybacha w Europie. Liczba zamówień na nowego kabrioleta SL 680 wskazuje na duże zainteresowanie klientów

W Arkadach Kubickiego na Zamku Królewskim w Warszawie odbyła się polska premiera najnowszego modelu Mercedes-Maybach – SL 680 Monogram Series. To najbardziej sportowy Maybach w historii. – Liczba zamówień składanych w systemie wskazuje, że premierowe auto cieszy się dużym zainteresowaniem klientów – podkreślają przedstawiciele marki. Polska jest drugim największym rynkiem dla luksusowych samochodów Maybacha w Europie.
Handel
Polacy przerzucają się na piwa bezalkoholowe. Segment rośnie o 17 proc., podczas gdy cały rynek piwa się kurczy

Rynek piwa skurczył się w 2024 roku o prawie 2 proc. To m.in. efekt wzrostu średniej ceny tego alkoholu, która jest dziś o ponad 40 proc. wyższa niż w 2019 roku. Na tle rynku zdecydowanie wyróżnia się segment bezalkoholowy, który wolumenowo i wartościowo rośnie o ok. 17 proc. w ujęciu rocznym. – Ten segment, wart 1,7 mld zł, jest nadzieją na poprawę wyników branży piwowarskiej – ocenia Igor Tikhonov, prezes Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie. I podkreśla, że rynek pozostaje pod presją rosnących kosztów produkcji i zmian legislacyjnych.