Mówi: | Ewa Wróblewska |
Funkcja: | ekspert BoboVita |
Jakość posiłków ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego rozwoju niemowlęcia. Odpowiednim wyborem są posiłki przeznaczone specjalnie dla najmłodszych
Odpowiednim wyborem dla niemowląt i małych dzieci są posiłki tworzone specjalnie z myślą o nich. Posiłki, kaszki czy deserki ze wskazaniem wieku na opakowaniu zawierają niezbędne dla szybko rozwijającego się organizmu substancje odżywcze. Spełniają również znacznie bardziej restrykcyjne normy niż produkty ogólnego przeznaczenia. Zgodnie z przepisami prawa nie zawierają barwników, konserwantów czy wzmacniaczy smaku, dostosowane są natomiast do poszczególnych etapów życia dziecka.
Dla zdrowia dziecka ważna jest urozmaicona i zbilansowana dieta oraz zdrowy tryb życia. Właśnie dlatego dietetycy zalecają regularne spożywanie 4–5 posiłków dziennie, unikanie produktów wysoko przetworzonych, ograniczenie spożycia cukrów, jedzenie dużej ilości warzyw, a także zwracanie uwagi na jakość spożywanych produktów.
– To, co spożywamy, powinno być odpowiednie. Wtedy nasz organizm odwdzięczy nam się prawidłowym funkcjonowaniem. Natomiast jeżeli do naszego organizmu trafiają produkty nieodpowiednie, na przykład zbyt duża ilość cukrów prostych, nasycone kwasy tłuszczowe, to nie będzie chciał on z nami współpracować – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Ewa Wróblewska, ekspert BoboVita.
Warto pamiętać, że zapotrzebowanie na składniki odżywcze może się różnić w zależności od trybu życia, rodzaju wykonywanej pracy, płci, a także wieku. Rodzice często zapominają, że młody, intensywnie rosnący i rozwijający się organizm dziecka wymaga zupełnie innego sposobu żywienia niż organizm osoby dorosłej. Prawidłowy sposób żywienia jest szczególnie istotny w okresie 1000 pierwszych dni życia malucha, wówczas bowiem rozwija się jego układ odpornościowy, pokarmowy, kształtuje się metabolizm czy rozwija mózg. Co więcej, nawet 60 proc. preferencji wykształconych w wieku 2–3 lat może przetrwać aż do 17–22 roku życia1.
– W okresie 1000 pierwszych dni rodzice powinni wkładać maksimum wysiłku w to, jak rozszerzają i komponują dietę swoich niemowląt. To właśnie wtedy schemat żywienia staje się dla nich drogowskazem, co i jak wprowadzać do diety niemowląt – mówi Ewa Wróblewska.
Pierwsze produkty uzupełniające powinny trafić do diety dziecka nie wcześniej niż po ukończeniu przez nie 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu życia. Tymczasem, jak pokazują badania, 61 proc. niemowląt ma rozszerzaną dietę przed 5. miesiącem życia, a więc niezgodnie z zaleceniami ekspertów2.
Istotny jest również wybór konsystencji posiłku, która powinna być dopasowana do etapu rozwoju niemowlęcia.
– Na początku powinna być ona gładka, z czasem grudkowata, by później stymulować mięśnie żuchwy do gryzienia oraz żucia. Bardzo ważne jest, aby rodzice wybierali produkty o odpowiedniej jakości, ponieważ niemowlę to nie mały dorosły i w okresie 1000 pierwszych dni nie jest w stanie przyjąć tych samych produktów, które spożywamy my, dorośli – mówi Ewa Wróblewska.
Odpowiednim wyborem dla najmłodszych będą produkty przeznaczone specjalnie dla niemowląt i małych dzieci, ze wskazaniem wieku na opakowaniu. Warzywa, owoce, mięsa oraz zboża użyte do ich produkcji spełniają znacznie bardziej restrykcyjne normy niż produkty żywnościowe ogólnego przeznaczenia, np. każda partia składników BoboVita* przechodzi nawet ponad 600 testów jakości i bezpieczeństwa. Wszystkie produkty pochodzą ponadto od długoletnich, zaufanych dostawców.
– Gwarancją najwyższej jakości jest wskazanie wieku na opakowaniu. Produkt przechodzi setki testów jakości, a normy wobec niego są nawet kilka tysięcy razy wyższe niż normy wobec produktów dla dorosłych – mówi Ewa Wróblewska.
Produkty przeznaczone dla maluchów mogą mieć formę kaszek, deserków, obiadków, zupek czy musów owocowych. Zgodnie z przepisami prawa nie zawierają konserwantów, wzmacniaczy smaków oraz barwników. Żywność dla niemowląt i małych dzieci spełnia normy jakości i bezpieczeństwa produktu wynikające z przepisów prawa europejskiego i krajowego. Normy te są o wiele bardziej restrykcyjne w porównaniu z żywnością ogólnego przeznaczenia.
1 S. Nicklaus, et al., A prospective study of food preferences in childhood, Food Quality and Preference Volume 15, Issues 78, October–December 2004, Pages 805–818.
2 Raport z badania Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia – badanie ogólnopolskie 2016 rok, Weker H., Socha P., wsp., Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2017.
Czytaj także
- 2025-07-31: Czipowanie pozwala o jedną czwartą zmniejszyć bezdomność psów i kotów. UE chce wprowadzić taki obowiązek
- 2025-07-29: Dobrobyt Polski uzależniony od wiedzy społeczeństwa o ekonomii i finansach. Takiej edukacji wciąż za mało jest w szkołach
- 2025-07-17: Unia Europejska wzmacnia ochronę najmłodszych. Parlament Europejski chce, by test praw dziecka był nowym standardem w legislacji
- 2025-07-22: Duże możliwości korzystania z funduszy europejskich przez polskie firmy. Szczególnie w obszarze obronności
- 2025-07-24: Mikro-, małe i średnie firmy liczą na lepszy dostęp do finansowania. To coraz istotniejszy klient dla sektora bankowego
- 2025-07-04: Rośnie liczba i wartość udzielonych konsumentom kredytów gotówkowych. Gorzej mają się kredyty ratalne oraz te udzielane firmom
- 2025-07-08: Rynek gier mobilnych w Polsce może być wart prawie 0,5 mld dol. do 2030 roku. Za tym idzie rozwój smartfonów dla graczy
- 2025-07-28: Marcelina Zawadzka: Kiedyś sama decydowałam o swoim życiu i nie byłam od nikogo zależna. Teraz już przy opiece nad synkiem jestem zdana na pomoc innych
- 2025-06-26: Trwają prace nad nowymi przepisami chroniącymi dzieci przed wykorzystywaniem seksualnym. Mają dostosować prawo do rozwoju technologii
- 2025-07-31: Europosłanki PiS: Pakt dla czystego przemysłu niesie ze sobą ideologię klimatyzmu. Może pogłębić utratę konkurencyjności
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Dorota Gardias: Moja piosenka nagrana z Bartasem Szymoniakiem odniosła ogromny sukces. Wiążę z nią pewne plany
Prezenterka pogody podkreśla, że ma w życiu kilka pasji, które szczególnie pielęgnuje. Jedną z nich jest śpiewanie. Nuci nie tylko pod prysznicem, ale swoje umiejętności wokalne prezentuje również na eventach, imprezach okolicznościowych i w programach rozrywkowych. Dorota Gardias nie kryje satysfakcji z tego, że kilka miesięcy temu mogła zaśpiewać w duecie z Bartasem Szymoniakiem, a utwór „Wszystko i nic” bardzo przypadł do gustu odbiorcom. Teraz marzy o tym, by móc wykonać go „na żywo” podczas festiwalu.
Media i PR
Reklama suplementów diety przez influencerów podlega pewnym ograniczeniom. Kontrolują to GIS i UOKiK

Rekomendacje influencerów mają znaczenie w wielu kategoriach zakupowych. Z raportu przygotowanego przez Wavemaker „Influencerzy pod lupą: etyka w social mediach” wynika, że 30 proc. internautów bierze je pod uwagę przy podejmowaniu decyzji zakupowych dotyczących leków i suplementów diety. Reklamy suplementów diety w Polsce podlegają pewnym ograniczeniom. Przykładowo nie można przypisywać im właściwości leczniczych, bo nie są to leki, ani też właściwości wspomagających, które nie są poparte badaniami. Te kwestie sprawdza GIS. UOKiK z kolei może skontrolować poprawne oznaczenie przekazu reklamowego w social mediach.
Moda
Qczaj: Kiedyś na każde wyjście musiałem kupić sobie coś nowego. Teraz już nie chcę kupować kolejnych garniturów, by potem wyrzucać je na śmietnik

Zdaniem trenera, by zadbać o środowisko naturalne i zmniejszyć ilość odpadów, trzeba chociażby zrezygnować z impulsywnych zakupów w sklepach z odzieżą i w modzie postawić na bardziej zrównoważone rozwiązania. Qczaj zachęca więc do zmiany nawyków i refleksji nad własnymi potrzebami. Najpierw bowiem powinniśmy ocenić, czy dany zakup naprawdę jest konieczny, czy może w szafie mamy już podobną rzecz, którą z powodzeniem można ponownie wykorzystać. On sam, na przekór nieprzychylnym komentarzom i krytyce internautów, kilka razy założył już ten sam garnitur i znów za jakiś czas zamierza się w nim pokazać.