Mówi: | Aneta Grajda |
Firma: | Instytut „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka” |
Kobiety ciężarne nie powinny jeść więcej. Ważne jest jednak zwiększenie substancji odżywczych w diecie
Wysokokaloryczna dieta bogata w produkty przetworzone może doprowadzić do powikłań ciąży i porodu. Lekarze i dietetycy apelują, by kobiety ciężarne zwróciły uwagę przede wszystkim na jakość, a nie ilość spożywanych produktów. W ciąży ważna jest różnorodność i regularność posiłków. Aby zapobiec dolegliwościom pokarmowym, warto zadbać o umiarkowaną aktywność fizyczną i picie wystarczającej ilości wody.
Ciąża jest wyjątkowym stanem fizjologicznym, który wymaga wprowadzenia kompleksowych zmian stylu życia, w tym diety. Niestety część kobiet ciężarnych przywiązuje dużą wagę do kaloryczności posiłków, a zapomina o ich zbilansowaniu pod względem składników odżywczych.
– Matka jest jedynym źródłem pokarmu dla dziecka i to, co ona je i jak troszczy się o siebie, ma wpływ także na dziecko. Świetnie oddaje to popularne ostatnio hasło: „jeść dla dwojga, a nie za dwoje”. Czyli kobieta po zajściu w ciążę powinna troszczyć się o to, by jej posiłki były jak najlepszej jakości, ale jak najmniejszej kaloryczności – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Aneta Grajda z Instytutu „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”.
Spożywanie zbyt dużej liczby kalorii z produktów wysokoprzetworzonych w trakcie ciąży sprzyja nadwadze matki, a ta z kolei zwiększa ryzyko makrosomii płodu, czyli nadmiernej masy ciała dziecka. Zbyt duże rozmiary noworodka mogą być przyczyną powikłań w trakcie porodu. Nadwaga i otyłość u kobiet ciężarnych predysponuje również do cukrzycy ciążowej, nadciśnienia oraz stanu przedrzucawkowego.
– Zapotrzebowanie energetyczne w pierwszym trymestrze ciąży nie zmienia się. Dochodzi do tego dopiero w drugim i trzecim trymestrze. Ważne jest, by kobiety ciężarne przestrzegały zasad różnorodności i regularności spożywanych posiłków – zaznacza Aneta Grajda.
W jadłospisie kobiet spodziewających się dziecka powinny znaleźć się pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa (szczególnie zielonolistne), świeże owoce, rośliny strączkowe i ich przetwory, nieutwardzone tłuszcze roślinne, jaja, odtłuszczony nabiał, ryby oraz chude mięso. Ryby morskie są cennym źródłem kwasów omega-3, które pełnią ważną funkcję w rozwoju układu nerwowego. Niektóre z organizmów morskich zawierają jednak znaczne ilości związków rtęci, dlatego Instytut Żywności i Żywienia nie zaleca kobietom w ciąży spożywania ryb bałtyckich, szczególnie śledzi i łososi. Niewskazane jest picie niepasteryzowanego mleka ze względu na zagrożenie mikrobiologiczne. Warto również zrezygnować z kawy oraz mocnej herbaty.
Wegetarianki i weganki w ciąży powinny skonsultować się z lekarzem prowadzącym oraz dietetykiem specjalizującym się w dietach roślinnych w celu właściwego zrównoważenia diety. Niezależnie od sposobu odżywiania, wszystkie kobiety ciężarne powinny przyjmować kwas foliowy, żelazo, jod, DHA oraz witaminę D.
– Jeżeli chodzi o regularność, ważne jest, aby kobieta jadła 5-6 posiłków w ciągu dnia. Minimalna przerwa między posiłkami to 2,5 godziny, maksymalna – 4 godziny. I tutaj ważne jest, że w drugim i trymestrze ciąży pojawia się ten szósty, dodatkowy posiłek, który chroni kobietę przed nocnym niedocukrzeniem – tłumaczy Grajda.
W czasie ciąży często pojawiają się dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takie jak wzdęcia i zaparcia. Aby je złagodzić, warto zadbać o umiarkowaną aktywność fizyczną oraz pić odpowiednią ilość wody.
Czytaj także
- 2025-06-13: Kobietobójstwo jest typem przestępstwa niedookreślonym przez polskie prawo. Świadomość na ten temat jest wciąż zbyt mała
- 2025-05-26: Dyrektywa o przejrzystości płac zmniejszy lukę płacową między kobietami a mężczyznami. Obniży za to skłonność pracodawców do podwyżek
- 2025-06-13: Bartłomiej Nowosielski: Kluczowe w leczeniu otyłości jest odpowiednie nastawienie psychiczne. Otoczenie nie zawsze jest wyrozumiałe i empatyczne
- 2025-05-22: Statystyki dotyczące otyłości coraz bardziej niepokojące. Niewielki odsetek chorych podejmuje leczenie
- 2025-06-06: Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność
- 2025-05-27: Doda: Udało mi się całkowicie zwalczyć przyczynę Hashimoto, a nie tylko skutki tej choroby. Nadal będę się dzielić moimi doświadczeniami i nie dam się zastraszyć
- 2025-03-31: Unia Europejska chce wzmocnić prawa kobiet. Zapowiadane działania będą dotyczyć m.in. równości w zatrudnieniu czy zwalczania przemocy
- 2025-03-06: Joanna Liszowska: Kobiety powinno się doceniać na co dzień. Ale 8 marca można szczególnie wyrazić swoją sympatię
- 2025-04-03: W najbliższych latach wzrośnie zapotrzebowanie na metale i energię. To będzie wpływać na notowania surowców
- 2025-04-16: Sztuczna inteligencja napędza innowacje, ale pochłania ogromne ilości prądu. Rośnie potrzeba bardziej energooszczędnych rozwiązań
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dziecko

Marcelina Zawadzka: Uwielbiam zakupy online. Kiedy mały wieczorem zasypia, to ja mam wtedy czas na przeglądanie ofert w sieci
Odkąd modelka została mamą, zmieniła nawyki zakupowe, ponieważ nie ma czasu ani siły, żeby chodzić po galeriach w poszukiwaniu wszystkiego, co jest jej aktualnie potrzebne. A najwięcej rzeczy kupuje teraz właśnie dla swojego syna, który rośnie w oczach i często trzeba mu chociażby wymieniać garderobę. Marcelina Zawadzka zaznacza, że w sieci zazwyczaj robi zakupy wieczorem, kiedy jej syn już zasypia.
Edukacja
W ubiegłym roku spadła liczba samobójstw. Dalsza reforma psychiatrii powinna pomóc utrzymać tę tendencję

W 2024 roku po raz pierwszy od kilku lat liczba samobójstw w Polsce spadła, jednak skala problemu wciąż jest poważna. Polska jest w trakcie reformy psychiatrii, w ramach której największy nacisk w kształtowaniu opieki ma być położony na wsparcie środowiskowe. Eksperci zwracają jednak uwagę również na potrzebę utrzymania działań oddolnych i podniesienia społecznej wiedzy na temat prewencji suicydalnej. Bardzo istotne w tym kontekście jest odpowiednie kształtowanie dyskursu medialnego, a także edukowanie na temat tego, jakie zasady są kluczowe w pierwszej pomocy emocjonalnej.
Psychologia
Otyłość nie wynika z braku samodyscypliny czy lenistwa. Ta poważna choroba niesie ze sobą 200 różnych powikłań

– Walka z otyłością wymaga nie tylko wprowadzenia zmian w stylu życia i sposobie odżywiania, ale przede wszystkim zrozumienia, że jest to choroba zarówno o podłożu fizycznym, jak i psychicznym – podkreśla psycholog Adrianna Sobol. Niestety często to schorzenie jest postrzegane jako wynik braku dyscypliny, nieprawidłowej diety lub lenistwa, co jest błędnym i krzywdzącym stereotypem. W rzeczywistości otyłość jest bowiem poważną chorobą, która niesie ze sobą wiele powikłań zdrowotnych i wymaga kompleksowego podejścia. Kluczowymi elementami, które mogą się przyczynić do skuteczniejszego leczenia i poprawy jakości funkcjonowania pacjentów, jest wsparcie emocjonalne oraz zwiększenie dostępności do specjalistów.