Mówi: | Nestor Grojewski |
Funkcja: | szef kuchni |
Nestor Grojewski gotował m.in. dla Martina Scorsese i Leonardo DiCaprio. „Nie było żadnych grymasów i fochów. Praca z nimi to wspaniałe przeżycie”
Podczas pracy na planach amerykańskich filmów Nestor Grojewski przez żołądek trafił do serca wielu hollywoodzkich gwiazd. 10 lat temu otworzył swój lokal Cru.dop na via Tuscolana, niedaleko dzielnicy Cinecittà w Rzymie, gdzie często gościły ekipy filmowe z całego świata. Dzięki swoim wyjątkowym umiejętnościom kulinarnym dostał wiele propozycji pracy z tej branży, na przykład podczas kręcenia filmu „Gangi Nowego Jorku” przez dziewięć miesięcy był osobistym kucharzem Martina Scorsese.
Nestor Grojewski wspomina, że jego pzygoda z kuchnią trwa od zawsze. Specjalizuje się w surowych mięsach, surowych rybach i owocach morza przygotowywanych na oczach gości. Jest oryginalny w tym, co robi, oraz doceniany przez klientów na całym świecie.
– Uwielbiam gotować i przygotowywać potrawy dla moich klientów – niektórzy byli sławni. Gotowałem dla głów rządu włoskiego, robiłem catering w polskim pawilonie na EXPO w Mediolanie. Gotowałem też dla Martina Scorsese na planie „Gangów Nowego Jorku”, dla Leonarda DiCaprio, Cameron Diaz, Liama Neesona – mówi agencji Newseria Nestor Grojewski, szef kuchni.
Grojewski wspomina, że Martin Scorsese nie był kapryśny i nie stawiał dużych wymagań, ale potrafił docenić dobrą kuchnię. Najpierw jednak kucharz musiał przejść miesięczną próbę w jego domu i dopiero po zaliczonym teście reżyser zaprosił go do studia filmowego.
– Jadł wszystko, co ugotowałem. Dawałem moje propozycje i bardzo mu smakowały, nawet potrafił mi powiedzieć: „Pamiętasz tamtą rybę?” – „Dobrze, jeżeli jutro ją znajdę to będzie na stole”. Próbowałem przemycać coś polskiego. On nie przepadał za makaronami – mówi Nestor Grojewski.
Nestor Grojewski przyznaje, że zaskarbił sobie również podniebienie Leonardo DiCaprio.
– Leonardo DiCaprio przychodził codziennie. Ukrywałem moje dania, żeby nie widział, bo on miał swojego kucharza, a ja robiłem inną kuchnię, nowatorską, z wieloma różnymi rzeczami na talerzach, połączenie gustów, smaków. Ale on zawsze to podglądał: „A może to byś mi przygotował?”, „A mogę ja to?” – dlaczego nie? To było bajeczne, nie codziennie przychodzi do kogoś Leonardo DiCaprio i mówi: „Cześć, jak u ciebie?”. Cokolwiek by się nie stało uśmiech na twarzy, wymiana paru zdań – rewelacja, bardzo miła osoba od A do Z – mówi Nestor Grojewski.
Choć większość gwiazd dba o sylwetkę i pilnuje, co znajdzie się na ich talerzu, to nie są to diety restrykcyjne. Raczej jedzą wszystko, ale z umiarem.
– Cameron Diaz wbrew pozorom jadła bardzo normalnie, ale naprawdę dużo spalała. Trzeba zwrócić uwagę nato, że oni muszą utrzymywać swoją figurę, bardzo dużo ćwiczą, przynajmniej przy tym filmie codziennie poświęcali parę godzin na siłowni, to wszystko tam znikało. Bajka móc pracować z takimi osobami, tak życzliwymi i miłymi, bo ta współpraca to było coś wspaniałego – wspomina Nestor Grojewski.
Grojewski przyznaje, że taka współpraca to niezwykła przygoda i bardzo duże przeżycie. Wpasować się bowiem w gusta kulinarne światowych gwiazd to spore wyzwanie.
– Te gwiazdy, które poznałem, były prawdziwymi profesjonalistami, nie było żadnych grymasów, fochów, żadnych uwag do mojej kuchni. Szło jak po maśle, choć trzeba było być zawsze gotowym na planie, to było to przyjemne. Łączyłem przyjemne z pożytecznym – mówi Nestor Grojewski.
Lista gwiazd, dla których gotował Grojewski, jest bardzo długa. Są na niej m.in. takie nazwiska jak Daniel Day-Lewis, Cameron Diaz i Matt Damon.
Czytaj także
- 2024-12-18: Rekordowa pożyczka z KPO dla Tauronu. 11 mld zł trafi na modernizację i rozbudowę sieci dystrybucji
- 2024-12-23: Rekordowy przelew dla Polski z KPO. Część pieniędzy trafi na termomodernizację domów i mieszkań
- 2024-12-03: W rządowym planie na rzecz energii i klimatu zabrakło konkretów o finansowaniu transformacji. Bez tego trudno będzie ją przeprowadzić
- 2024-12-03: Stan budynków w Polsce poprawia się zbyt wolno. Ma to negatywny wpływ na klimat i zdrowie mieszkańców
- 2024-11-06: 4 mld zł z KPO na e-zdrowie. Trafią m.in. na ucyfrowienie dokumentacji medycznej oraz narzędzia przyspieszające diagnostykę
- 2024-10-18: Polska unijnym liderem w pracach nad Społecznym Planem Klimatycznym. Ma pomóc w walce z ubóstwem energetycznym
- 2024-10-11: David Gaboriaud: Polscy kucharze uwielbiają kuchnię znad Loary. Francuskimi technikami mocno inspirował się Modest Amaro
- 2024-09-25: 94 proc. dzieci ma problem z podstawowymi umiejętnościami ruchowymi. Potrzebne zmiany w lekcjach WF-u
- 2024-09-12: Do BGK trafiło już 240 wniosków na pożyczkę wspierającą zieloną transformację miast. Samorządy mogą zyskać 40 mld zł w formie preferencyjnych pożyczek na inwestycje
- 2024-08-22: Duży zastrzyk finansowy dla sektora zdrowia z KPO. Około 1,2 mld zł trafi na część badawczo-rozwojową i Centra Wsparcia Badań Klinicznych
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Jakub Rzeźniczak: Z szacunku dla żony odmówiłem udziału w „Tańcu z gwiazdami”. Do programu „Mówię Wam” nie pójdę ze względu na prowadzącego
Nie tylko producenci TVN-u chcieli widzieć w swoim formacie Jakuba Rzeźniczaka. Walczył o niego również Polsat, proponując mu udział w nowej edycji „Tańca z gwiazdami”. Były piłkarz nie wystąpi jednak na parkiecie, bo jak podkreśla, w tym momencie nie czułby się komfortowo w tym programie. Nie chce bowiem prowokować dwuznacznych sytuacji i dostarczać swojej żonie powodów do niepokoju czy zazdrości.
Konsument
Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie
Produkcja zwierzęca nie zniknie, ale będzie musiała zostać ograniczona – oceniają eksperci rynku żywności i podkreślają, że przemawiają za tym zarówno względy zdrowotne, jak i środowiskowe. Obecnie przeciętny Polak zjada ok. 75 kg mięsa rocznie, a wskazywana przez dietetyków zdrowa granica to ok. 20–25 kg.
Podróże
Radosław Majdan: W ferie jedziemy z chłopcami w góry. Nie umiem jeździć na nartach i nie ciągnie mnie na stok
W przerwie między nagraniami do różnych projektów telewizyjnych i internetowych były piłkarz, a obecnie komentator sportowy wybiera się na odpoczynek. W planach są dwa kierunki: najpierw zagraniczny kurort narciarski, a później jakieś egzotyczne miejsce. Radosław Majdan zaznacza jednak, że sam nie potrafi jeździć na nartach, bo jako zawodowy sportowiec miał zapisane w kontrakcie, że nie może ryzykować na stoku. Ten wyjazd organizuje jednak z myślą o synach i ma nadzieję, że najmłodszy Heniu też szybko połknie bakcyla jak jego bracia.