Mówi: | Piotr Dominik |
Funkcja: | specjalista ds. szkoleń i kształcenia kadr hotelarsko-gastronomicznych |
Firma: | Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji w Warszawie |
Odpowiednio skomponowane diety roślinne całkowicie zaspokajają potrzeby żywieniowe i są polecane osobom w każdym wieku
Świadomość korzyści płynących z eliminowania z diety pokarmów odzwierzęcych i zastępowania ich pokarmami roślinnymi w Polsce jest nadal stosunkowo niska. Eksperci podkreślają, że odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie spełniają potrzeby żywieniowe, a dodatkowo są skuteczne w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, m.in. układu krążenia, schorzeń reumatycznych czy cukrzycy.
Warzywa i owoce warto spożywać jak najczęściej, bo dostarczają wielu bezcennych składników mineralnych i witamin. Zgodnie z zaleceniami żywieniowców, powinny one stanowić co najmniej połowę codziennego menu przy zachowaniu właściwych proporcji: 3/4 warzywa, a 1/4 owoce.
– Żywność roślinna niesie ze sobą wiele pozytywnych walorów. Coraz częściej mówi się o takich składnikach warzyw i owoców, jak przeciwutleniacze, o substancjach, które chronią przed nowotworami, przed chorobami cywilizacyjnymi. A z drugiej strony coraz częściej pojawiają się informację o szkodliwości diety zwierzęcej, że wywołuje ona różnego rodzaju stany zapalne, może być powodem chorób autoimmunologicznych i autoagresji – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Piotr Dominik, specjalista ds. szkoleń i kształcenia kadr hotelarsko-gastronomicznych Szkoły Głównej Turystyki i Rekreacji w Warszawie.
Zdaniem żywieniowców najwięcej witamin i składników odżywczych mają owoce i warzywa sezonowe. Najlepiej spożywać je w postaci surowej, gotowanej lub duszonej. Dietetycy szczególnie polecają surówki, świeżo wyciśnięte soki, sałatki owocowe czy zupy. W sezonie zimowym dietę roślinną można komponować w oparciu o przeciery, kiszonki, mrożonki i suszone rośliny strączkowe.
– Problemem jest edukacja żywieniowa. Wielokrotnie słyszeliśmy zarzuty pod kątem diet roślinnych, że one są niedoborowe. Trochę w tym prawdy jest, natomiast diety dobrze skomponowane pod okiem dietetyka przestają być niedoborowe. Konieczna jest suplementacja witaminy B12, można także pomyśleć o witaminie D. Natomiast światowi specjaliści z dziedziny pediatrii są przekonani, że dobrze zbilansowana dieta również pozytywnie wpływa na rozwój młodych organizmów, czyli dzieci i młodzieży – podkreśla Piotr Dominik.
Diety roślinne mają działanie lecznicze i szczególnie polecane są osobom, które zmagają się z nadciśnieniem, chorobą niedokrwienną serca, zmianami miażdżycowymi, zakrzepicą, migreną i niedoczynnością tarczycy.
– Badania potwierdzają, że w przypadku takich chorób jak chociażby choroby reumatyczne, czyli na przykład reumatoidalne zapalenie stawów, pozytywny skutek przynosi właśnie stosowanie diet roślinnych, zastępowanie żywności pochodzenia zwierzęcego żywnością roślinną. Ma ona także pozytywny wpływ na profilaktykę cukrzycy i walkę z otyłością – dodaje Piotr Dominik.
Niskotłuszczowa dieta wegańska oparta o niskoprzetworzone produkty jest w stanie obniżyć stężenie cholesterolu w stopniu porównywalnym do leków, czyli o ok. 40 proc., a także cofnąć zmiany miażdżycowe.
Czytaj także
- 2024-06-14: Coraz więcej światowych zasobów ryb jest przełowionych. Nadmierne połowy dotyczą już blisko 38 proc. stad ryb na świecie
- 2024-05-29: Rynek zastępników mięsa jest pełen wysoko przetworzonych produktów. Wkrótce mogą one zniknąć ze sklepowych półek
- 2024-06-04: Używki i zły styl życia rujnują zdrowie Polaków. Brak profilaktyki gwarantuje miejsce na podium w wyścigu do choroby
- 2024-06-26: Polacy pokochali diety pudełkowe. Inspekcja handlowa sprawdza jakość dań, ich składy i oznakowanie
- 2024-05-08: Po kiełbaski wege czy roślinne burgery sięga coraz więcej konsumentów. Branża roślinna będzie walczyć o utrzymanie takiego nazewnictwa
- 2024-04-18: Prawie 60 proc. Polaków podejmowało próby odchudzania. U większości efekty były krótkotrwałe i powodowały problemy zdrowotne
- 2024-05-31: Tylko co 20. palacz jest w stanie samodzielnie rzucić papierosy. Dziś Światowy Dzień Bez Papierosa
- 2024-04-04: Już nawet częściowa rezygnacja z mięsa i nabiału przynosi efekty zdrowotne. Znacząco redukuje też ślad węglowy
- 2024-03-07: Nadmierna ilość sztucznego światła w nocy wpływa negatywnie na całe ekosystemy. Zmienia czas kwitnienia roślin i zmniejsza liczbę owadów zapylających
- 2024-02-15: Włoska żywność wśród najczęściej podrabianych na świecie. Producenci walczą z tym zjawiskiem za pomocą certyfikacji
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.
Ochrona środowiska
Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej
Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.
Ochrona środowiska
Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów
Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.