Mówi: | Piotr Dominik |
Funkcja: | specjalista ds. szkoleń i kształcenia kadr hotelarsko-gastronomicznych |
Firma: | Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji w Warszawie |
Odpowiednio skomponowane diety roślinne całkowicie zaspokajają potrzeby żywieniowe i są polecane osobom w każdym wieku
Świadomość korzyści płynących z eliminowania z diety pokarmów odzwierzęcych i zastępowania ich pokarmami roślinnymi w Polsce jest nadal stosunkowo niska. Eksperci podkreślają, że odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie spełniają potrzeby żywieniowe, a dodatkowo są skuteczne w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, m.in. układu krążenia, schorzeń reumatycznych czy cukrzycy.
Warzywa i owoce warto spożywać jak najczęściej, bo dostarczają wielu bezcennych składników mineralnych i witamin. Zgodnie z zaleceniami żywieniowców, powinny one stanowić co najmniej połowę codziennego menu przy zachowaniu właściwych proporcji: 3/4 warzywa, a 1/4 owoce.
– Żywność roślinna niesie ze sobą wiele pozytywnych walorów. Coraz częściej mówi się o takich składnikach warzyw i owoców, jak przeciwutleniacze, o substancjach, które chronią przed nowotworami, przed chorobami cywilizacyjnymi. A z drugiej strony coraz częściej pojawiają się informację o szkodliwości diety zwierzęcej, że wywołuje ona różnego rodzaju stany zapalne, może być powodem chorób autoimmunologicznych i autoagresji – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Piotr Dominik, specjalista ds. szkoleń i kształcenia kadr hotelarsko-gastronomicznych Szkoły Głównej Turystyki i Rekreacji w Warszawie.
Zdaniem żywieniowców najwięcej witamin i składników odżywczych mają owoce i warzywa sezonowe. Najlepiej spożywać je w postaci surowej, gotowanej lub duszonej. Dietetycy szczególnie polecają surówki, świeżo wyciśnięte soki, sałatki owocowe czy zupy. W sezonie zimowym dietę roślinną można komponować w oparciu o przeciery, kiszonki, mrożonki i suszone rośliny strączkowe.
– Problemem jest edukacja żywieniowa. Wielokrotnie słyszeliśmy zarzuty pod kątem diet roślinnych, że one są niedoborowe. Trochę w tym prawdy jest, natomiast diety dobrze skomponowane pod okiem dietetyka przestają być niedoborowe. Konieczna jest suplementacja witaminy B12, można także pomyśleć o witaminie D. Natomiast światowi specjaliści z dziedziny pediatrii są przekonani, że dobrze zbilansowana dieta również pozytywnie wpływa na rozwój młodych organizmów, czyli dzieci i młodzieży – podkreśla Piotr Dominik.
Diety roślinne mają działanie lecznicze i szczególnie polecane są osobom, które zmagają się z nadciśnieniem, chorobą niedokrwienną serca, zmianami miażdżycowymi, zakrzepicą, migreną i niedoczynnością tarczycy.
– Badania potwierdzają, że w przypadku takich chorób jak chociażby choroby reumatyczne, czyli na przykład reumatoidalne zapalenie stawów, pozytywny skutek przynosi właśnie stosowanie diet roślinnych, zastępowanie żywności pochodzenia zwierzęcego żywnością roślinną. Ma ona także pozytywny wpływ na profilaktykę cukrzycy i walkę z otyłością – dodaje Piotr Dominik.
Niskotłuszczowa dieta wegańska oparta o niskoprzetworzone produkty jest w stanie obniżyć stężenie cholesterolu w stopniu porównywalnym do leków, czyli o ok. 40 proc., a także cofnąć zmiany miażdżycowe.
Czytaj także
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
- 2024-12-18: Co trzeci nastolatek nie rozmawia o pieniądzach z rodzicami. To ma wpływ na jego zachowania w świecie finansów
- 2024-11-25: Nałóg nikotynowy wśród nieletnich zaczyna się najczęściej od e-papierosów. Przyciągają ich słodkie, owocowe smaki tych produktów
- 2024-11-04: Polski rynek roślinny rozwija się wolniej niż na Zachodzie. Kraje z największą konsumpcją mamy szansę dogonić za kilkanaście lat
- 2024-11-15: Rynek roślinnych zamienników nabiału jest wart 640 mln zł. Polski start-up promuje na nim produkty z łubinu
- 2024-11-20: Bezpieczeństwo żywnościowe 10 mld ludzi wymaga zmian w rolnictwie. Za tym pójdą też zmiany w diecie
- 2024-11-26: Biologicznie życie człowieka może trwać 120–150 lat. Niezbędna jest jednak praca nad własnym zdrowiem
- 2024-09-16: Konsumenci coraz częściej sięgają po ryby ze zrównoważonych połowów. Sprzedaż certyfikowanych produktów sięga 18 tys. t
- 2024-11-14: Sieci handlowe oferują coraz więcej ryb ze zrównoważonych połowów. Lidl i Kaufland wśród liderów
- 2024-08-30: Tylko 2 proc. właścicieli zwierząt płaci za opiekę nad zwierzętami podczas ich nieobecności. Spodziewany szybki wzrost zapotrzebowania na takie usługi
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Problemy społeczne
Przeciętny Polak spędza w sieci ponad trzy godziny dziennie. Tylko 11 proc. podejmuje próby ograniczenia tego czasu
Polacy średnio spędzają w internecie ponad trzy godziny dziennie. Jednocześnie, według badania na temat higieny cyfrowej, jedynie 14 proc. respondentów kontroluje swój czas ekranowy, a co piąty ogranicza liczbę powiadomień w telefonie czy komputerze. Nadmierne korzystanie z ekranów może wpływać na zaniedbywanie obowiązków i relacji z innymi, a także obniżenie nastroju i samooceny. Kampania Fundacji Orange „Nie przescrolluj życia” zwraca uwagę na potrzebę dbania o higienę cyfrową. Szczególnie okres świątecznego wypoczynku sprzyja takiej refleksji.