Newsy

Odpowiednio skomponowane diety roślinne całkowicie zaspokajają potrzeby żywieniowe i są polecane osobom w każdym wieku

2016-02-16  |  06:00
Mówi:Piotr Dominik
Funkcja:specjalista ds. szkoleń i kształcenia kadr hotelarsko-gastronomicznych
Firma:Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji w Warszawie
  • MP4
  • Świadomość korzyści płynących z eliminowania z diety pokarmów odzwierzęcych i zastępowania ich pokarmami roślinnymi w Polsce jest nadal stosunkowo niska. Eksperci podkreślają, że odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie spełniają potrzeby żywieniowe, a dodatkowo są skuteczne w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, m.in. układu krążenia, schorzeń reumatycznych czy cukrzycy.

     

    Warzywa i owoce warto spożywać jak najczęściej, bo dostarczają wielu bezcennych składników mineralnych i witamin. Zgodnie z zaleceniami żywieniowców, powinny one stanowić co najmniej połowę codziennego menu przy zachowaniu właściwych proporcji: 3/4 warzywa, a 1/4 owoce.

    Żywność roślinna niesie ze sobą wiele pozytywnych walorów. Coraz częściej mówi się o takich składnikach warzyw i owoców, jak przeciwutleniacze, o substancjach, które chronią przed nowotworami, przed chorobami cywilizacyjnymi. A z drugiej strony coraz częściej pojawiają się informację o szkodliwości diety zwierzęcej, że wywołuje ona różnego rodzaju stany zapalne, może być powodem chorób autoimmunologicznych i autoagresji – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Piotr Dominik, specjalista ds. szkoleń i kształcenia kadr hotelarsko-gastronomicznych Szkoły Głównej Turystyki i Rekreacji w Warszawie.

    Zdaniem żywieniowców najwięcej witamin i składników odżywczych mają owoce i warzywa sezonowe. Najlepiej spożywać je w postaci surowej, gotowanej lub duszonej. Dietetycy szczególnie polecają surówki, świeżo wyciśnięte soki, sałatki owocowe czy zupy. W sezonie zimowym dietę roślinną można komponować w oparciu o przeciery, kiszonki, mrożonki i suszone rośliny strączkowe.

    Problemem jest edukacja żywieniowa. Wielokrotnie słyszeliśmy zarzuty pod kątem diet roślinnych, że one są niedoborowe. Trochę w tym prawdy jest, natomiast diety dobrze skomponowane pod okiem dietetyka przestają być niedoborowe. Konieczna jest suplementacja witaminy B12, można także pomyśleć o witaminie D. Natomiast światowi specjaliści z dziedziny pediatrii są przekonani, że dobrze zbilansowana dieta również pozytywnie wpływa na rozwój młodych organizmów, czyli dzieci i młodzieży – podkreśla Piotr Dominik.

    Diety roślinne mają działanie lecznicze i szczególnie polecane są osobom, które zmagają się z nadciśnieniem, chorobą niedokrwienną serca, zmianami miażdżycowymi, zakrzepicą, migreną i niedoczynnością tarczycy.

    Badania potwierdzają, że w przypadku takich chorób jak chociażby choroby reumatyczne, czyli na przykład reumatoidalne zapalenie stawów, pozytywny skutek przynosi właśnie stosowanie diet roślinnych, zastępowanie żywności pochodzenia zwierzęcego żywnością roślinną. Ma ona także pozytywny wpływ na profilaktykę cukrzycy i walkę z otyłością – dodaje Piotr Dominik.

    Niskotłuszczowa dieta wegańska oparta o niskoprzetworzone produkty jest w stanie obniżyć stężenie cholesterolu w stopniu porównywalnym do leków, czyli o ok. 40 proc., a także cofnąć zmiany miażdżycowe.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

    Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

    Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

    Gwiazdy

    Handel

    Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

    Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

    Infrastruktura

    Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

    Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.