Newsy

Pascal Brodnicki będzie uczyć rodziców i dzieci jak jeść zdrowo

2013-10-14  |  11:20
Pascal Brodnicki promuje zdrowe żywienie wśród dzieci. Znany kucharz dołączył do ambasadorów programu „Szkoła/Przedszkole Przyjazne Żywieniu i Aktywności Fizycznej”. Projekt ma przeciwdziałać otyłości i nadwadze wśród najmłodszych Polaków. 

Pascal Brodnicki pokazuje w edukacyjnym filmie klasyczną piramidę żywienia i radzi, jakie posiłki powinny jeść dzieci, aby były zdrowe, dobrze się rozwijały i rosły.

Fast foody czy chipsy to są rzeczy, które można zjeść do czasu do czasu, ale trzeba mieć świadomość, że to są potrawy, które zawierają tłuszcze niezdrowe. Na pewno można znaleźć frajdę w jedzeniu, jedząc zdrowe produkty. Trzeba tłumaczyć, że są różne kategorie składników, których potrzebuje nasz organizm, żeby zdrowo rosnąć i zdrowo żyć – powiedział Pascal Brodnicki.

Kucharz podkreślił, że tak naprawdę zasad zdrowego odżywiania trzeba nauczyć przede wszystkim rodziców, bo dzieci uczą się od nich.

–  Mój syn od małego uwielbia warzywa, dlatego że edukowaliśmy go, daliśmy mu możliwości próbowania różnych smaków – wyjaśnił Pascal Brodnicki w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle.

Z najnowszych badań wynika, że  już 28 proc. chłopców i 22 proc. dziewczynek w ostatnich klasach szkoły podstawowej jest zbyt grubych. Program „Szkoła/Przedszkole Przyjazne Żywieniu i Aktywności Fizycznej” ma pomóc w ograniczeniu tego problemu. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.zachowajrownowage.pl.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Partner Serwisu Zdrowie

Viatris

Media

Styl życia

Maria Sadowska: Niektórym się nie chce i zamiast malowania pisanek używają gotowych barwników albo naklejek. Dla mnie to jedna z najważniejszych tradycji świątecznych

Reżyserka podkreśla, że w kultywowaniu tradycji przygotowywania pisanek nigdy nie wybiera drogi na skróty. Nie dla niej więc gotowanie jajek w łupinach cebuli czy ozdabianie naklejkami. Maria Sadowska preferuje ręcznie malowane pisanki i tuż przed Wielkanocą angażuje do tego swoich bliskich. Jej zdaniem to doskonała okazja do pogłębienia relacji rodzinnych, a także do uruchomienia czasem uśpionych pokładów wyobraźni i kreatywności.

Handel

Polacy jedzą coraz mniej jaj. Częściej sięgają po te z chowu alternatywnego, za które są skłonni zapłacić więcej

Od 10 lat sukcesywnie rośnie udział alternatywnych systemów chowu kur niosek. Pochodzi z nich już co trzecie opakowanie jaj, choć nadal w klatkach żyje ponad 37 mln kur. Stopniowe zmiany w hodowli to skutek większej świadomości konsumentów, za którymi podąża branża HoReCa. Są oni gotowi nawet zapłacić więcej za jajka, które pochodzą z chowu nieklatkowego.