Newsy

Polacy spożywają ponad dwa razy więcej soli niż zaleca WHO

2014-04-09  |  06:20

Jednym z głównych problemów żywieniowych w naszym kraju jest wysokie spożycie soli. Nadmiar sodu zwiększa ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych, w tym problemów krążeniowych. Specjaliści zalecają, by zastępować sól mieszankami ziołowymi oraz ograniczyć udział w diecie żywności przetworzonej, która również jest istotnym źródłem sodu. 

Sód jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowanie organizmu. Bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych, kontroli skurczów mięśni, a także transporcie składników odżywczych do komórek. Niedobór tego pierwiastka zdarza się niezwykle rzadko, ponieważ główne jego źródło w diecie stanowi sól kuchenna. Dużym problemem natomiast jest nadmiar sodu, powszechny u Polaków.

Badania budżetów gospodarstw domowych pokazują, że Polacy przeciętnie spożywają blisko 11 gramów soli dziennie. Światowa Organizacja Zdrowia obecnie zaleca, żeby w naszej diecie było nie więcej niż 5 gramów soli w ciągu dnia – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr Ewa Rychlik z Instytutu Żywności i Żywienia.   

Wysokie spożycie soli podwyższa ciśnienie krwi, przez co zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, które są główną przyczyną zgonów w naszym kraju. Może również przyczynić się do rozwoju raka żołądka, otyłości, osteoporozy oraz kamicy nerkowej.

Około 39-47 proc. sodu w diecie przeciętnego Polaka pochodzi z gotowych produktów, takich jak: wędliny, żółte sery, pieczywo i przetwory warzywne. Pozostała część jest dodawana w trakcie przyrządzania posiłków w domu.

Powinniśmy nasze zwyczaje żywieniowe kształtować w tym kierunku, żeby w czasie przygotowania potraw dodawać niewiele soli oraz zupełnie unikać dosalania przy stole. Solniczka powinna zniknąć z naszego stołu i nie być w zasięgu wzroku i w zasięgu dłoni – dodaje Ewa Rychlik.

Sól w kuchni można zastąpić mieszankami ziołowymi, sokiem z cytryny, czosnkiem lub octem balsamicznym. Należy pamiętać, że sól morska nie różni się od soli kuchennej pod względem zawartości sodu i w tym samym stopniu podwyższa ciśnienie krwi.

Aby obniżyć spożycie sodu, warto również ograniczyć udział żywności przetworzonej w diecie oraz zwracać uwagę na etykiety produktów spożywczych i wybierać te bez zawartości soli.  

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Ekonomiczna dostępność alkoholu rośnie. To zwiększa jego konsumpcję i prowadzi do uzależnień

Spożycie alkoholu w Polsce systematycznie wzrasta, co pociąga za sobą dziesiątki tysięcy przedwczesnych zgonów i koszty społeczno-ekonomiczne liczone w miliardach złotych rocznie. – W Polsce alkohol tanieje w stosunku do naszych zarobków, jego cena nie nadąża za wzrostem gospodarczym. A im wyższa dostępność ekonomiczna, tym wyższa konsumpcja. Alkohol jest według mnie absurdalnie tani – mówi dr hab. n. med. Łukasz Balwicki, krajowy konsultant ds. zdrowia publicznego. Jak ocenia, konieczna jest kompleksowa zmiana polityki podatkowej, dzięki której alkohol stałby się mniej dostępną ekonomicznie używką.

Transport

Co trzeci wypadek na kolei powoduje kierowca samochodu. Wciąż za mało skrzyżowań bezkolizyjnych

Ze statystyk Urzędu Transportu Kolejowego wynika, że w systemie kolejowym w Polsce co trzeci wypadek powodują kierowcy samochodów. Zdaniem eksperta najsłabszymi punktami w bezpieczeństwie na kolei są miejsca, w których tory przecinają się z drogami. Kierowcy zapominają, że droga hamowania pociągu jest bardzo długa, a samochód w starciu z lokomotywą jest bez szans.