Mówi: | dr Ewa Rychlik |
Firma: | Instytut Żywności i Żywienia |
Polacy spożywają ponad dwa razy więcej soli niż zaleca WHO
Jednym z głównych problemów żywieniowych w naszym kraju jest wysokie spożycie soli. Nadmiar sodu zwiększa ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych, w tym problemów krążeniowych. Specjaliści zalecają, by zastępować sól mieszankami ziołowymi oraz ograniczyć udział w diecie żywności przetworzonej, która również jest istotnym źródłem sodu.
Sód jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowanie organizmu. Bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych, kontroli skurczów mięśni, a także transporcie składników odżywczych do komórek. Niedobór tego pierwiastka zdarza się niezwykle rzadko, ponieważ główne jego źródło w diecie stanowi sól kuchenna. Dużym problemem natomiast jest nadmiar sodu, powszechny u Polaków.
– Badania budżetów gospodarstw domowych pokazują, że Polacy przeciętnie spożywają blisko 11 gramów soli dziennie. Światowa Organizacja Zdrowia obecnie zaleca, żeby w naszej diecie było nie więcej niż 5 gramów soli w ciągu dnia – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr Ewa Rychlik z Instytutu Żywności i Żywienia.
Wysokie spożycie soli podwyższa ciśnienie krwi, przez co zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, które są główną przyczyną zgonów w naszym kraju. Może również przyczynić się do rozwoju raka żołądka, otyłości, osteoporozy oraz kamicy nerkowej.
Około 39-47 proc. sodu w diecie przeciętnego Polaka pochodzi z gotowych produktów, takich jak: wędliny, żółte sery, pieczywo i przetwory warzywne. Pozostała część jest dodawana w trakcie przyrządzania posiłków w domu.
– Powinniśmy nasze zwyczaje żywieniowe kształtować w tym kierunku, żeby w czasie przygotowania potraw dodawać niewiele soli oraz zupełnie unikać dosalania przy stole. Solniczka powinna zniknąć z naszego stołu i nie być w zasięgu wzroku i w zasięgu dłoni – dodaje Ewa Rychlik.
Sól w kuchni można zastąpić mieszankami ziołowymi, sokiem z cytryny, czosnkiem lub octem balsamicznym. Należy pamiętać, że sól morska nie różni się od soli kuchennej pod względem zawartości sodu i w tym samym stopniu podwyższa ciśnienie krwi.
Aby obniżyć spożycie sodu, warto również ograniczyć udział żywności przetworzonej w diecie oraz zwracać uwagę na etykiety produktów spożywczych i wybierać te bez zawartości soli.
Czytaj także
- 2025-03-04: Przedsiębiorcy apelują o deregulację i stabilny system podatkowy. Obecne przepisy są szczególnie uciążliwe dla małych i średnich firm
- 2025-03-04: Realizacja Planu dla Chorób Rzadkich przyspiesza. Są już nowe warunki wyceny i poszerza się pakiet badań screeningowych
- 2025-02-28: Polsko-brytyjska współpraca gospodarcza nabiera rozpędu. Dobre perspektywy dla wspólnych projektów energetycznych i obronnych
- 2025-02-28: Branża AGD podnosi się po trudnym okresie. Liczy na wsparcie w walce z silną konkurencją z Chin
- 2025-03-11: Konkurencyjność przemysłu priorytetem dla Europy. Konieczne jest zwiększenie poziomu inwestycji firm w innowacje
- 2025-02-21: Polacy przerzucają się na piwa bezalkoholowe. Segment rośnie o 17 proc., podczas gdy cały rynek piwa się kurczy
- 2025-02-25: Trwa nabór wniosków do programu dopłat do elektryków. Bez zmiany systemu podatków może być krótkotrwałym mechanizmem wsparcia rynku
- 2025-03-03: Polska uzależniona od leków z importu. To zagrożenie dla bezpieczeństwa lekowego kraju
- 2025-02-19: Polskie mleczarstwo przygotowuje się do silniejszej konkurencji na zagranicznych rynkach. Potrzebuje wsparcia systemowego
- 2025-02-25: Polska systematycznie odchodzi od węgla. Unijny cel redukcji emisji do 2030 roku może się jednak nie udać
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Dawid Kwiatkowski: W programie „MBtM” były wyznania miłości w moim kierunku. To było miłe, ale za uczestnikiem musi iść też dobra muzyka
Wokalista przyznaje, że już nie mógł się doczekać emisji pierwszego odcinka odświeżonej wersji talent show „Must Be the Music”. Po obejrzeniu programu nowy juror nie kryje swojej ekscytacji. Jego zdaniem jurorzy spisali się na medal, a uczestnicy zaprezentowali bardzo wysoki poziom. Dawid Kwiatkowski podkreśla, że oceniając, starał się być obiektywny i choć czasami ktoś skradł jego serce swoją osobowością, to niestety nie było to zielonym światłem do kolejnego etapu.
Nowe technologie
Nowe prawo ograniczy dostęp dzieci do niebezpiecznych treści w sieci. Obecnie większość nastolatków ma dostęp do pornografii czy hazardu

Ponad 40 proc. młodzieży twierdzi, że w sieci nie można odróżnić informacji prawdziwych od fałszywych, co czwarty nastolatek ogląda tzw. patostreamy, rośnie też odsetek osób nastoletnich, które decydują się na spotkanie z osobą dorosłą poznaną online. Powyższe dane z raportu Państwowego Instytutu Badawczego NASK i Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę pokazują pilną potrzebę podniesienia tematu bezpieczeństwa dzieci i młodzieży sieci. Dlatego powstał projekt ustawy o ochronie małoletnich przed dostępem do treści szkodliwych w internecie.
Żywienie
Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść

Influencerka od lat mierzy się z insulinoopornością. Zanim jednak trafiła na odpowiednich specjalistów i podjęła właściwe leczenie, jej waga wciąż stała w miejscu – mimo stosowania restrykcyjnych diet i morderczych treningów. Dopiero trafna diagnoza i wdrożenie odpowiedniej diety pozwoliła Sylwii Bombie zrzucić 30 kg.