Newsy

Potrawy gotowane przy użyciu wody filtrowanej mają lepszy smak

2014-04-29  |  06:20
Mówi:Grzegorz Łapanowski
Funkcja:kucharz, ekspert kulinarny
  • MP4
  • Kucharze na całym świecie przekonują, że potrawy przygotowywane na bazie wody filtrowanej są smaczniejsze. Znani restauratorzy i eksperci kulinarni w Europie od lat gotują wyłącznie na niej. Ostatnio zwyczaj filtrowania staje się coraz bardziej popularny także w Polsce.

    W wielu miejscach na świecie nie tylko podaje się filtrowaną wodę swoim klientom za darmo, lecz także używa się jej w trakcie eksploatacji profesjonalnych sprzętów kuchennych, zarówno ekspresów, jak i pieców konwekcyjnych, po to, żeby ta woda była bardziej delikatna, bardziej miękka. Prosty przykład – gdy gotujemy wodę kranową w dzbanku kuchennym, prędzej czy później na dzbanku pojawi się charakterystyczny osad. Kiedy używamy wody filtrowanej, tego osadu nie będzie – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Grzegorz Łapanowski, kucharz, ekspert kulinarny.

    Choć woda kranowa w Polsce nadaje się do spożycia, wiele osób preferuje w dalszym ciągu wodę butelkowaną. Ta, choć może zawierać wartościowe dla organizmu minerały, jest droższa, zaś plastikowe butelki – nieekologiczne. Alternatywą dla osób, które nie lubią smaku wody kranowej, a nie chcą narażać się na niepotrzebne koszty lub zanieczyszczanie środowiska, jest woda filtrowana. Można zainstalować w domu specjalną baterię trójdrożną, która zapewnia filtrowaną wodę bez ograniczeń.

    Woda kranowa w Polsce spełnia wszelkie standardy, ale często miewa metaliczny posmak, jest w niej coś charakterystycznego, czego większość z nas nie lubi. To jest jeden z podstawowych powodów, dla którego najczęściej wybieramy wodę butelkowaną. Natomiast okazuje się, że jeżeli dietetyk zaleca nam picie dwóch litrów wody dziennie, to teoretycznie każdy z nas powinien codziennie kupić butelkę wody. To jest koszt około dwóch złotych. Więc w skali roku koszt wody dla czteroosobowej rodziny wynosi prawie 3 tys. zł – tłumaczy Łapanowski.

    Do tego dochodzi kwestia utylizacji butelek. Czteroosobowa rodzina w ciągu roku wyrzuca średnio 2,8 tys. odpadów PET, które rozkładają się od 400 do nawet 800 lat.

    Woda to jeden z podstawowych składników w kuchni. Zdaniem Grzegorza Łapanowskiego jej istotą jest neutralność. Dzięki procesowi gotowania pomaga w wydobyciu smaku z innych produktów, ale sama powinna być niewyczuwalna. Woda filtrowana idealnie nadaje się również do przygotowywania lodu.

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Media

    Handel

    Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

    W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.

    Podróże

    Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

    Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.