Newsy

Potrawy gotowane przy użyciu wody filtrowanej mają lepszy smak

2014-04-29  |  06:20
Mówi:Grzegorz Łapanowski
Funkcja:kucharz, ekspert kulinarny
  • MP4
  • Kucharze na całym świecie przekonują, że potrawy przygotowywane na bazie wody filtrowanej są smaczniejsze. Znani restauratorzy i eksperci kulinarni w Europie od lat gotują wyłącznie na niej. Ostatnio zwyczaj filtrowania staje się coraz bardziej popularny także w Polsce.

    W wielu miejscach na świecie nie tylko podaje się filtrowaną wodę swoim klientom za darmo, lecz także używa się jej w trakcie eksploatacji profesjonalnych sprzętów kuchennych, zarówno ekspresów, jak i pieców konwekcyjnych, po to, żeby ta woda była bardziej delikatna, bardziej miękka. Prosty przykład – gdy gotujemy wodę kranową w dzbanku kuchennym, prędzej czy później na dzbanku pojawi się charakterystyczny osad. Kiedy używamy wody filtrowanej, tego osadu nie będzie – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Grzegorz Łapanowski, kucharz, ekspert kulinarny.

    Choć woda kranowa w Polsce nadaje się do spożycia, wiele osób preferuje w dalszym ciągu wodę butelkowaną. Ta, choć może zawierać wartościowe dla organizmu minerały, jest droższa, zaś plastikowe butelki – nieekologiczne. Alternatywą dla osób, które nie lubią smaku wody kranowej, a nie chcą narażać się na niepotrzebne koszty lub zanieczyszczanie środowiska, jest woda filtrowana. Można zainstalować w domu specjalną baterię trójdrożną, która zapewnia filtrowaną wodę bez ograniczeń.

    Woda kranowa w Polsce spełnia wszelkie standardy, ale często miewa metaliczny posmak, jest w niej coś charakterystycznego, czego większość z nas nie lubi. To jest jeden z podstawowych powodów, dla którego najczęściej wybieramy wodę butelkowaną. Natomiast okazuje się, że jeżeli dietetyk zaleca nam picie dwóch litrów wody dziennie, to teoretycznie każdy z nas powinien codziennie kupić butelkę wody. To jest koszt około dwóch złotych. Więc w skali roku koszt wody dla czteroosobowej rodziny wynosi prawie 3 tys. zł – tłumaczy Łapanowski.

    Do tego dochodzi kwestia utylizacji butelek. Czteroosobowa rodzina w ciągu roku wyrzuca średnio 2,8 tys. odpadów PET, które rozkładają się od 400 do nawet 800 lat.

    Woda to jeden z podstawowych składników w kuchni. Zdaniem Grzegorza Łapanowskiego jej istotą jest neutralność. Dzięki procesowi gotowania pomaga w wydobyciu smaku z innych produktów, ale sama powinna być niewyczuwalna. Woda filtrowana idealnie nadaje się również do przygotowywania lodu.

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Psychologia

    Bartłomiej Nowosielski: Kluczowe w leczeniu otyłości jest odpowiednie nastawienie psychiczne. Otoczenie nie zawsze jest wyrozumiałe i empatyczne

    Aktor przyznaje, że osoby otyłe z powodu swojego wyglądu często przez otoczenie są odrzucane, marginalizowane i hejtowane. Brak akceptacji i zrozumienia wynika między innymi z tego, że nie brakuje tych, którzy myślą stereotypami i ich zdaniem dodatkowe kilogramy są wynikiem złego odżywiania i lenistwa. Bartłomiej Nowosielski tłumaczy, że otyłość jest chorobą przewlekłą, która wymaga leczenia. By terapia była skuteczna, potrzeba silnej woli i wielu wyrzeczeń. Dla niego w chwilach zwątpienia niezwykle ważne jest również wsparcie ze strony bliskich.

    Problemy społeczne

    Hejt w sieci dotyka coraz więcej dzieci w wieku szkolnym. Rzadko mówią o tym dorosłym

    Coraz większa grupa dzieci zaczyna korzystać z internetu już w wieku siedmiu–ośmiu​ lat – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”. Wtedy też stykają się po raz pierwszy z hejtem, którego jest coraz więcej w mediach społecznościowych. Według raportu NASK ponad 2/3 młodych internautów uważa, że mowa nienawiści jest największym problemem w sieci. Co więcej, dzieci rzadko mówią o takich incydentach dorosłym, dlatego tym istotniejsze są narzędzia technologiczne służące ochronie najmłodszych.

    Prawo

    Kobietobójstwo jest typem przestępstwa niedookreślonym przez polskie prawo. Świadomość na ten temat jest wciąż zbyt mała

    Brakuje usystematyzowanych danych na temat skali problemu, jakim jest kobietobójstwo – wskazuje organizacja Femicide in Poland. U źródeł problemu leży brak uspójnienia baz danych prowadzonych przez poszczególne organy państwowe. Organizacja pracuje nad narzędziami, które pozwolą je zgromadzić w jednym miejscu i udostępnić w formie interaktywnej mapy. Jej przedstawicielka wskazuje również na inne fundamentalne obszary do poprawy. To w szczególności egzekwowanie istniejącego prawa i intensyfikacja działań na rzecz edukacji.