Mówi: | dr Agnieszka Rudzka-Kocjan |
Funkcja: | specjalista pediatra, ekspert BebiProgram.pl |
Prawidłowy rozwój mózgu i układu nerwowego dziecka wspomaga dieta bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6
W rozwoju mózgu bardzo ważną rolę odgrywają tłuszcze. Największe znaczenie dla budowy komórek nerwowych mają wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6.
– W pierwszych latach życia dziecka mózg rozwija się najbardziej intensywnie. W tym okresie tworzą się nowe połączenia między komórkami nerwowymi i one są odpowiedzialne za wszystkie czynności ośrodkowego układu nerwowego – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle lek. med. Agnieszka Rudzka-Kocjan, specjalista pediatra, ekspert BebiProgram.pl.
Mózg to najbardziej energochłonny narząd organizmu. Do budowy komórek nerwowych, czyli neuronów, potrzebuje on odpowiednich składników odżywczych. Dostarczenie tych składników w optymalny ilościach i proporcjach może wspierać procesy poznawcze, motoryczne i czuciowe dziecka.
– Mózg jest narządem bardzo aktywnym biologicznie. Do jego prawidłowego funkcjonowania i do prawidłowej budowy potrzebuje bardzo wielu różnych składników odżywczych. Szczególnie istotne są wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6 – tłumaczy lek. med. Agnieszka Rudzka-Kocjan.
Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne zarówno do rozwoju mózgu, jak i tkanki nerwowej oraz wzroku. Największą rolę odgrywają tu długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3: kwas dokozaheksaenowy (DHA) oraz jego prekursor, czyli kwas alfa-linolenowy (ALA).
– Kwas DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy, to jest ten najważniejszy kwas z grupy kwasów omega-3, który jest budulcem m.in. błon komórkowych układu nerwowego. Natomiast kwas alfa-linolenowy jest prekursorem kwasu DHA. Dostarczamy w diecie kwas alfa-linolenowy, który potem przekształcany jest w wyniku procesów biochemicznych do kwasu EPA, czyli eikozapentaenowy, który następnie przekształca się do kwasu DHA, czyli dokozaheksaenowego – wyjaśnia pediatra.
Składniki te powinny być dostarczane dziecku wraz z pożywieniem. Najlepszym sposobem żywienia niemowlęcia jest wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia niemowlęcia i kontynuację karmienia piersią do 2 roku życia lub dłużej, przy jednoczesnym rozszerzeniu diety dziecka. Mleko matki w pełni zaspokaja zapotrzebowanie energetyczne dzieci do ukończenia 6 miesiąca życia, zawiera niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze i wspiera rozwój procesów poznawczych.
Należy pamiętać o tym, że karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt. Mleko matki zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.
Czytaj także
- 2024-07-11: Świadomość społeczna na temat ryzyka publikowania wizerunków dzieci w internecie nadal bardzo niska. UODO apeluje o ostrożność
- 2024-06-07: Co roku Policja notuje 2 tys. zaginięć dzieci i kilkanaście tysięcy ucieczek z domu. To dramat dla całych rodzin
- 2024-07-01: Nawyki żywieniowe z dzieciństwa przekładają się na ryzyko otyłości w dorosłym życiu. Naukowcy zbadali wpływ podawanych dzieciom napojów
- 2024-06-04: Używki i zły styl życia rujnują zdrowie Polaków. Brak profilaktyki gwarantuje miejsce na podium w wyścigu do choroby
- 2024-06-26: Polacy pokochali diety pudełkowe. Inspekcja handlowa sprawdza jakość dań, ich składy i oznakowanie
- 2024-04-26: Rodziny zastępcze w kryzysie z powodu braku odpowiedniego wsparcia państwa. Zespoły robocze pracują nad wypracowaniem nowych przepisów
- 2024-04-18: Prawie 60 proc. Polaków podejmowało próby odchudzania. U większości efekty były krótkotrwałe i powodowały problemy zdrowotne
- 2024-04-04: Już nawet częściowa rezygnacja z mięsa i nabiału przynosi efekty zdrowotne. Znacząco redukuje też ślad węglowy
- 2024-03-04: Naukowcy zbadali korzyści dla organizmu z postu przerywanego. Wyniki mogą posłużyć stworzeniu nowych strategii walki z otyłością
- 2024-02-07: Ewa Wachowicz: Tłusty czwartek znosi kalorie i w ten jeden dzień nie obowiązują. Ja zdecydowanie jestem w teamie chrust
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/pakosinska-na-zywo-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Katarzyna Pakosińska: Uwielbiam programy na żywo i nieprzewidziane sytuacje. Duże doświadczenie dała mi praca na estradzie
Gospodyni „Pytania na śniadanie” przekonuje, że zarówno występując na scenie, jak i prowadząc program realizowany „na żywo”, jest w swoim żywiole. I choć w obu przypadkach może się zdarzyć wiele nieprzewidzianych rzeczy, to absolutnie się tym nie stresuje. Zawsze ma w zanadrzu jakiś komentarz czy ripostę i potrafi wybrnąć z każdej sytuacji. Katarzyna Pakosińska zauważa, że widzowie lubią autentyczność, dlatego zamiast udawać, że nic się nie dzieje, ona sama woli odpowiednio zareagować i w ten sposób rozładować napięcie.
Handel
Podatki od żywności wysokoprzetworzonej mogą pomóc walczyć z otyłością. Wpływy z nich można przeznaczyć na dopłaty do zdrowego jedzenia
![](/files/1922771799/pineda-podatek-jedzenie-foto-1,w_133,r_png,_small.png)
Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrzeli się wynikom badań w tym zakresie z całego świata. Pieniądze z podatku od żywności wysokoprzetworzonej, z dużą zawartością soli czy cukru, powinny ich zdaniem zostać spożytkowane na dopłaty do zdrowego jedzenia. Okazuje się, że zwłaszcza w krajach o niskich i średnich dochodach to czynnik ekonomiczny decyduje o wyborze niezdrowego jedzenia, które jest mocno reklamowane i często tańsze.
Gwiazdy
Aleksandra Popławska: Pomysł na trenowanie boksu zrodził się u mnie z fascynacji Sashą Sidorenko. Dyscyplina ta wymaga skupienia, a właśnie tego mi na co dzień brakuje
![](/files/1922771799/poplawska-boks-plany-foto,w_133,_small.jpg)
Aktorka zaznacza, że trenuje boks, bo pozwala jej nauczyć się trzeźwo myśleć, analizować i szybko podejmować decyzje. Z uprawiania tej dyscypliny czerpie sporą przyjemność, zwłaszcza że robi to pod okiem mistrzyni – Sashy Sidorenko. Aleksandra Popławska podkreśla, że dla niej nie tyle liczy się zwycięstwo na ringu, ile taktyka gry, jaką przyjmuje się wobec przeciwnika.