Newsy

Przyprawy przyspieszają przemianę materii i wzmacniają odporność

2014-03-17  |  06:40
W diecie ważne jest nie tylko to, jakie produkty jemy, lecz także to czym je przyprawiamy. Niektóre przyprawy ułatwiają bowiem trawienie i przyspieszają przemianę materii. Wśród nich jest chili, która w tym roku ma królować w kuchni na całym świecie. Wyszczuplić sylwetkę pomogą także: anyż, imbir, bazylia, kminek czy cynamon.

Przyprawa chili jest jedną z najostrzejszych w światowej kuchni. Otrzymuje się ją z wysuszonych owoców papryki, która uprawiana jest  w Ameryce Południowej i Azji Południowej. Jak wynika z najnowszego raportu „Trendy w smakach”, opracowanego przez firmę McCormick jej popularność stale ma się zwiększać.

Chili ma ogromne znaczenie w diecie. Przyspiesza przemianę materii, dlatego ludzie z Meksyku i z krajów, gdzie chili jest bardzo mocno obecne, nigdy nie mają problemów z nadwagą – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Magdalena Bartoszewicz z firmy McCormick Polska, właściciela marki Kamis.

Do dietetycznych przypraw zalicza się także: anyż, kminek, cynamon, bazylię, imbir, rozmaryn i pieprz.  Przyprawy używane w kuchni  mają także znaczenie zdrowotne.

Przyprawy mają pozytywne działanie na żołądek i na cały układ pokarmowy – mówi Magdalena Bartoszewicz. – Kminek i majeranek obniżają cholesterol, a cynamon poziom cukru, dlatego jest polecany cukrzykom.

Najpopularniejsza na polskich stołach „zdrowotna” przyprawa to czosnek, który ma właściwości bakteriobójcze. Najczęściej stosowany jest w czasie przeziębień. W Chinach i Birmie czosnkiem przyprawia się także herbatę. Ma wtedy pikantny aromat, a jednocześnie pochłania zapach czosnku. W Rosji zaś roztarty czosnek w herbacie stosowano jako lek od bólu zębów i dziąseł. Takie połączenie ma silne działanie bakteriobójcze. Sama herbata również może być zastosowana jako przyprawa.

Herbata zielona, czarna, earl grey, może być elementem sosu czy marynaty. W herbacie możemy gotować ryż, makaron, bo ona aromatyzuje, dodaje smaku – przyznaje Magdalena Bartoszewicz.

W Tybecie liście herbaty zastępują w zupie warzywa. W Birmie zaś jada się świeże liście herbaciane jak sałatę. W Polsce najczęściej spożywa się herbatę jako napój. Herbata zielona i różne mieszanki owocowe wspomagają przemianę materii.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Nowe technologie

Nowe prawo ograniczy dostęp dzieci do niebezpiecznych treści w sieci. Obecnie większość nastolatków ma dostęp do pornografii czy hazardu

Ponad 40 proc. młodzieży twierdzi, że w sieci nie można odróżnić informacji prawdziwych od fałszywych, co czwarty nastolatek ogląda tzw. patostreamy, rośnie też odsetek osób nastoletnich, które decydują się na spotkanie z osobą dorosłą poznaną online. Powyższe dane z raportu Państwowego Instytutu Badawczego NASK i Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę pokazują pilną potrzebę podniesienia tematu bezpieczeństwa dzieci i młodzieży sieci. Dlatego powstał projekt ustawy o ochronie małoletnich przed dostępem do treści szkodliwych w internecie.

Żywienie

Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść

Influencerka od lat mierzy się z insulinoopornością. Zanim jednak trafiła na odpowiednich specjalistów i podjęła właściwe leczenie, jej waga wciąż stała w miejscu – mimo stosowania restrykcyjnych diet i morderczych treningów. Dopiero trafna diagnoza i wdrożenie odpowiedniej diety pozwoliła Sylwii Bombie zrzucić 30 kg.