Newsy

Rozszerzanie diety i żywienie małych dzieci wciąż sprawia problemy. Ułatwieniem będzie nowe narzędzie dla rodziców

2018-06-27  |  06:14
Mówi:Agnieszka Święcicka-Ambroziak, ekspert Fundacji Nutricia

prof. dr hab. n. med. Hanna Szajewska, kierownik Kliniki Pediatrii WUM

  • MP4
  • Co trzecie polskie dziecko do 3. roku życia ma nieprawidłową masę ciała, co często jest konsekwencją błędów popełnianych przez opiekunów w zakresie żywienia maluchów. Wynikają one z ich własnych nieprawidłowych nawyków żywieniowych, a często także z dezinformacji. Rodzice czują się zagubieni w nadmiarze nierzadko wykluczających się informacji. Nie wiedzą, jak prawidłowo rozszerzać dietę niemowlęcia oraz komponować posiłki dla dziecka po 1. roku życia. Pomocą dla nich jest innowacyjny kalendarz żywienia zawierający zalecenia w zakresie żywienia najmłodszych aż do 3. roku życia.

    Tysiąc pierwszych dni życia dziecka to kluczowy okres dla jego rozwoju i zdrowia, także w przyszłości. W tym czasie kształtuje się jego organizm, przede wszystkim rozwija się mózg, układ nerwowy i odpornościowy, a także programuje się metabolizm, tworzą się preferencje smakowe oraz nawyki żywieniowe, które mogą przetrwać nawet do okresu dorosłości. Dzięki prawidłowemu żywieniu w okresie tysiąca pierwszych dni życia w przyszłości dziecko może uniknąć wielu poważnych schorzeń, m.in. otyłości, cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego czy chorób serca.

    – Ważne jest, żeby zadbać o prawidłową dietę dzieci już od momentu poczęcia, przez te najważniejsze etapy, czyli karmienia piersią, a następnie rozszerzania diety. Należy pamiętać również o żywieniu po 1. roku życia, ponieważ dbałość o prawidłowe żywienie nie kończy się na pierwszym roku – mówi agencji informacyjnej Newseria Agnieszka Święcicka-Ambroziak, ekspert Fundacji Nutricia.

    Z badań przeprowadzonych przez Instytut Matki i Dziecka wynika, że żywienie niemowląt i małych dzieci w Polsce znacznie odbiega od zaleceń ekspertów. Według wytycznych ekspertów niemowlę powinno być karmione wyłącznie mlekiem matki do 6. miesiąca od narodzin, tymczasem w przypadku 61 proc. polskich dzieci dieta rozszerzana jest znacznie wcześniej. Rodzice popełniają także liczne błędy żywieniowe po ukończeniu 1. roku życia przez ich pociechę – w codziennym jadłospisie dzieci pojawiają się posiłki nieodpowiednie dla młodego organizmu, bogate w cukier i sól.

    – Wydaje nam się, że dziecko po 1. roku życia to już mały dorosły i można podać mu wszystko z rodzinnego stołu – nic bardziej błędnego. Wiemy, że dieta dorosłych nie jest dobrze zbilansowana, w tej diecie jest bardzo dużo soli, cukru. Widzimy, że u dzieci po 1. roku życia zaczynają występować niedobory ważnych składników, wapnia, witaminy D, składników kluczowych do rozwoju w tym okresie – dodaje Agnieszka Święcicka-Ambroziak.

    Zdaniem ekspertów błędy popełniane przez dorosłych w zakresie żywienia niemowląt wynikają w dużej mierze z ich własnych nieprawidłowych nawyków żywieniowych. Przede wszystkim jednak są efektem dezinformacji i zagubienia młodych rodziców. Polski rynek oferuje wprawdzie niemal nieograniczony dostęp do wiedzy na ten temat, jest ich jednak zbyt dużo, a zawarte w nich informacje często wykluczają się nawzajem. Młodzi rodzice mogą się więc czuć zagubieni i nie wiedzieć, gdzie szukać wiarygodnych wiadomości. 

    – Pewnie kłopotem jest to, że wytyczne się zmieniają. Może się zdarzyć, że w rodzinie jest dwoje lub troje dzieci, jedno było żywione według jednego schematu żywienia, a drugie według drugiego. Jest to dla rodziców trudne do zrozumienia. Wytyczne zmieniają się dlatego, że zmieniają się dane naukowe i obowiązkiem nas, czyli naukowców, jest to, żeby jeżeli są nowe dane naukowe, to żeby te wytyczne zmieniać – mówi prof. dr hab. n. med. Hanna Szajewska, kierownik Kliniki Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

    Aby pomóc młodym rodzicom rozwiać wątpliwości dotyczące prawidłowego żywienia ich dzieci, eksperci Fundacji Nutricia opracowali kalendarz żywienia dziecka w tysiącu pierwszych dni. Zawiera on najważniejsze informacje o żywieniu maluchów w wieku od zera do trzydziestu sześciu miesięcy oparte na aktualnych zaleceniach. W kalendarzu znajdują się informacje dotyczące okresu wyłącznego karmienia piersią, kolejności wprowadzania nowych smaków w ramach rozszerzania diety, pokarmów potencjalnie alergizujących oraz m.in. roli mleka w diecie dziecka po 1. roku życia, a także o znaczeniu wody jako najlepszego sposobu na gaszenie pragnienia. Jest to przełom w prezentacji zasad żywienia najmłodszych, kalendarz zawiera bowiem wytyczne zarówno dla niemowląt, jak i dla dzieci starszych.

    – Zaletą niewątpliwie jest to, że dotyczy nie tylko żywienia w pierwszym roku życia, lecz także w następnych, że ułatwia rodzicom spojrzenie na to bardziej całościowo. To są dane, które wynikają z danych naukowych – mówi prof. Hanna Szajewska.

    Kalendarz żywienia dziecka w tysiącu pierwszych dni dostępny jest na stronie internetowej edukacyjnego programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia”. Można go pobrać i po wydrukowaniu umieścić w widocznym miejscu w domu. Dostępna jest jego interaktywna wersja. Kalendarz przeznaczony jest przede wszystkim dla rodziców i opiekunów dzieci w wieku do trzech lat, dla których ma stanowić rodzaj żywieniowego drogowskazu. Jego autorzy liczą jednak na to, że równie chętnie będą po niego sięgać lekarze pediatrzy oraz położne.

    – Co trzecie dziecko w wieku do trzech lat ma nieprawidłową masę ciała, dlatego takie narzędzia jak kalendarz żywienia, o którym dzisiaj rozmawiamy, mają pomóc rodzicom w prawidłowym komponowaniu diety, być drogowskazem, zbiorem najważniejszych zasad na te ważne etapy w okresie tysiąca pierwszych dni – mówi Agnieszka Święcicka-Ambroziak. 

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Film

    Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

    Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

    Gwiazdy

    Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

    Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

    Konsument

    Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

    Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.