Newsy

Waga Polaków wciąż niebezpiecznie wzrasta. To efekt odwróconej piramidy żywieniowej

2014-06-16  |  06:20

Nadmierna masa ciała to problem ponad połowy dorosłych mieszkańców naszego kraju. Nadwaga i otyłość coraz częściej dotyka również dzieci. Wraz ze wzrostem wagi, podwyższa się także ryzyko przedwczesnej śmierci, chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 oraz niektórych nowotworów. Dietetycy apelują, że aby zatrzymać epidemię chorób cywilizacyjnych, konieczne są kompleksowe zmiany w diecie Polaków.

Przeciętna waga dorosłych Polaków i Polek ciągle wzrasta. Obecnie, jak wynika z analizy danych Głównego Inspektoratu Sanitarnego i Głównego Urzędu Statystycznego, zbyt dużą masę ciała obserwuje się już u 54 proc. pełnoletnich mieszkańców naszego kraju, w tym u 64 proc. mężczyzn i 46 proc. kobiet. Lekarze i dietetycy alarmują, że problem otyłości i nadwagi staje się coraz częstszym zjawiskiem wśród dzieci dotyczy już około 22 proc. chłopców i 18 proc. dziewczynek w szkołach podstawowych.

Polacy odwrócili sobie piramidę żywienia. Postawili ją do góry nogami, przez co spożywamy bardzo dużo czerwonego mięsa i ziemniaków, które są ciężkostrawne i znajdują się na samej górze piramidy żywienia. Miesięcznie zjadamy około 5 kg ziemniaków na osobę i około 2,5 kg wieprzowiny – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Krzysztof Wojdat, dietetyk.

Otyłość wynikająca z nieprawidłowego odżywania Polaków zwiększa prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci, chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, zespołu bezdechu sennego, a także niektórych nowotworów. Spożywanie dużej ilości czerwonego mięsa jest głównym czynnikiem ryzyka raka okrężnicy.

Według najnowszych zaleceń Wydziału Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Harvarda codzienny jadłospis powinien uwzględniać 9 porcji owoców i warzyw, co odpowiada około 2 szklankom owoców oraz 2,5 szklanki warzyw (nie uwzględniając ziemniaków). Dieta minimalizująca ryzyko chorób cywilizacyjnych, obok owoców i warzyw, zawiera również rośliny strączkowe, pełne ziarna, orzechy i pestki oraz chudy nabiał. Mięso kilka razy w tygodniu warto zastąpić rybami.

Polacy spożywają ryby 2-3 razy w miesiącu, a powinni je spożywać co najmniej dwa razy w tygodniu. Najlepiej byłoby spożywać ryby przyrządzone na parze lub duszone, ale nawet ryba smażona jest dużo lepsza od wspomnianego schabowego, który choć też jest smażony, ma dużo więcej tłuszczu. Ponadto ryby zawierają tłuszcze omega-3, które działają prozdrowotnie – dodaje Krzysztof Wojdat z cateringu dietetycznego DietBox.

Równie ważnym elementem profilaktyki chorób cywilizacyjnych jest aktywność fizyczna. Według Światowej Organizacji Zdrowia co najmniej 5 razy w tygodniu należy poświęcić 30 minut na umiarkowanie intensywne ćwiczenia. 

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Konsument

Tanie dekoracje do domu coraz poważniejszym problemem dla środowiska. Eksperci ostrzegają przed skutkami fast homeware

Sztuczne dekoracje kwiatowe, wiosenne wianki, puchate króliki, kurczaczki wielkanocne czy plastikowe świecidełka bożonarodzeniowe – ostatnie lata to prawdziwy boom na sezonowe dekoracje do domu. Trend ten znacząco zyskał na popularności w czasie pandemii, kiedy w domach pracowaliśmy i spędzaliśmy większość wolnego czasu, a podchwyciły go sklepowe marki, które wprowadziły do oferty taki asortyment i kuszą sezonowymi promocjami na niego. Eksperci podkreślają, że o ile w dekorowaniu domu nie ma nic złego, o tyle wybieranie tanich dekoracji i zmienianie ich co kilka tygodni czy miesięcy to trend szkodliwy i dla naszych portfeli, i dla środowiska. I porównują fast homeware do szkodliwości fast fashion, czyli taniej mody w naszych szafach.

Psychologia

Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu

Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.