Mówi: | Joanna Sobczak |
Funkcja: | dietetyk kliniczny |
Firma: | Naturhouse |
Większość diet zbyt niskokaloryczna i niedopasowana do preferencji smakowych. Konsekwencją jest efekt jo-jo, a nawet dodatkowe kilogramy
Podstawowym problemem nieudanych prób zrzucenia zbędnych kilogramów jest brak trwałych zmian w codziennych nawykach żywieniowych. Nie wystarczy bowiem ograniczyć lub wyeliminować pewne grupy produktów. Aby nowy jadłospis był skuteczny, powinien być dopasowany do indywidualnych predyspozycji organizmu i upodobań smakowych, a nie opierać się na modnych w ostatnim czasie dietach.
– Bardzo często decyzję o byciu na diecie podejmujemy pod wpływem impulsu. Czasem jest to zbliżająca się uroczystość rodzinna, czasem są to postanowienia noworoczne, coś trzeba zmienić. Czasami mobilizują nas do tego dawno niewidziani znajomi, koleżanki, które wyglądają szczupło, zdrowo, dobrze i chcemy również się do nich upodabniać – mówi agencji Newseria Lifestyle Joanna Sobczak, dietetyk kliniczny Naturhouse.
Osoby, które chcą podjąć kurację odchudzającą i zrzucić zbędne kilogramy, najczęściej szukają porad dotyczących sposobów odżywiania i nowinek dietetycznych w internecie. W natłoku nierzadko rozbieżnych informacji trudno jednak się odnaleźć i wybrać tę najskuteczniejszą metodę. Szybki i nieprzemyślany wybór diety zazwyczaj kończy się więc niepowodzeniem.
– Często diety są niedopasowane do naszych potrzeb, zawierają produkty, których nie lubimy. Nie jesteśmy więc w stanie długo stosować zaleceń, na których się opierają i dlatego szybko się zniechęcamy. Diety cud obiecują dużo i szybko, dlatego prawdopodobnie zdobywają taką popularność, bo chcemy szybko, od razu i właśnie cudownie, niestety, tak to nie wygląda – tłumaczy Joanna Sobczak.
Często pomijanym, choć niezwykle ważnym aspektem w chwili rozpoczęcia kuracji jest kondycja organizmu. Dlatego konieczna jest konsultacja z dietetykiem, który przeprowadzi dokładne pomiary masy i składu ciała. Fachowy wywiad medyczno-dietetyczny dostarczy informacji o przebytych chorobach, zażywanych lekach, alergiach i innych ważnych czynnikach, mających wpływ na dobór diety.
– Nie ma jednego sposobu dla wszystkich, trzeba się zgłosić do specjalisty, który po przeprowadzeniu wywiadu zdrowotnego, żywieniowego i po przeanalizowaniu składu ciała dobierze taką dietę, która będzie skuteczna u danej osoby. Nie możemy zakładać, że każda dieta przyniesie taki sam efekt u każdej osoby – podkreśla Joanna Sobczak.
Równie dużym wyzwaniem jest etap wychodzenia z diety i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Aby odpowiednio zapanować nad zachodzącymi zmianami, niezbędna jest fachowa porada.
– Nawet jeśli po zastosowaniu takiej diety nastąpi ubytek kilogramów, to one i tak bardzo szybko powrócą. Te diety są bardzo niskokaloryczne, bardzo mocno ograniczają składniki odżywcze, dlatego organizm później stara się nadrobić to, czego mu brakowało. Bardzo często po bardzo dużym spadku wagi, po takiej diecie niezbilansowanej i restrykcyjnej, następuje efekt jo-jo, czasami z nawiązką – wyjaśnia Joanna Sobczak.
Podczas odchudzania często zapomina się o regularnym spożywaniu pełnowartościowych posiłków. Natomiast głodówki i stosowanie różnych, aktualnie modnych diet tylko potęguje problem nadmiernych kilogramów i może doprowadzić do niedoboru niezbędnych składników odżywczych.
– Bardzo często podchwytujemy różne trendy, a to dieta bezglutenowa, a to dieta paleo, a to dieta bezlaktozowa. Bardzo często przechodzimy na tę dietę, nie mając do tego żadnych podstaw fizjologicznych i medycznych, niestety, wykluczając produkty, które są potrzebne naszemu organizmowi. Zubożamy swoją dietę, co może wiązać się z niedoborami i konsekwencjami zdrowotnymi – mówi Joanna Sobczak.
Jeśli nie wiąże się to z przesłankami zdrowotnymi, to na własną rękę nie można wykluczać z codziennego menu chociażby produktów zbożowych czy nabiałowych. Najlepiej skonsultować się z dietetykiem i kontrolowanie podjąć taką dietę, która mimo rezygnacji z konkretnych produktów, nadal będzie zbilansowana i uzupełniona w odpowiednie składniki, choćby poprzez suplementy. Decydując się na pomoc specjalisty, mamy pewność, że nie popełniamy błędów związanych ze zbyt szybką utratą kilogramów, powrotem do złych nawyków czy niewłaściwie zbilansowaną dietą.
Czytaj także
- 2025-03-19: Tylko co piąty nakaz powrotu migranta do kraju pochodzenia jest realizowany. UE chce wprowadzić nowe skuteczne procedury
- 2025-03-18: Sylwia Bomba: W liceum nikt nie miał odwagi prosto w oczy nazwać mnie grubasem. Ale jak szłam korytarzem, to czułam śmiechy za moimi plecami
- 2025-03-10: Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
- 2024-10-31: Policja zachęca do kontroli świateł w autach przed zimą. Nieprawidłowe ustawienie grozi wypadkiem i mandatem
- 2024-11-20: Bezpieczeństwo żywnościowe 10 mld ludzi wymaga zmian w rolnictwie. Za tym pójdą też zmiany w diecie
- 2025-01-22: Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie
- 2025-03-17: Naukowcy opracowali czynniki wpływające na długowieczność. Decyduje o niej nie tylko dieta i tryb życia, ale też relacje z rodziną
- 2024-11-26: Biologicznie życie człowieka może trwać 120–150 lat. Niezbędna jest jednak praca nad własnym zdrowiem
- 2024-10-09: Cyfrowi kontrolerzy lotów nie zastąpią na razie całkowicie ludzi. Zaawansowane technologie będą jednak wspierać zarządzanie ruchem lotniczym
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.