Newsy

Zamiast kupować zioła w sklepie, lepiej samemu urządzić domowy zielnik

2015-05-11  |  06:10

Ziołowy kącik można urządzić na balkonie, w ogrodzie lub na parapecie. Trzeba wybrać jednak miejsce nasłonecznione, ciepłe i osłonięte przed wiatrem. Uprawa ziół jest łatwa i nie zajmuje dużo czasu, za to przynosi wiele korzyści. Domowy zielnik może być oryginalnym elementem dekoracyjnym. Dzięki niemu w mieszkaniu roznosi się niepowtarzalny zapach, a kucharze mają pod ręką świeże przyprawy.

Zioła dodawane są niemal do każdego dania, bo doskonale wzmacniają smak i aromat. Są również wykorzystywane w lecznictwie i kosmetyce. Domowy zielnik jest więc niezwykle przydatny. Mogą znaleźć się w nim m.in. bazylia, oregano, rukola, rozmaryn, mięta, tymianek, melisa czy lawenda.

Najprostszą metodą jest kupienie młodych roślinek, które można bez problemu przesadzić w domu. Ale zioła możemy też siać samodzielnie z ziarenek  ze sklepu ogrodniczego. Większość roślin ma niezbyt rozległe systemy korzeniowe, dlatego w takich podłużnych doniczkach możemy siać różne gatunki  roślin, co wygląda bardzo efektownie i wyjątkowo – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Edyta Karaś, doradca klienta Home&You.

Edyta Karaś podkreśla, że wyhodowanie ziół z nasion wymaga więcej czasu i pracy niż utrzymanie gotowej już sadzonki. Ważne jest, aby rośliny nie miały kontaktu ze spalinami i innymi zanieczyszczeniami, dlatego jeżeli balkon wychodzi na ruchliwą ulicę, to zdecydowanie lepiej umieścić zielnik na kuchennym parapecie.

Aranżując domowy zielnik, warto pamiętać o tym, że roślinom, aby mogły swobodnie się rozrastać, potrzebne jest światło. Dlatego dobrze jest taki domowy zielnik robić na parapetach lub gdzieś w pobliżu okien. Ciekawym pomysłem jest też umieszczanie donic w takich podwieszanych koszach, które można później bezpośrednio umieszczać pod sufitem – tłumaczy Edyta Karaś.

Domowy zielnik jest też ciekawym elementem dekoracyjnym. Kolor i kształt doniczek można dopasować się do aranżacji wnętrza albo na zasadzie podobieństwa, albo mocnego kontrastu. Większość gatunków ziół nie potrzebuje donicy głębszej niż 20 cm.

Fajnym pomysłem są doniczki ceramiczne, metalowe lub drewniane, tradycyjne bądź takie o bardziej oryginalnym designie, czyli np. w kształcie roweru czy konewki. Fajnym pomysłem jest też ustawianie doniczek z kwiatkami w koszach wiklinowych. Najpopularniejszymi kolorami takich koszy są brąz i beż. Pasują one do ciepłych wystrojów, do ciepłych kolorów – mówi Edyta Karaś.

Większego pojemnika wymagają gatunki o długich korzeniach, na przykład koper lub wawrzyn. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się doniczka z otworem do nawadniania. Do uprawy ziół najlepiej nadaje się zwykła ziemia ogrodnicza o dużej przepuszczalności i odczynie zasadowym lub obojętnym.

Do takich domowych zielników możemy dołączać również warzywa, jak marchewka, rzodkiewka, cebula czy pietruszka, które bardzo dobrze rozwijają się w doniczkach – dodaje Edyta Karaś.

Jeśli chodzi o podlewanie, to każdy gatunek ma swoje preferencje. Są zioła sucholubne, takie jak oregano, macierzanka i lawenda, oraz takie, które lubią wilgoć, jak melisa i mięta. Najlepiej jest jednak znaleźć złoty środek i podlewać rośliny z umiarem, nie dopuszczając ani do przesuszenia, ani do zawodnienia.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Rozmawiałam z produkcją na temat mojej ewentualnej roli w „Tańcu z gwiazdami”. Wierzę, że stworzą taką, która będzie dla mnie inspirująca

Tancerka przyznaje, że kiedy dostała propozycję udziału w ostatniej edycji „Tańca z gwiazdami”, to choć miała apetyt na powrót do tej produkcji, po rozważeniu wszystkich za i przeciw jednak ją odrzuciła. Z jednej strony miała już inne zobowiązania zawodowe, a z drugiej – zależało jej na tym, by powrócić do show nie tylko w charakterze instruktorki, ale zaprezentować się widzom z nieco innej strony. Edyta Herbuś wierzy, że w przyszłości program przejdzie pewną metamorfozę i znajdzie się w nim rola skrojona właśnie dla niej. Nie ukrywa też, że ta edycja wyjątkowo przyciągnęła jej uwagę, bo skupiła bardzo charyzmatycznych uczestników.

Prawo

Sztuczna inteligencja coraz śmielej wkracza w produkcję muzyczną. Artyści i odbiorcy chcą jasnego oznaczania utworów generowanych przez takie narzędzia

Dziesięciokrotny wzrost przychodów rynku sztucznej inteligencji w tworzeniu muzyki przewidują analitycy w ciągu najbliższych 10 lat. Wokół tematu narasta coraz więcej kontrowersji, związanych m.in. z uczeniem się algorytmów na już skomponowanych dziełach czy wykorzystywania głosów wokalistów do tworzenia coverów śpiewanych przez SI. Jednocześnie ponad jedna trzecia muzyków przyznaje już, że wspierali się w swojej pracy sztuczną inteligencją. Artyści oczekują jednak jasno wytyczonych ram regulacyjnych dla tego typu narzędzi. Przede wszystkim miałyby one dotyczyć zgód na wykorzystanie własności intelektualnej i wyraźnego oznaczania muzyki komponowanej przez SI.

Handel

Po kiełbaski wege czy roślinne burgery sięga coraz więcej konsumentów. Branża roślinna będzie walczyć o utrzymanie takiego nazewnictwa

Kiełbasa bezmięsna, burger roślinny, parówka wegetariańska, stek vege – do takich nazw produktów wielu konsumentów zdążyło się przyzwyczaić i coraz chętniej po nie sięga. Pojawiają się jednak pomysły, by zakazać nazewnictwa charakterystycznego dla produktów mięsnych. Również w Polsce pojawiła się propozycja w tym zakresie ze strony poprzedniego składu resortu rolnictwa pod koniec ubiegłego roku. Zwolennicy uzasadniają ten pomysł ochroną interesów konsumenckich, ale badania pokazują, że tylko niewielki odsetek klientów pomylił produkt wegański i mięsny przy zakupie.