Mówi: | Karolina Jaworska |
Funkcja: | specjalista ds. żywienia |
Odporność organizmu powinno się budować przez cały rok. Sprzyja jej zbilansowana dieta
Odporność organizmu można wspomagać. Niezbędna jest w tym m.in. dobrze zbilansowana dieta. Codzienne posiłki powinny zawierać m.in. produkty fermentowane. Do budowania odporności niezbędne są także produkty bogate w witaminy A, C, D i E oraz B6.
Mianem odporności organizmu określa się jego zdolność do obrony przed czynnikami chorobotwórczymi, zarówno pochodzącymi z zewnątrz, jak np. wirusy, jak i z wewnątrz. Zdolność organizmu do zwalczania chorób zależna jest w dużym stopniu od genów, a także od szeroko pojętego stylu życia. Warto pamiętać o tym, że odporność organizmu powinno się budować przez cały rok, nie tylko w okresie jesienno-zimowym.
– Często wydaje nam się, że jesień czy zima to ten moment, kiedy powinniśmy się zatroszczyć o odporność. Tymczasem jeżeli nie będziemy dbać o nią przez cały rok, to odporność będzie malała i może nie wystarczyć troska w tym konkretnym okresie – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Karolina Jaworska, specjalista ds. żywienia.
Najważniejszym aspektem budowania odporności organizmu jest dieta. Codzienny jadłospis powinien zawierać warzywa i owoce, produkty mleczne, zboża oraz posiłki dostarczające wszystkich niezbędnych substancji odżywczych, a więc białka, zdrowych tłuszczów i węglowodanów. Należy pamiętać o spożywaniu urozmaiconych posiłków, w których znajdują się produkty z różnych grup spożywczych.
– Niezwykle istotna jest ponadto dbałość o odpowiednią florę przewodu pokarmowego poprzez dostarczanie wyselekcjonowanych kultur bakterii, które nie tylko chronią mikroflorę jelitową, lecz także stymulują układ immunologiczny do pracy – mówi Karolina Jaworska.
Dieta budująca odporność organizmu powinna zawierać ponadto substancje odżywcze bogate w antyoksydanty, czyli witaminy C, A oraz E, a także witaminę D. Ta ostatnia wytwarzana jest pod wpływem działania promieni słonecznych – wystarczy kilkanaście minut, by organizm wyprodukował dawkę pokrywającą dzienne zapotrzebowanie. Pochmurne zimy oraz stosowane latem filtry przeciwsłoneczne sprawiają jednak, że Polacy często cierpią z powodu niedoboru witaminy D. Stąd tak istotne jest spożywanie bogatych w tę substancję produktów.
– Warto też zwrócić uwagę na witaminę B6. Witamina B6 jest mniej kojarzona z odpornością, natomiast jest niezbędna do tego, żeby tworzyć przeciwciała. Natomiast przeciwciała to pierwsze cząsteczki, które wpływają na odporność naszego organizmu – mówi Karolina Jaworska.
Na pracę układu odpornościowego bardzo pozytywnie wpływa też regularna, najlepiej codzienna, dawka aktywności fizycznej. Niezbędny jest także odpoczynek regenerujący siły organizmu, odpowiednią ilość snu w ciągu doby oraz unikanie stresu.
Czytaj także
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
- 2024-11-20: Bezpieczeństwo żywnościowe 10 mld ludzi wymaga zmian w rolnictwie. Za tym pójdą też zmiany w diecie
- 2024-10-15: Agata Młynarska: Moim bliskim daję w prezencie pakiety na badania, a z przyjaciółkami umawiam się na mammografię
- 2024-11-13: Polska ochrona zdrowia niegotowa na kolejny kryzys. Eksperci: nie wyciągnęliśmy lekcji z pandemii
- 2024-11-26: Biologicznie życie człowieka może trwać 120–150 lat. Niezbędna jest jednak praca nad własnym zdrowiem
- 2024-10-01: Pozytywne doświadczenia w podróży mogą poprawić kondycję fizyczną i psychiczną. Naukowcy zbadali to za pomocą teorii fizyki
- 2024-09-03: Po 2,5 roku wojny w Ukrainie temat bezpieczeństwa i odporności państwa pozostaje dominującym w debacie publicznej. Nie tylko w aspekcie militarnym
- 2024-08-20: Upały wyzwaniem w transporcie żywności. W zwykłych samochodach dostawczych może być nawet 50°C [DEPESZA]
- 2024-08-13: Natalia Nykiel: Ostatnio dużo się rozciągam, biegam i zrezygnowałam z alkoholu. Chcę być w jak najlepszej formie przed treningami do „Tańca z gwiazdami”
- 2024-08-07: Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Farmacja
Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi
Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.