13 lipca Międzynarodowym Świętem Frytek
Mowa o frytkach, które 13 lipca obchodzą swoje święto. O jakości i produkcji frytek dostępnych w restauracjach McDonald’s® opowiadają eksperci
Trudno znaleźć osobę, która nie przepada za tym ziemniaczanym rarytasem. Smażone i pokrojone w słupki frytki stanowią samodzielny posiłek lub dodatek do ulubionej potrawy dla ludzi na całym świecie. Skąd się wziął fenomen tego przysmaku i w jaki sposób powstał?
Trochę historii
Ojczyzną frytek jest Belgia, do której ziemniaki dotarły z Ameryki Południowej tuż po wysypie wielkich odkryć geograficznych. W okolicach XVIII wieku mieszkańcy niewielkiego belgijskiego miasteczka Dinant nad rzeką Meuse musieli ratować się przed głodem tym, co mieli w zapasie. Z powodu srogiej zimy zamarzła rzeka, z której dotychczas czerpali pożywienie w postaci małych, smażonych rybek. W ten sam sposób przygotowano wówczas ziemniaki. Nikt się wtedy nie spodziewał popularności, jaką za sobą poniesie to przypadkowe odkrycie.
Miłością do smażonych ziemniaków zarazili się później żołnierze z Anglii, którzy w swojej ojczyźnie wypromowali połączenie frytek i ryby, tzw. fish&chips. Przysmak mieszkańców polubili również amerykańscy żołnierze w trakcie I Wojny Światowej, co zapewniło mu popularność w USA, a potem na całym świecie – co ciekawe, pod francuską nazwą french fries. Do dziś jednak to Belgowie słyną ze swoich frytek – grubo krojonych, mocno chrupiących i dwukrotnie smażonych dla uzyskania idealnej konsystencji.
Jakie frytki są najlepsze na świecie?
Mówi się, że co kraj to obyczaj. Smażone lub pieczone w piekarniku kartofle można przyrządzić w dowolnym kształcie: grube, cienkie, karbowane, zakręcone czy w formie talarków lub łódeczek.
Jakość frytek to jakość tłuszczu. A o tym decydują 2 czynniki: rodzaj i świeżość tłuszczu. Trzeba więc mówić o konkretnych frytkach, a nie o wszystkich. Przykładowo, w McDonald’s przy obydwu tych wskaźnikach można postawić plusy. Po pierwsze, frytki są smażone na bardzo zdrowym tłuszczu na bazie oleju rzepakowego. A po drugie, jest on bardzo często badany specjalnym, bardzo precyzyjnym elektronicznym urządzeniem. Wybierając odpowiednie restauracje, można więc śmiało i ze smakiem świętować Dzień Frytek– mówi prof. dr hab. Krzysztof Krygier.
Swoich wielbicieli i ich konkurentów znajdą również dodatki do frytek, a nawet kolejność ich spożywania! Keczup, majonez, sos BBQ, cytryna, ocet – liczba sosów i dodatków może przyprawić o zawrót głowy. Frytki solone lub nie, maczane w sosie czy polewane? Ludzie kochają frytki, ale każdy ma swój indywidualny sposób jedzenia. Poza fantastycznym smakiem, który kocha cały świat, to jest właśnie w nich najpiękniejsze. Polacy jedzą frytki najczęściej z ketchupem, ale sporą popularnością cieszy się również majonez, który z kolei uwielbiają Belgowie. We Francji spotkać się można z połączeniem frytek i musztardy, a w Anglii – z octem. Frytki jada się także z sosem pieczeniowym i serem żółtym – to przysmak Kanadyjczyków zwany poutine. W Azji do frytek często podaje się sos sojowy i ostry sos chilli.
Frytki i burger – połączenie doskonałe
Wielu za jedne z najsmaczniejszych połączeń uznaje frytki w towarzystwie burgerów. To właśnie dlatego frytki w restauracjach McDonald’s cieszą się tak dużą popularnością. Niezmiennie od 25 lat produkowane są z wysokiej jakości ziemniaków dostarczanych przez firmę Farm Frites
z Lęborka.
Rocznie przerabiamy około 250 tys. ton ziemniaków na frytki. Pola z ziemniakami zajmują obszar równy powierzchni prawie 8,5 tys. boisk piłkarskich! – mówi Katarzyna Majchrzak, Szef ds. Komunikacji
i Zaangażowania Społecznego Farm Frites Poland.
Gdyby ułożyć wszystkie frytki rocznie produkowane dla McDonald's na sobie, ich ciąg utworzyłby odległość od ziemi aż do księżyca! W zakładzie produkcyjnym w Lęborku ziemniaki przechodzą mycie, obieranie, krojenie, blanszowanie, wstępne smażenie oraz zamrażanie. Następnie transportowane są do restauracji, skąd trafiają do zamówień gości.
Obecnie w Polsce używana jest odmiana ziemniaka o nazwie Innovator. To właśnie bulwom tego gatunki, frytki z McDonald’s zawdzięczają swój długi kształt. Specjalnie wyselekcjonowane bulwy charakteryzują się wysoką zawartością skrobi i odpowiednią strukturą. Smażone wyłącznie na 100% oleju roślinnym od lat stanowią jeden z najpopularniejszych produktów marki – podkreśla Patrycja Pazio, Corporate Relations Specialist McDonald's Polska.
Wyprodukowanie frytki trwa ok. 45 minut. Średnio w ciągu minuty pakujemy ok. 100 paczek z frytkami dla McDonald’s. Podczas produkcji regularnie sprawdzamy około 40 różnych parametrów, takich jak kolor, smak, zapach, długość, chrupkość – dodaje Katarzyna Majchrzak.
Proste w przygotowaniu, sycące, rumiane i pyszne – czego chcieć więcej? Międzynarodowe Święto Frytek stanowi idealną okazję do zaserwowania sobie tego specjału, tak pokochanego przez ludzi na całym świecie.
Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
Ciasta na sylwestrowy stół
Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Luna: Nie mam planu B na życie. Jestem jednak bardzo kreatywna, więc może kiedyś zrobię jakiś film lub napiszę książkę
Wokalistka podkreśla, że wiele lat pracowała na to, żeby być w miejscu, w którym jest teraz, i robić to, co kocha. Tworzenie muzyki i koncertowanie to dla niej nie tylko praca, ale i pasja, z którą zawsze będzie związana. Luna zdradza też, że co prawda czuje potrzebę eksploracji innych swoich umiejętności, takich jak taniec czy gotowanie, i czasami marzy o radykalnej zmianie swojego życia, ale nie mogłaby porzucić całego dotychczasowego dorobku artystycznego. Nie wyklucza natomiast, że kiedyś wyreżyseruje jakiś film albo napisze powieść.
Gwiazdy
Jakub Rzeźniczak: Z Radkiem Majdanem mamy dużo tematów do rozmowy. Jest świetnym współlokatorem, ale trochę ciężko się przy nim spało
Podczas realizacji zdjęć do programu „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory” w Grecji Jakub Rzeźniczak mieszkał w pokoju z Radosławem Majdanem. Ucieszyło go to, bo w wolnych chwilach mogli wymieniać swoje spostrzeżenia dotyczące aktualnej sytuacji w piłce nożnej. Miał też okazję się przekonać, czy mąż Małgorzaty Rozenek również jest perfekcyjnym panem domu. Niestety byłemu bramkarzowi zdarzało się chrapać, co przełożyło się na bezsenne noce Jakuba Rzeźniczaka.
Ochrona środowiska
Susza stała się już corocznym zjawiskiem w Polsce. Lokalne inicjatywy mogą wiele zmienić
Polskie lato coraz bardziej zaczyna przypominać temperaturami to śródziemnomorskie. Rośnie liczba dni z temperaturą przekraczającą 30 st. C i tropikalnych nocy, a fale upałów sprzyjają nasilaniu się susz. Wylesianie i powiększanie obszarów nieprzepuszczalnych, w połączeniu z wadliwą gospodarką wodną, zwiększa w ostatnich dekadach „ucieczkę” wody z obszaru Polski, powodując większą intensywność skutków suszy – wynika z analizy „Nauki o klimacie”. Problemem jest brak spójnej i konsekwentnej polityki gospodarowania zasobami wodnymi.