Komunikaty PR

15 grudnia – Międzynarodowy Dzień Herbaty

2021-12-15  |  01:00
Biuro prasowe

Herbata towarzyszy nam niemal każdego dnia. Polacy uwielbiają ten napar w każdej odsłonie, zarówno na ciepło jak i mrożoną, w wersji owocowej oraz klasycznej. Herbata to nie tylko pyszny smak i wyjątkowy aromat, ale także wiele właściwości prozdrowotnych. Glovo podsumowało, jakie jej rodzaje wybieramy najczęściej oraz kiedy i gdzie zamawiamy herbatę najchętniej. Podpowiadamy także, jakie właściwości mają jej najpopularniejsze gatunki.

15 grudnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Herbaty. Ten jeden z najpopularniejszych napojów świata jest obowiązkową pozycją na półce każdej polskiej kuchni. Doceniana od setek lat, stała się codziennym rytuałem poranków, nieodzownym towarzyszem świąt, a także kompanem podczas chorobowych perturbacji. O tej porze roku uwielbiamy ją w wersjach rozgrzewających z dodatkiem pomarańczy, korzennych przypraw, imbiru i miodu. Latem najchętniej wybieramy herbaty mrożone, które zaraz po lodach, są obowiązkowym jego elementem.

Jaką herbatę wybieramy najchętniej i kiedy przypada polskie „tea o’clock”?

Dane Glovo pokazują, że popularność herbaty na wynos wzrasta w ekspresowym tempie. W 2021 roku Polacy zamówili jej o 96% więcej, niż w poprzednim roku. Najczęściej decydujemy się na najbardziej popularną, czarną herbatę. Drugim wyborem Polaków są napary owocowe i ziołowe takie jak mięta, malina, rumianek, melisa. Dopiero na kolejnym miejscu podium znajduje się herbata zielona. Bardzo popularnym napojem jest także chai tea latte, którą najchętniej zamawiamy w kawiarniach z dostawą wprost do naszych rąk. Największy miłośnik herbaty, w ciągu dwóch lat zamówił przez aplikację Glovo 646 kubków ulubionego herbacianego naparu. Najczęściej herbata w dostawie towarzyszy nam rankiem – pik zamówień przypada na 10:00 rano. Najwięcej składają ich mieszkańcy Warszawy, Krakowa i Wrocławia.

Czarna herbata pobudza i działa odkażająco

Najpopularniejsza, czarna ma mocny, wyraźny smak i ciemną barwę napoju. Dzięki sporej zawartości teiny pobudza, pomaga także w koncentracji i niweluje uczucie zmęczenia. Zawiera sporo przeciwutleniaczy, działa odkażająco, przeciwzapalnie, a także pomaga w przypadku problemów żołądkowych. Chroni komórki ciała przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.

Zielona herbata sprzymierzeńcem utraty wagi

Gatunków zielonych herbat jest bardzo wiele, wszystko zależy od jej pochodzenia, pory roku i dnia, w czasie której zebrane zostały liście. Ma to ogromny wpływ na kolor naparu, jego intensywność smaku, zapachu, a także właściwości. Napój przyrządzony z jej liści to zastrzyk antyoksydantów, polifenoli czy garbników, a także... kofeiny. Dowiedziono, że regularne picie zielonej herbaty ma pozytywny wpływ na spalanie tkanki tłuszczowej, poprawę kondycji cery czy problemy z nadciśnieniem.

Rytuał znany na całym świecie

Herbata towarzyszy ludziom od setek lat, nic bowiem dziwnego - ma wiele cennych właściwości. W różnych formach piją ją wszyscy na całym świecie. Zależnie od regionu, często serwowana w sposób rytualny, z namaszczeniem podawana w odświętnej zastawie. Jest sprzymierzeńcem zdrowia, a napar bez dodatków takich jak miód, cukier czy mleko nie ma kalorii. W każdej formie jest więc doskonałą bazą do pysznych herbacianych napoi, a tylko od naszej fantazji zależy na jaki smak zdecydujemy się danego dnia. Celebrujmy więc jej święto kubkiem aromatycznego napoju!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Problemy społeczne

Stres w życiu zawodowym może działać destrukcyjnie. O profilaktykę muszą zadbać zarówno pracownicy, jak i pracodawcy

Co czwarty Polak doświadcza w pracy wysokiego lub bardzo wysokiego stresu, a trzech na czterech pracowników znajduje się w stresowej sytuacji zawodowej przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań Instytutu Psychologii Stresu. Najwyższy poziom częstego stresu dotyczy kobiet i pracowników powyżej 55. roku życia. To grupy najbardziej narażone na poczucie przeciążenia obowiązkami zawodowymi, co odbija się na ich zdrowiu fizycznym i psychicznym, a w kontekście społecznym niesie ze sobą poważne skutki ekonomiczne. W Unii Europejskiej stres zabija rocznie nawet 10 tys. osób.

Gwiazdy

Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów

Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.