Komunikaty PR

15 grudnia – Międzynarodowy Dzień Herbaty

2021-12-15  |  01:00
Biuro prasowe

Herbata towarzyszy nam niemal każdego dnia. Polacy uwielbiają ten napar w każdej odsłonie, zarówno na ciepło jak i mrożoną, w wersji owocowej oraz klasycznej. Herbata to nie tylko pyszny smak i wyjątkowy aromat, ale także wiele właściwości prozdrowotnych. Glovo podsumowało, jakie jej rodzaje wybieramy najczęściej oraz kiedy i gdzie zamawiamy herbatę najchętniej. Podpowiadamy także, jakie właściwości mają jej najpopularniejsze gatunki.

15 grudnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Herbaty. Ten jeden z najpopularniejszych napojów świata jest obowiązkową pozycją na półce każdej polskiej kuchni. Doceniana od setek lat, stała się codziennym rytuałem poranków, nieodzownym towarzyszem świąt, a także kompanem podczas chorobowych perturbacji. O tej porze roku uwielbiamy ją w wersjach rozgrzewających z dodatkiem pomarańczy, korzennych przypraw, imbiru i miodu. Latem najchętniej wybieramy herbaty mrożone, które zaraz po lodach, są obowiązkowym jego elementem.

Jaką herbatę wybieramy najchętniej i kiedy przypada polskie „tea o’clock”?

Dane Glovo pokazują, że popularność herbaty na wynos wzrasta w ekspresowym tempie. W 2021 roku Polacy zamówili jej o 96% więcej, niż w poprzednim roku. Najczęściej decydujemy się na najbardziej popularną, czarną herbatę. Drugim wyborem Polaków są napary owocowe i ziołowe takie jak mięta, malina, rumianek, melisa. Dopiero na kolejnym miejscu podium znajduje się herbata zielona. Bardzo popularnym napojem jest także chai tea latte, którą najchętniej zamawiamy w kawiarniach z dostawą wprost do naszych rąk. Największy miłośnik herbaty, w ciągu dwóch lat zamówił przez aplikację Glovo 646 kubków ulubionego herbacianego naparu. Najczęściej herbata w dostawie towarzyszy nam rankiem – pik zamówień przypada na 10:00 rano. Najwięcej składają ich mieszkańcy Warszawy, Krakowa i Wrocławia.

Czarna herbata pobudza i działa odkażająco

Najpopularniejsza, czarna ma mocny, wyraźny smak i ciemną barwę napoju. Dzięki sporej zawartości teiny pobudza, pomaga także w koncentracji i niweluje uczucie zmęczenia. Zawiera sporo przeciwutleniaczy, działa odkażająco, przeciwzapalnie, a także pomaga w przypadku problemów żołądkowych. Chroni komórki ciała przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.

Zielona herbata sprzymierzeńcem utraty wagi

Gatunków zielonych herbat jest bardzo wiele, wszystko zależy od jej pochodzenia, pory roku i dnia, w czasie której zebrane zostały liście. Ma to ogromny wpływ na kolor naparu, jego intensywność smaku, zapachu, a także właściwości. Napój przyrządzony z jej liści to zastrzyk antyoksydantów, polifenoli czy garbników, a także... kofeiny. Dowiedziono, że regularne picie zielonej herbaty ma pozytywny wpływ na spalanie tkanki tłuszczowej, poprawę kondycji cery czy problemy z nadciśnieniem.

Rytuał znany na całym świecie

Herbata towarzyszy ludziom od setek lat, nic bowiem dziwnego - ma wiele cennych właściwości. W różnych formach piją ją wszyscy na całym świecie. Zależnie od regionu, często serwowana w sposób rytualny, z namaszczeniem podawana w odświętnej zastawie. Jest sprzymierzeńcem zdrowia, a napar bez dodatków takich jak miód, cukier czy mleko nie ma kalorii. W każdej formie jest więc doskonałą bazą do pysznych herbacianych napoi, a tylko od naszej fantazji zależy na jaki smak zdecydujemy się danego dnia. Celebrujmy więc jej święto kubkiem aromatycznego napoju!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Domowy „fastfood” pełen jesiennych aromatów Biuro prasowe
2023-11-28 | 01:00

Domowy „fastfood” pełen jesiennych aromatów

Czy „fastfood”, aby smakował, musi być wypełniony pustymi węglowodanami, pozbawionymi składników odżywczych wypełniaczami i ociekać niezdrowym tłuszczem? Jesień jest
Żywienie Listopadowy „comfort food” – czyli co?
2023-11-28 | 01:00

Listopadowy „comfort food” – czyli co?

Gdy za oknem listopadowa plucha, aż chce się wziąć do ręki miseczkę gorącej, gęstej, aromatycznej zupy i zaszyć pod kocem przy akompaniamencie deszczu, stukającego o szyby. Nie mniej
Żywienie Listopad pod hasłem placków ziemniaczanych?
2023-11-28 | 01:00

Listopad pod hasłem placków ziemniaczanych?

W listopadzie obchodzimy święto placka ziemniaczanego. Nic dziwnego, że to wręcz kultowe danie doczekało się swojego dnia w kalendarzu świąt nietypowych. Smażony na oleju lub wypiekany na

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Aneta Glam-Kurp: Na wielu osobach bardzo się zawiodłam i w tej chwili nie mam żadnych przyjaciół. Moim stylem życia przyciągałam tylko interesownych ludzi

Uczestniczka programu „Żony Miami” podkreśla, że kiedyś miała bardzo duże grono przyjaciółek i koleżanek, ale czas i różne życiowe sytuacje szybko zweryfikowały te znajomości. Okazało się bowiem, że te kobiety nie były jej przychylne, nie ceniły jej towarzystwa ani też nie imponowała im jej osobowość, tylko zasobność portfela. Były więc blisko, bo wiedziały, że dzięki niej mogą się pławić w luksusach. Aneta Glam-Kurp zakończyła więc wszystkie toksyczne znajomości i teraz jest już ostrożniejsza. Jak przekonuje, zamiast fałszywych przyjaciół woli nie mieć żadnych.

Prawo

Polacy nie mają w zwyczaju sporządzać testamentów. Co piąty uważa, że ma jeszcze czas na taką decyzję

Tylko 9 proc. Polaków w wieku powyżej 45 lat przygotowuje testament. Ponad 40 proc. przyznaje, że nigdy się nad tym nie zastanawiało, a prawie jedna czwarta uważa, że nie ma nic cennego, co mogłaby po sobie zostawić. Decyzję o sporządzeniu dokumentu przekładamy na później, tymczasem pozwala on zabezpieczyć interes spadkobierców i zapobiega konfliktom. – Warto się zastanowić i zabezpieczyć swoją rodzinę, żeby po śmierci majątek trafił w odpowiednie ręce – przekonuje dr Dawid Rejmer, radca prawny w Kancelarii Finansowej LEX.

Handel

Rośnie liczba użytkowników aplikacji walczących z marnowaniem żywności. Na zainteresowanie mocno wpłynął wzrost cen

W Polsce wciąż na śmietnik trafia niemal 5 mln t jedzenia rocznie. Ponad połowa Polaków źle gospodaruje produktami spożywczymi, ale wraz z dynamicznym wzrostem cen żywności rośnie też potrzeba ograniczenia tego zjawiska. Za tym idzie rosnąca popularność aplikacji, które z tym walczą. Jedną z nich jest Foodsi, która pozwala kupić po niższej cenie produkty spożywcze i gotowe dania, które niesprzedane w danym dniu trafiłyby na śmietnik. Twórcy tego rozwiązania rozszerzają funkcjonalność o dostawy do domu.