28 maja - dziś Światowy Dzień Hamburgera
Agencja kreatywna Od kuchni
Chodakowska 12
03-826 Warszawa
anna.szatybelko|odkuchni.co| |anna.szatybelko|odkuchni.co
665113144
www.odkuchni.co
Smashny Burger świętuje otwarcie gastronomii konkursem
z okazji Dnia Hamburgera
28 maja to ważny dzień dla branży gastronomicznej. Do stacjonarnej działalności wracają bowiem restauracje. Ten dzień to również święto miłośników burgerów. Pod koniec maja przypada Światowy Dzień Hamburgera, dlatego z tej okazji restauracja Smashny Burger startuje z konkursem dla fanów smash burgerów.
Smashny Burger to nowy koncept na gastronomicznej mapie Warszawy. To pierwszy lokal dedykowany wyłącznie smash burgerom. Restauracja otworzyła się 10 kwietnia, a zainteresowanie amerykańskim street foodem było tak duże, że zaledwie w 3 godziny w wyniku sold out’u rozeszły się wszystkie burgery. Po udanym otwarciu, restauracja każdego dnia robi coraz większe zapasy produktów, by móc sprostać oczekiwaniom Gości, którzy rozsmakowali się w amerykańskich smakach. Wciąż niewielu ludzi w Polsce wie, że smash burger stał się jednym z ulubionych street foodowych dań w USA w ostatnich latach. Nowe miejsca są regularnie otwierane, a znane sieci, takie jak Shake Shack i In-N-Out Burger wykorzystują tę popularną technikę gotowania. Pandemia wpłynęła m.in. na to, że konsumenci coraz częściej decydowali się na oryginalne smaki z możliwością dostawy oraz zamawiania dań na wynos. Chętnie wybierali również to, co nowe na scenie gastronomicznej Warszawy.
Smashny Burger - konkurs
28 maja przypada Światowy Dzień Hamburgera. Dlatego miejsce, które słynie z tego typu przysmaków przygotowało niespodziankę dla fanów popularnych zapiekanych bułek z mięsną wkładką. Zadanie uczestników konkursu będzie polegało na opublikowaniu zdjęcia smash burgera w mediach społecznościowych, a najlepsze kompozycje fotogenicznych burgerów nagrodzone zostaną voucherami na kolejne przysmaki z menu restauracji. Konkurs startuje z okazji Dnia Hamburgera i będzie odbywał się cyklicznie.
“Chcemy wyjść naprzeciw Gościom naszej restauracji i nagrodzić ich za to, że tak ciepło przyjęli nasz lokal po otwarciu. Dali nam mnóstwo dobrej energii - teraz my chcemy ofiarować im nasze smaki i zaprosić do zabawy w konkursie.” - mówi Lucas Pollier, właściciel i pomysłodawca Smashny Burger.
Smash burger - czym się różni od klasycznego burgera?
Technika przyrządzania smash burgera polega na umieszczeniu mielonej wołowiny na dymiącym, gorącym grillu i rozbijaniu jej stosunkowo cienko przy pomocy ciężkiej łopatki. To, co dzieje się później, nazywa się reakcją Maillarda, którą w XX wieku opracował francuski chemik Louis-Camille Maillard. Seria tego typu reakcji występuje przy smażeniu i ogrzewaniu prawie każdego rodzaju produktu żywnościowego zawierającego białka i cukry. Podobnie jak w przypadku karmelizacji, reakcja ta tworzy subtelną skórkę, dzięki czemu mięso jest jednocześnie chrupiące i soczyste oraz zostaje nasycone bardzo specyficznym smakiem.
Tworząc SMASHNY, Lucas Pollier, francuski przedsiębiorca, chciał wprowadzić nowy sposób wytwarzania burgerów na scenie street foodu w Polsce.
„Po dłuższej pracy w Warszawie, moja firma przeniosła mnie do Los Angeles i tam odkryłem zupełnie nowy świat ulicznego jedzenia, w tym smash burgery. Zawsze marzyłem o otwarciu własnej restauracji, więc po 6 miesiącach pobytu w Kalifornii zdecydowałem się rzucić pracę i wyeksportować koncepcję smash burgera do Polski. W Warszawie jest wiele restauracji z burgerami, ale ciężko jest znaleźć takiego, który będzie idealnie pasował do smaków, które można znaleźć w USA, więc celem SMASHNEGO jest to zrobić!” - tłumaczy Lucas Pollier.
W SMASHNYM hamburgery robione są wyłącznie z najwyższej jakości wołowiny (Black Angus), która każdego dnia dostarczana jest do lokalu. Bułki brioche, czyli lekko słodkie i intensywnie maślane bułki, w których zamykane są burgery, dowożone są codziennie rano z zaprzyjaźnionej piekarni Vincent. Każdy przepis składa się z dwóch kulek mięsa rozbitych i usmażonych na płasko, a zwieńczone są one amerykańskim serem. Restauracja ma w swoim menu 4 burgery, w tym opcję wegetariańską z burgerem Beyond Meat. Ograniczona liczba pozycji w menu jest celowa, dzięki czemu restauracja może skupić się na jakości produktów, a także wytwarzaniu własnych sosów i pikli. Gość może również delektować się domowymi, chrupiącymi frytkami, które są dwukrotnie smażone belgijską techniką. SMASHNY zaoferuje również wybór piw rzemieślniczych, w tym niektóre z wielokrotnie nagradzanego polskiego browaru Trzech Kumpli.
Restauracja "SMASHNY"
ul. Wilcza 26
00-544 Warszawa (Śródmieście)
Kontakt dla mediów:
Anna Szatybełko
PR Manager
Agencja kreatywna Od kuchni
anna.szatybelko@odkuchni.co
tel. 665 113 144
Zmęczeni, zestresowani z nosem w ekranach – jak to się dla nas skończy?
Opakowanie, które nie śmieci, czyli 20 żyć szklanej butelki
Sport, owoce i warzywa – co Polacy myślą o zdrowym trybie życia?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Zdrowie
Jan Kliment i Lenka Klimentová: Po tym, jak niespodziewanie zmarł nasz przyjaciel, zrobiliśmy serię badań kontrolnych. Trzeba się badać, zanim choroba daje o sobie znać
Tancerze mają świadomość, że nawet groźna choroba przez długi czas może nie dawać żadnych objawów, dlatego też, by wykryć każdą nieprawidłowość już na wczesnym etapie, warto przeprowadzać regularne badania kontrolne. Jakiś czas temu Lenka i Jan Kliment bardzo boleśnie przeżyli nagłą śmierć swojego przyjaciela i jak zaznaczają, ta tragedia dała im wiele do myślenia. Od tego czasu diametralnie zmienili swoje podejście do profilaktyki.
Ochrona środowiska
Mniej niż 2 proc. polskich rzek ma czystą wodę zdatną do picia. Podczas akcji sprzątania wolontariusze zbierają setki ton śmieci
Z badań Głównego Inspektoratu Ochrony Środowiska wynika, że w latach 2014–2020 zły stan wód odnotowano w 99,5 proc. polskich rzek. Problemem jest także zaśmiecanie rzek i ich okolic. W trakcie corocznych akcji sprzątania wolontariusze zbierają setki ton śmieci. Rozwijanie powszechnej świadomości i odpowiedzialności za lokalne środowisko to jeden z głównych celów akcji Operacja Czysta Rzeka. Trwa właśnie szósta edycja akcji, w którą angażują się także prywatne firmy.
Teatr
Artur Barciś: Odkąd mieszkam na wsi, znam dużo więcej sąsiadów, niż kiedy mieszkałem w bloku. W miastach poznawanie ludzi nie bardzo nas interesuje
W spektaklu „Barabuum!” wyreżyserowanym przez Artura Barcisia pewna para postanawia zainteresować się życiem swoich sąsiadów i bliżej ich poznać. Ta znajomość z czasem przeradza się jednak w zupełnie nieoczywistą relację. Aktor podkreśla, że choć jest to historia z przymrużeniem oka, to jednak powinna zachęcić do przemyśleń. Jego zdaniem warto pokonać nieśmiałość i otworzyć się na nowe znajomości. Jak przyznaje, on sam prywatnie utrzymuje dobre kontakty ze swoimi sąsiadami i każda z tych osób wnosi do jego życia coś wartościowego.