Komunikaty PR

3 pomysły na wiosenne kanapki

2024-05-16  |  14:20
Biuro prasowe

Smakowite, lekkie, po prostu pyszne. Takie są właśnie wiosenne kanapki. Kto nie miałby na nie chrapki? Dlatego uzupełnijmy nasze zapasy o składniki, które pachną wiosną i korzystajmy z kanapkowych przepisów, bo sprawdzą się wielokrotnie na wycieczkach, wyprawach w góry i piknikach. Zobaczcie nasze ulubione połączenia!

Na półkach sklepowych i straganach na targowiskach można wreszcie spotkać nowalijki – rzodkiewki, botwinkę, szpinak, szczypiorek czy pomidory. Będą doskonałym „wsadem” do pożywnych kanapek, odczarowując stereotyp nudnej i przewidywalnej przekąski. Oto 3 najlepsze propozycje.

Kanapka z kurczakiem „na bogato”

To propozycja dla mięsożerców, ale zdecydowanie daleko jej do kanapki z szynką i serem. To wręcz Ferrari wśród kanapek – połączenie grillowanej piersi z kurczaka z pesto bazyliowym, pomidorkami koktajlowymi, rzodkiewką i rukolą. Jak ją przygotować? Na samym początku zgrillujmy pierś z kurczaka, którą doprawimy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mięso pokrójmy na mniejsze kawałki. Czas na pieczywo – tutaj dobrze sprawdzi się chleb pszenny lub żytni albo bagietka. Po przecięciu pieczywa na pół posmarujmy jedną część pesto bazyliowym – możemy zrobić je samodzielnie lub skorzystać z produktu gotowego. Następnie układamy liście rukoli, plasterki rzodkiewki i pomidory cherry przecięte na pół. Na koniec przyprawy i gotowe!

Kanapka caprese prosto z Italii

Każdy, kto lubi włoską sałatkę caprese, będzie zadowolony z takiej opcji na wynos. Kanapka caprese, czyli ciabatta połączona z serem mozzarella, plastrami pomidora, listkami świeżej bazylii oraz octem balsamicznym to idealna opcja na smaczny i sycący posiłek w wersji bezmięsnej. Jak ją przygotować? Do tej kanapki idealnie sprawdza się bułka typu ciabatta, na której po przekrojeniu ułożymy plastry mozzarelli, następnie plasterki pomidora, a na to listki bazylii. Całość skropmy obficie octem balsamicznym i zamknijmy 2 połówką pieczywa. Kanapkę możemy zjeść w takiej wersji albo wrzucić do opiekacza, aby przekąska ładnie się zarumieniła, ser roztopił, a zawartość zwarła. Wersję na ciepło będzie także łatwiej zabrać na wynos.

- Wyprawa w góry, na przejażdżkę rowerową czy majówkę pod chmurką nie może odbyć się bez smacznej kanapki. To ten typ przekąski, który szybko się robi i nie sprawia problemów z transportem. Aby nasze kanapki zachowały swój kształt i estetyczną formę, bo przecież jemy oczami, warto dobrze je spakować. Świetnym rozwiązaniem będą podłużne, papierowe torebki śniadaniowe. Zmieścimy tam zarówno kanapkę z chleba, kwadratowy tost czy różne bułki. Co w przypadku kanapek mniej wymiarowych? Na przykład długich bagietek? Tutaj papier śniadaniowy zda egzamin – większy arkusz daje możliwość dobrego zapakowania przekąski – mówi Marta Krokowicz związana z marką Paclan i dodaje: mam jeszcze protip dla wszystkich podróżników. Jeśli nasze przekąski są naprawdę wypełnione po brzegi, a przed nimi kilka godzin spędzone w plecaku, można je wcześniej owinąć w folię aluminiową. Dzięki temu nic nie będzie się wysypywało, a na szczycie będzie doskonale smakowało!

Kanapka z wędzonym łososiem

Mamy także coś dla fanów ryb – aromatyczny bajgiel z serkiem śmietankowym, plastrami wędzonego łososia, plasterkami świeżego ogórka, pokrojonym koperkiem i kaparami. Jeśli nie mamy akurat takiego pieczywa, możemy użyć innych bułek. Wykonanie kanapki jest szybkie – wystarczy, że na warstwę serka położymy plastry ryby, przykryjemy je ogórkiem, następnie dodamy posiekany koperek i owoce kaparów, które podkręcą smak całej kanapki. Spróbujcie!

Która propozycja najbardziej przypadła Wam do gustu? Najlepiej przetestować wszystkie i wybrać swojego ulubieńca albo bawić się smakami oraz komponować nowe smaki. W końcu bogactwo nowalijek sprawia, że pomysły tak szybko się nie wyczerpią.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody Biuro prasowe
2025-02-17 | 13:20

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody

Pierwotna czystość oznacza brak jakichkolwiek zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych już w źródle. To główna cecha naturalnych wód mineralnych
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Problemy społeczne

Na rynku nieruchomości rośnie popularność rewitalizacji. Odnowa dotyczy nie tylko zabytkowych budynków, ale też dawnych terenów poprzemysłowych

Rewitalizacja byłych terenów przemysłowych i budynków jest kluczowym aspektem zrównoważonego rozwoju miejskiego i szansą na zachowanie dziedzictwa kulturowego. Jak podkreślają eksperci Deloitte’a, prawidłowo przeprowadzona rewitalizacja może pobudzić do życia dany obszar miasta i zwiększyć jego atrakcyjność inwestycyjną. Poprawi też jakość życia mieszkańców.

Transport

Wypadki pod wpływem alkoholu częściej powodują młodzi kierowcy. Sytuację poprawiają kontrole prędkości oraz stanu trzeźwości kierujących

Najczęściej do picia i wsiadania za kierownicę przyznają się osoby, które nie ukończyły jeszcze 20. roku życia – informuje Centrum Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego, opierając się na dostępnych statystykach i badaniach opinii społecznej. Między innymi z tego powodu ważna jest prewencja oraz systematyczne kontrole stanu trzeźwości kierowców. W ub.r. w Polsce doszło do 1201 wypadków drogowych, których sprawcami były osoby pod wpływem alkoholu. Zginęły w nich 154 osoby.