5 grudnia świętujemy Światowy Dzień Kawy po Turecku
Synertime
Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl
Kawa po turecku, znany na całym świecie napój, zajmuje niezwykle ważne miejsce w tureckiej kulturze. Jego znaczenie podkreśla ustanowienie przez UNESCO w 2013 roku, 5 grudnia, Światowym Dniem Kawy po Turecku. Tę wyjątkową datę najlepiej uczcić gorącą kawą po turecku!
Kawa po turecku zajmuje szczególne miejsce w tradycyjnej kulturze tureckiej. Staranna technika parzenia, aromatyczny smak, charakterystyczna pianka i sposób podania stały się nieodzownym elementem tureckiej gościnności. O kawie po turecku mówi się, że „jedna filiżanka kawy zostaje w pamięci na blisko 40 lat” – co tylko podkreśla integralną rolę tego napoju w codziennym życiu i relacjach towarzyskich w (Türkiye) Turcji.
Kawa po turecku urzeka swoim aromatem i aksamitną pianką, a także wyjątkowym sposobem podania. Znana ze swoich otwierających umysł i energetyzujących właściwości, została w 2013 roku wpisana na Listę Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO ze względu na wyjątkowy smak i bogatą tradycję. Data wpisu, 5 grudnia, obchodzona jest jako Światowy Dzień Kawy po Turecku.
Niezmiennie wyjątkowy smak i wielowiekowa tradycja parzenia
Kawa po raz pierwszy dotarła do Turcji z Jemenu, za panowania sułtana osmańskiego Sulejmana Wspaniałego (1520-1566). Około połowy XVI wieku w Stambule zaczęto otwierać pierwsze kawiarnie, dzięki czemu cieszący się coraz większą popularnością napój stał się dostępny szerszemu gronu smakoszy. W miarę jak picie kawy po turecku stało się modne w regionie i poza nim, kupcy zaczęli handlować ziarnami kawy poza granicami Türkiye (Turcji). W ten sposób kawa po turecku, znana ze swojego wyrazistego smaku i specjalnej ceremonii parzenia i picia, stała się gwiazdą kawiarni w całej Europie.
Najważniejszą cechą odróżniającą kawę po turecku od innych rodzajów kawy jest sposób mielenia. Ziarna są mielone na bardzo drobny proszek, następnie gotowane powoli we wrzącej wodzie. Ta metoda powoduje, że fusy opadają na dno filiżanki. Kawę po turecku wyróżnia również niezmienny sposób parzenia, w przeciwieństwie do swoich europejskich odpowiedników, rytuał przygotowywania tureckiego napoju pozostał przez wieki taki sam.
Kolejnym wyjątkowym elementem kawy po turecku jest jej sposób podania. Serwuje się ją w małych filiżankach, z nieodłączną szklanką wody i kawałkiem lokum. Woda odświeża podniebienie i podkreśla smak kawy, a turecki przysmak osładza smak.
Integralna część życia społecznego i tradycji
Turecka kawa jest kluczowym elementem spotkań towarzyskich i kultury w Türkiye (Turcji) i zawsze podaje się ją po posiłku. Podczas przyjęć w domu, gospodarz wita gości pytaniem czy mają ochotę napić się kawy, a ten napój jest niezastąpionym elementem rozmów z przyjaciółmi. Kawa po turecku odgrywa ważną rolę również w wydarzeniach, takich jak zaręczyny. Kiedy przyszły pan młody odwiedza dom swojej wybranki, aby poprosić ją o rękę, ona przygotowuje dla niego i jego rodziny kawę po turecku. Według podań, jeśli dziewczyna nie chce wyjść za mąż, do napoju dodaje sól zamiast cukru.
Z kawą związana jest jeszcze jedna tradycja wróżenia z fusów. Po wypiciu kawy, filiżankę stawia się do góry nogami na spodku i interpretuje się kształty utworzone przez fusy. Ta urocza i pełna fantazji tradycja jest również wspaniałą częścią tureckiej kultury.
Chociaż wypicie kawy po turecku zawsze jest wyjątkowe, to ten aromatyczny napój z pianką 5 grudnia, w Światowym Dniu Kawy po Turecku, smakuje jeszcze lepiej.

Nakręć mile, nie promile. Rusza dziewiąta edycja kampanii Trzymaj Pion

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Dorota Gardias: Moja piosenka nagrana z Bartasem Szymoniakiem odniosła ogromny sukces. Wiążę z nią pewne plany
Prezenterka pogody podkreśla, że ma w życiu kilka pasji, które szczególnie pielęgnuje. Jedną z nich jest śpiewanie. Nuci nie tylko pod prysznicem, ale swoje umiejętności wokalne prezentuje również na eventach, imprezach okolicznościowych i w programach rozrywkowych. Dorota Gardias nie kryje satysfakcji z tego, że kilka miesięcy temu mogła zaśpiewać w duecie z Bartasem Szymoniakiem, a utwór „Wszystko i nic” bardzo przypadł do gustu odbiorcom. Teraz marzy o tym, by móc wykonać go „na żywo” podczas festiwalu.
Media i PR
Reklama suplementów diety przez influencerów podlega pewnym ograniczeniom. Kontrolują to GIS i UOKiK

Rekomendacje influencerów mają znaczenie w wielu kategoriach zakupowych. Z raportu przygotowanego przez Wavemaker „Influencerzy pod lupą: etyka w social mediach” wynika, że 30 proc. internautów bierze je pod uwagę przy podejmowaniu decyzji zakupowych dotyczących leków i suplementów diety. Reklamy suplementów diety w Polsce podlegają pewnym ograniczeniom. Przykładowo nie można przypisywać im właściwości leczniczych, bo nie są to leki, ani też właściwości wspomagających, które nie są poparte badaniami. Te kwestie sprawdza GIS. UOKiK z kolei może skontrolować poprawne oznaczenie przekazu reklamowego w social mediach.
Moda
Qczaj: Kiedyś na każde wyjście musiałem kupić sobie coś nowego. Teraz już nie chcę kupować kolejnych garniturów, by potem wyrzucać je na śmietnik

Zdaniem trenera, by zadbać o środowisko naturalne i zmniejszyć ilość odpadów, trzeba chociażby zrezygnować z impulsywnych zakupów w sklepach z odzieżą i w modzie postawić na bardziej zrównoważone rozwiązania. Qczaj zachęca więc do zmiany nawyków i refleksji nad własnymi potrzebami. Najpierw bowiem powinniśmy ocenić, czy dany zakup naprawdę jest konieczny, czy może w szafie mamy już podobną rzecz, którą z powodzeniem można ponownie wykorzystać. On sam, na przekór nieprzychylnym komentarzom i krytyce internautów, kilka razy założył już ten sam garnitur i znów za jakiś czas zamierza się w nim pokazać.