Komunikaty PR

5 pomysłów na jesienną randkę w domu

2023-09-29  |  01:00
Biuro prasowe

Nic nie zbliża bardziej niż wspólna aktywność. Jesienią, gdy dni stają się coraz krótsze, znacznie chętniej spędzamy wolny czas w domu, rozgrzewając się przy wspólnych posiłkach. Ponieważ największym wrogiem miłości jest rutyna, warto zamienić zwykłe, codzienne czynności w iście magiczne rytuały. Jak przygotować oryginalną randkę we własnej kuchni? Czy randka w fartuchach kuchennych może być sexy? Czym doprawić ulubione potrawy, by podkręcić atmosferę związku? Podpowiadamy!

 

Randka w ciemno

Czy wiesz, że potrawy spożywane w absolutnej ciemności smakują zupełnie inaczej, niż podczas spożywania ich w tradycyjny sposób? Jeżeli chcesz zaskoczyć ukochaną osobę i spędzić wspólnie naprawdę zmysłowy wieczór, przed zaserwowaniem przepysznej kolacji zawiąż swojemu partnerowi opaskę na oczach, by kompletnie niczego nie widział. Nakładając niewielkie kęsy na widelec, podawaj ukochanej osobie potrawy o różnej teksturze i zaskakujących smakach. Pozwól jej zgadywać, co smakuje i obserwuj jakie to wywołuje emocje. Z pewnością nie raz uda Ci się zaskoczyć jej zmysły. Potrawą, która idealnie sprawdzi się podczas tego typu kolacji, jest sałatka zawierająca niestandardowe składniki – np. owoce miechunki serwowane z panierowanym żółtym serem morskim.

- Ser morski wyróżnia się miękką konsystencją i lekko pikantnym smakiem. Doskonale nadaje się do panierowania i smażenia w głębokim tłuszczu. Dzięki temu uzyskujemy rozpływające się kremowe wnętrze, otoczone chrupiącą skórką – podkreśla Ewa Polińska z MSM Mońki. - Elastyczny miąższ sera morskiego sprawdza się zarówno w daniach na ciepło, jak i na zimno. Bez problemu można zetrzeć go na tarce, a wrzucone do sałatki kosteczki żółtego sera morskiego długo zachowują swój kształt i sprężystość.

Chcesz spróbować, jak smakuje? Przepis na jesienną sałatkę z serem morskim i owocami miechunki znajdziesz na końcu artykułu.

 

Ciepło, cieplej, gorąco...

Zabawa w „ciepło – zimno” sprawdza się niezależnie od wieku. Nie każdy jednak wie, że jej prosty mechanizm można zastosować także na randce. Wystarczy odrobinę zmienić reguły i przygotować dwie potrawy – jedną ekstremalnie zimną, a drugą maksymalnie ciepłą. Zabawa polega na tym, że jedna osoba poszukuje ukrytej rzeczy i zadaje pytania, które mają ją naprowadzić na jej trop. Druga osoba, zamiast udzielania oczywistych odpowiedzi, podsuwa jej wskazówki w postaci kęsa potrawy zimnej lub ciepłej, w zależności od tego, czy osoba szukająca zbliża się do celu, czy się od niego oddala. W tej formule zabawy doskonale sprawdzi się fondue z różnych gatunków sera – przepis podajemy pod tekstem. Poza aromatycznym gorącym sosem na bazie serów i ziół, serwujemy niewielkie kawałki warzyw, owoców, smażonych kawałków mięsa i owoców morza. Gdy nasz partner czy partnerka zbliża się do prawidłowej odpowiedzi, podajemy dodatki zamoczone w gorącym sosie, a gdy oddala się od prawdy – dodatki bez sera.

- Bazą udanego fondue jest najwyższej jakości ser żółty, który łatwo podlega obróbce cieplnej. Gouda czy Edamski po rozpuszczeniu zachowują idealną konsystencję i doskonale pokrywają kawałki warzyw lub mięsa. Aby dodatkowo wzmocnić ich smak, do rozpuszczonego sera wystarczy dodać odrobinę śmietanki oraz drobno posiekane lub suszone zioła, ale prawdziwym sekretem fondue jest dodatek wytrawnego białego wina - poleca Ewa Polińska z MSM Mońki.

 

Zapiekanka pod pierzynką – najlepsza metafora udanego związku

Danie, którego bazę stanowią warzywa i wędliny zapiekane pod sosem z żółtego sera, ma tysiące różnych kombinacji. Często przepis dyktuje aktualna zawartość lodówki. Zapiekanka jest także doskonałym daniem, dzięki któremu możemy doskonale poznać nasze wzajemne preferencje, zwłaszcza na początku związku. Kolejną propozycją romantycznej, jesiennej randki jest zatem wspólne przygotowanie zapiekanki, do której każda osoba dorzuci to, co lubi najbardziej. Czy mieszanka okaże się wybuchowa? Warto zaryzykować!

Jeżeli szukasz sprawdzonych połączeń składników i gotowego przepisu na zapiekankę idealną, sprawdź, jak z dodatkiem sera komponuje się królowa jesieni – ognista dynia – przepis znajdziesz poniżej.

 

Poznaj potęgę naturalnych afrodyzjaków

Jednym z najbardziej popularnych naturalnych afrodyzjaków są różnego rodzaju owoce morza. Krewetki, małże czy ostrygi zawierają dobroczynny cynk, który zwiększa poziom testosteronu we krwi. Chcesz poeksperymentować, ale trochę obawiasz się o rezultat? Rozwiązaniem może być dobry, sprawdzony przepis. Na jesienne randce idealnie sprawdzą się krewetki zapiekane w pomidorach – szukaj go pod artykułem.

 

Dopraw wszystko odrobiną pikanterii!

Nic nie rozgrzewa bardziej niż odrobina pikanterii. Dotyczy to nie tylko sztuki kulinarnej, ale także temperatury panującej w związku. Wystarczy odrobina papryki, by podkręcić smak każdej potrawy – zarówno wytrawnej, jak i deseru. Papryczka chili swój wyjątkowo ostry smak zawdzięcza kapsaicynie, która pobudza nasze komórki i wspiera ochronę serca. Kapsaicyna w naturalny sposób rozgrzewa nasz organizm, dzięki czemu szybciej spalamy spożywane kalorie. Papryczki chili wykazują właściwości antynowotworowe, a substancje w nich zawarte chronią zdrowe komórki przed ewentualnymi uszkodzeniami. Ponadto, dodatek ostrej papryczki przynosi ulgę w bólach głowy i utrzymujących się migrenach, które jak „wieść ludowa niesie” zniszczyły już niejeden związek

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Teatr dla dzieci, koncert, DJ i joga – tak wygląda sierpień w Galerii Północnej Biuro prasowe
2024-07-31 | 13:00

Teatr dla dzieci, koncert, DJ i joga – tak wygląda sierpień w Galerii Północnej

Spektakle dla dzieci, koncert i joga w ogrodach na dachu oraz sety DJ-a. Sierpień w Galerii Północnej zapowiada się kulturalnie i aktywnie. W Galerii Północnej trwa lato
Styl życia Pokolenie pracoholików ma się dobrze. Co drugi Polak pracuje po godzinach
2024-07-31 | 11:40

Pokolenie pracoholików ma się dobrze. Co drugi Polak pracuje po godzinach

Praca po godzinach i brak odpowiedniego odpoczynku to norma w Polsce. Według raportu enel-med „Łączy nas zdrowie” aż 56 proc. Polaków pracuje wieczorami lub
Styl życia Wakacyjna akcja konkursowa - Pyszne Obrazy OLE!
2024-07-31 | 09:00

Wakacyjna akcja konkursowa - Pyszne Obrazy OLE!

Lato to czas kulinarnych podróży i kreatywnych odkryć. Zapraszamy wszystkich wielbicieli smaku do wzięcia udziały w konkursie na stworzenie własnego, pysznego obrazu z produktami OLE!

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Handel

Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody

Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.

Handel

Co jedenasta osoba na świecie głoduje, a jednocześnie gwałtownie przybywa ludzi otyłych. Dużym problemem jest marnowanie żywności

W 2023 roku głodowało 733 mln ludzi, a ponad 2,3 mld zmagało się z umiarkowanym bądź poważnym brakiem bezpieczeństwa żywnościowego, czasami nie jedząc przez cały dzień lub dłużej. Z powodu ostrego niedożywienia każdego roku umiera około miliona dzieci – pokazuje nowy raport „Stan bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia na świecie”, opracowany przez pięć wyspecjalizowanych agend ONZ. Z publikacji wynika, że w walce z głodem i niedożywieniem świat cofnął się o kilkanaście lat, do poziomu notowanego w latach 2008–2009. – System żywnościowy potrzebuje głębokich, strukturalnych zmian, ponieważ w tej chwili jest zorientowany na maksymalizację zysków, a nie wyżywienie ludzi – wskazują eksperci.

Media

Rafał Zawierucha: Trzeba być do zawodu aktora w jakimś stopniu powołanym. Nie można jednak mówić ludziom, jak mają żyć, na kogo głosować i co jeść

Zdaniem Rafała Zawieruchy, żeby zostać aktorem, trzeba poczuć w sobie powołanie do wykonywania tego zawodu, mieć talent i charyzmę, ale też być świadomym tego, że niesie on ze sobą wiele trudności i niełatwych decyzji. Na dobrą rolę i na sukces trzeba ciężko zapracować, ale sława jest ulotna, konkurencja duża i szybko można zostać zapomnianym. Artysta sądzi też, że nawet zdobywając dużą popularność i będąc na szczycie, nie wolno się wywyższać, uważać się za wyrocznię i dyktować innym, co mają robić i jak żyć.