8. urodziny i milion otwartych ostryg w Port Royal
14 listopada Port Royal świętowało swoje 8. urodziny organizując wyjątkowy wieczór pod hasłem „Royal Ball”. To była noc pełna niezapomnianych smaków kuchni śródziemnomorskiej i owoców morza, zabawy i niezliczonych wspólnych chwil w gronie przyjaciół. Bal maskowy, który tętnił życiem, stał się okazją do świętowania nie tylko ośmiu lat istnienia restauracji, ale i do złożenia podziękowań wszystkim, którzy przez te lata tworzyli to jedno z najbardziej kultowych seafoodowych miejsc na gastronomicznej mapie Warszawy.
Założony w 2016 roku przez Karolinę Jakimiak-Kwaśniewską i Łukasza Kwaśniewskiego, Port Royal stał się kultowym miejscem oferującym najlepszą selekcję owoców morza. Restauracja z pasją przełamuje kulinarne stereotypy i odpowiada na rosnące zainteresowanie Polaków kuchnią śródziemnomorską. „Brakowało nam miejsca, gdzie świeże ryby i owoce morza byłyby dostępne codziennie,” - wspomina Karolina, współzałożycielka restauracji.
„Royal Ball” zgromadził przyjaciół restauracji oraz miłośników wyśmienitego jedzenia i dobrej zabawy, ale nie zapomina również o swoich stałych bywalców. W nawiązaniu do jubileuszowej nocy w dniach 15-17 listopada dedykowane zestawy ostryg z szampanem Cattier, pochodzącym z rodzinnej winnicy mieszczącej się w samym sercu Szampanii, będą dostępne w specjalnej cenie. Dodatkowo, goście będą mogli zasmakować słodkich magdalenek w kształcie muszelek* – subtelny ukłon w stronę morskiej tematyki.
Port Royal zbliża się także do kolejnego historycznego momentu swojej działalności – miliona otwartych ostryg, co jeszcze bardziej podkreśla pasję do codziennego dostarczania świeżych produktów.
„Royal Ball” to była tylko jedna z wielu okazji, aby poczuć magię Port Royal – restauracji, która wyróżnia się swoją atmosferą i najwyższej jakości owocami morza. Dzięki nieustannej pasji do wyrafinowanych smaków i gościnności przed nimi kolejne lata pełne niezapomnianych, kulinarnych przygód!
* do wyczerpania zapasów

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Doda: Zostawiłam po sobie niesamowite dzieło filmowe, ale nie myślę o powrocie do branży. Mam za dużą traumę
Trwa 78. Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Cannes, a plejada gwiazd z całego świata obiera kierunek Lazurowe Wybrzeże. Doda, która trzykrotnie uczestniczyła w tym wydarzeniu, przyznaje, że niektóre zasady obowiązujące na gali i na czerwonym dywanie były dla niej wręcz nie do zaakceptowania. Dorota Rabczewska podkreśla, że tym razem nie wybiera się do Cannes. Nie planuje też współpracy z branżą filmową.
Muzyka
Piotr Kupicha: Feel to jeden z ostatnich bastionów żywego rock’n’roll’owego grania. Myślę, że to jest klucz do tego, że jesteśmy na scenie już 20 lat

Lider zespołu Feel przyznaje, że 2025 rok jest szczególnym w ich karierze, świętują bowiem 20-lecie istnienia. Muzyk nie kryje wzruszenia i jest dumny z tego, że udało im się przetrwać w branży przez tyle lat i odnieść duży sukces. Swój jubileusz grupa będzie świętować w piątek, 23 maja podczas Sopot Hit Festival. Z tej okazji nie zabraknie niespodzianek. Na scenie pojawi się chociażby Zespół Pieśni i Tańca Śląsk.
Problemy społeczne
60 proc. młodych ludzi chce posiadać mieszkanie na własność. Główna bariera to brak wkładu własnego

Posiadanie własnego mieszkania jest aspiracją większości młodych Polaków – wskazują dane badaczy z SGH. Jednak ze względów finansowych jest ono dostępne dla części z nich, a na dodatek wiąże się ze zobowiązaniem na kilkadziesiąt lat. W luce czynszowej, czyli w sytuacji, gdy kogoś nie stać na zakup własnego M, ale jest zbyt bogaty na mieszkanie komunalne, jest ok. 35 proc. społeczeństwa. I to dla tej grupy potrzebna jest oferta państwa. Budownictwo społeczne mogłoby być alternatywą, ale nie odpowiada na potrzebę posiadania nieruchomości na własność.