9 lutego – Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jakimi pizzaloverami są Polacy?
Polacy kochają kuchnię włoską. Uwielbiamy nie tylko desery, risotto czy makarony, ale przede wszystkim pizzę. To właśnie ten najpopularniejszy na świecie przysmak rodem ze słonecznej Italii, obchodzi swoje święto 9 lutego. Według raportu Glovo, pizza jest najchętniej zamawianym jedzeniem na całym świecie. Jakie smaki pizzy królują w Polsce? Czy Polacy świętują Dzień Pizzy? Gdzie mieszka największy wielbiciel pizzy? Odpowiedź znajdziecie poniżej!
9 lutego to ważna data w kalendarzu każdego fana pizzy – obchodzimy wówczas jej międzynarodowe święto. Sekret tego kultowego posiłku, który pokochały miliony na całym świecie, tkwi w prostocie i mnogości wariantów. Bazą każdej z pizz jest ciasto, sos pomidorowy, ser mozzarella, do tego ulubione dodatki, wszystko to zapieczone w mocno nagrzanym piecu i... gotowe! W dniu święta pizzy nie sposób odmówić sobie choć kilku kęsów tego włoskiego specjału. Doskonale wie o tym Glovo – w 2021 roku liczba zamówień w Międzynarodowym Dniu Pizzy wzrosła o 260 proc. w stosunku do poprzedniego dnia!
Pizza – doskonały pomysł na każdą okazję
Pizza różni się w zależności od regionu, z którego pochodzi. W Polsce najpopularniejsze są jednak te w typie rzymskiej, na nieco sztywniejszym, równym cieście, i neapolitańskiej – z niezwykle pulchnymi rantami i mokrym środkiem. Dzięki swojej uniwersalności, pizza stała się doskonałym kompanem niemal każdej sportowej imprezy, domówki, czy romantycznego wieczoru. Tylko w 2021 roku miejscy kurierzy zrealizowali w Polsce niemal 287 tysięcy zamówień pizzy. Polacy najchętniej decydują się na nią wieczorem, pik zamówień przypada pomiędzy godziną 17:00 a 19:00.
Pepperoni królową zamówień
Dane Glovo pokazują, że niekwestionowaną królową pizz w dostawie jest Pepperoni. Równie chętnie wybieramy także Margheritę oraz Supreme. Największymi miłośnikami Pizzy są warszawiacy, krakowianie oraz łodzianie – to właśnie tam składanych jest najwięcej zamówień na pizzę z dowozem. Gdzie mieszka użytkownik Glovo, który kocha pizzę najbardziej? W Gdańsku – tylko w zeszłym roku złożył 81 zamówień z ulubionej lokalnej pizzerii.
Kuchnia włoska na dobre zagościła w polskich domach. Doceniamy ją za uniwersalność, mnogość smaków oraz dostępność. Pizza to nasze ulubione danie, które zamówimy w każdym mieście, a jej święto powinniśmy celebrować z włoskim przytupem. Glovo uruchomiło także specjalną ofertę dla użytkowników z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy, która dostępna jest do końca tygodnia!
Czas na gotowe zupy! - wystartowała jesienna kampania marki JemyJemy
Nowości produktowe FRoSTY – smak i różnorodność na każdą porę roku!
Nowe MINIczekolady funkcjonalne z Wawelu: Koncentracja, Stres i Regeneracja
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Anna Głogowska: Długo wstydziłam się stanąć na scenie teatralnej. Teraz zaczynam myśleć o sobie jako o aktorce
Tancerka przyznaje, że jakiś czas temu odkryła swoją nową pasję i z przyjemnością próbuje sił w aktorstwie. Postanowiła zamienić parkiet taneczny na teatralną scenę i jak podkreśla, czuje się teraz bardziej swobodnie i ma większe pole do popisu, bo nie musi się sztywno trzymać określonej choreografii, tylko bazuje na swojej kreatywności. Anna Głogowska nie ukrywa, że na początku nie miała odwagi stanąć ramię w ramię z zawodowymi aktorami, ale przekonała się, że też ma talent i sporo do zaoferowania.
Farmacja
Szybko rośnie liczba osób z ostrą infekcją układu oddechowego, w tym grypy. Szczyt zachorowań przypadnie już na drugą połowę października
Centrum e-Zdrowia podaje, że od początku września odnotowano blisko 1,8 mln porad ambulatoryjnych udzielonych z powodu ostrych infekcji układu oddechowego, w tym grypy. Najlepszą metodą walki z chorobą jest szczepionka – najlepiej przyjęta między wrześniem a listopadem. Wciąż jednak na taki krok decyduje się zaledwie kilka procent Polaków, tymczasem grypa jest jedną z 10 najczęstszych przyczyn zgonów u osób powyżej 65. roku życia.
Żywienie
Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk: Na Filipinach spałyśmy z karaluchami i innymi robakami. Brakowało nam moskitiery na całe ciało
Chociaż podczas pełnej emocji wyprawy przez Filipiny do Tajwanu nie brakowało trudnych momentów, w których górę brało zmęczenie, to jednak mimo wszelkich niedogodności Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk starały się nie narzekać, tylko wyciągać z tej podróży to, co najlepsze. Uczestniczki „Azja Express” przyznają, że nie mogły się przekonać do miejscowego jedzenia, ale za to zachwyciła je aromatyczna kawa. W bagażu zabrakło miejsca na moskitierę, dlatego też z czasem przyzwyczaiły się także do spania w jednym pomieszczeniu z karaluchami.