A W SIERPNIU… NA JAGODY!

Andrzej Bromski
Bromo
ul. Płowiecka 4/189
00-585 Warszawa
materialy.prasowedszkodowania|gmail.com| |materialy.prasowedszkodowania|gmail.com
510 139 576
www.bromo.pl
W Polsce owoce jagodowe są bardzo popularne. Zawierają mnóstwo witamin i składników odżywczych, a w dodatku są przepyszne. Idealnie sprawdzają się w postaci soków oraz przetworów i dżemów. Jakie dobroczynne właściwości mają owoce jagodowe, które dojrzewają w sierpniu?
Świeżymi owocami jagodowymi możemy się cieszyć w naszym kraju w najcieplejszych miesiącach. Sezon na nie trwa więc w pełni! W sierpniu dojrzewają aronia i jeżyny cały czas możemy także kosztować pysznych porzeczek, malin, czy borówek amerykańskich. Wszystkie te owoce mają szereg właściwości zdrowotnych, dlatego są zaliczane do grona produktów „Superfood”. Owoce jagodowe to źródło zdrowia i dobrego samopoczucia. Zawierają dużą ilość antyoksydantów, które ochraniają nasz organizm przed tzw. wolnymi rodnikami. Idealnie komponują się w np. diecie cukrzyków, ponieważ mają bardzo korzystny indeks glikemiczny oraz poprawiają gospodarkę węglowodanową organizmu. Z racji dużej ilości przeciwutleniaczy owoce jagodowe mają również właściwości przeciwzapalne. Ze względu na zawarte w nich kwas elagowy i resweratrol zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów. Owoce jagodowe pomagają też w zmniejszeniu poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi oraz zapobiegają utlenianiu cholesterolu znajdującego się w naszym organizmie – co z kolei mogłoby się przyczynić do niebezpiecznych zmian miażdżycowych. Co więcej, zawierają w sobie dużą ilość błonnika, który korzystnie wpływa na układ trawienny naszego organizmu. Owoce jagodowe świetnie wpływają też na pracę naszego układu nerwowego, poprawiając np. komunikację między poszczególnymi obszarami mózgu.
Oprócz walorów stricte zdrowotnych, regularne spożywanie tych owoców może poprawić także nasz wygląd! Poprzez dużą zawartość witaminy C, antyoksydantów oraz karotenoidów, zapobiegają procesom starzenia się skóry i poprawiają wygląd naszej skóry, pomagają też w wytwarzaniu kolagenu.
Lista dobroczynnych właściwości owoców jagodowych zdaje się nie mieć końca. Zdecydowanie najlepszą formą przyswajania zawartych w nich składników będą świeżo wyciskane soki oraz przepyszne smoothie:
Świeżo wyciskany sok jest tutaj bezkonkurencyjny – komentuje Robert Zimnoch, z Kuvings Polska - Jak się okazuje, po zjedzeniu owoców do organizmu dostaje się tylko 17% składników odżywczych w nich zawartych, natomiast wypijając szklankę świeżo wyciskanego soku już w przeciągu 15 min do naszego ciała przedostaje się aż 75% składników odżywczych zawartych w tych owocach. Wchłanialność jest więc aż ponad 4 razy większa! Zdecydowanie stawiajmy na soki i smoothie z owoców jagodowych. Tego typu owoce są jednak bardzo często wykorzystywane także do przygotowania dżemów i przetworów na jesień. Korzystanie z wolnoobrotowej wyciskarki da nam zarówno pyszny, jednolity, bogaty w składniki odżywcze sok lub smoothie, ale także produkt uboczny w postaci pulpy. Może być ona świetną podstawą do robienia jesiennych przetworów i dżemów. Tego typu owocowa masa jest już pozbawiona soku, a więc przyrządzając weki, nie musimy zbyt długo jej gotować (smażyć) wraz z cukrem w celu redukcji i odparowania przed umieszczeniem w słoiczkach – mówi Robert Zimnoch, dystrybutor marki Kuvings Polska.
Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na wykorzystanie owoców jagodowych w diecie oraz przepisy na soki i smoothie z wykorzystaniem tych owoców:
Jagody – zastrzyk witamin
Niekwestionowana królowa w rodzinie owoców jagodowych. Posiada wiele witamin z grupy A, B1, B2, E,C, PP. Bogata w kwas foliowy i błonnik. W swoim składzie posiada również wiele minerałów np. fosfor, cynk wapń, żelazo, potas.
Przepis na sok z jagód:
- 2 szklanki jagód
- 0,5 cytryny
- szklanka liści jarmużu
Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków
Maliny – na odchudzanie
Malina zawierają dużo błonnika, dzięki czemu ich regularne spożywanie bardo pomaga w procesach trawiennych. Dodatkowo witaminy: C,E,B1,B2,B6 oraz są źródłem składników mineralnych takich jak: magnez, potas, wapń, żelazo. Liście malin (o nich także warto pamiętać) zawierają natomiast garbniki, flawonoidy, fenolokwasy.
Przepis na sok z malin:
- 2 szklanki malin
- 1 limonka
- 0,5 szklanki mięty
Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków
Jeżyny – sposób na przeziębienie
Jeżyna bogata jest przede wszystkim w witaminy A,C,E,K. Sok z jeżyn ma więc doskonałe właściwości przeciwzapalne. Dodatkowo zawiera wiele minerałów np. fosfor, wapń, cynk, potas, żelazo, magnez.
Przepis na sok z jeżyn:
- 2 szklanki jeżyn
- szklanka natki pietruszki
- 1 jabłko
Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków
Borówka amerykańska - pomaga w odchudzaniu
Borówka amerykańska w swoich właściwościach posiada szereg witamin m.in. A,C,E,K, B6 oraz soli mineralnych i minerałów: wapnia, fosforu, magnezu, sodu, żelaza, czy selenu. Idealna dla osób na diecie odchudzającej, ze względu na bardzo niską kaloryczność.
Przepis na smoothie z borówki amerykańskiej:
- 2 szklanki borówki amerykańskiej
- 1 seler naciowy
- 0,5 pomarańcza
Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków (pamiętajmy o użyciu sita do smoothie)
Czarna porzeczka – bogactwo witaminy C
Czarna porzeczka jest źródłem ogromnej ilości witaminy C. Zawiera aż 260% dziennego zapotrzebowania na tą witaminę! Dodatkowo zawiera wiele antyoksydantów.
Przepis na sok z czarnej porzeczki:
- 2 szklanki czarnej porzeczki
- 1 por
- 1 gruszka
Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków
Aronia – sposób na wolne rodniki
Aronia tak jak pozostałe owoce jest bogata w wiele składników odżywczych oraz witamin m.in. żelazo, wapń, miedź, jod, bor, mangan oraz witaminy C, B2, B3, B9 oraz E. W aronii znajdują się również flawonoidy, rutyna, antocyjany, kwercetyna, leukocyjany, katechiny. Związki te pomagają zwalczać wolne rodniki.
Przepis na sok z aronii:
- 2 szklanki aronii
- 1 seler
- 2 śliwki
Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków.

Rusza ogólnopolskie badanie potrzeb farmaceutów, dotyczące ich roli w terapii ran w ramach kampanii „Rany pod kontrolą”

Mustela Stelatopia+ zwycięzcą Rankingu TOP10 Emolienty 2025

Czy siedzący tryb życia powoduje żylaki u mężczyzn?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Motoryzacja

Qczaj: Na drogach szybkiego ruchu lubię mocniej wcisnąć pedał gazu. Niebawem planuję też zrobić prawo jazdy na motocykl
Trener podkreśla, że decyzja o zrobieniu prawa jazdy była jedną z najlepszych w jego życiu. Teraz, kiedy odpowiedni dokument ma już w kieszeni, z ogromną przyjemnością wsiada za kierownicę i mknie przed siebie. Najbardziej lubi drogi szybkiego ruchu, bo tam może mocniej wcisnąć pedał gazu. W innych okolicznościach jednak jeździ z dużą rozwagą, dostosowując prędkość do warunków panujących na jezdni. Qczaj zdradza też, że kolejnym krokiem będzie kurs na prawo jazdy na motocykl.
Edukacja
Uczelnie zaczynają wspólnie walczyć ze zjawiskiem mobbingu i dyskryminacji. Ruszają badania nad skalą problemu

Szkoły wyższe chcą aktywniej walczyć ze zjawiskiem mobbingu i dyskryminacji zarówno wobec pracowników, jak i studentów. W ramach projektu Bezpieczna Uczelnia będą się wymieniać dobrymi praktykami w zakresie polityki antymobbingowej. Zostaną przeprowadzone także badania na temat obecnej sytuacji w środowisku akademickim. Dotychczasowe badania prowadzone przez Fundację Science Watch Polska wskazują, że mobbing to dość powszechne zjawisko na uczelniach, które przybiera charakterystyczne dla środowiska formy.
Edukacja
Polki coraz bardziej świadomie podchodzą do profilaktyki nowotworów piersi. Wciąż jednak blisko połowa się nie bada

Profilaktyka raka piersi przestaje być dla Polek źródłem lęku i tematem tabu. Coraz częściej motywacją do wykonania badań jest odpowiedzialność za siebie i bliskich – wynika z najnowszego badania Maison & Partners dla Henkel Polska. 36 proc. kobiet jako motywację wskazało rekomendacje lekarskie, a 30 proc. – potrzebę dbania o swój organizm. Mimo że około 40 proc. kobiet w wieku 20–60 lat bada się regularnie, wykonując badania palpacyjne czy USG, podobny odsetek nie bada się wcale, a co piąta deklaruje, że w ogóle nie interesuje się tym tematem.