Aranżacja wielkanocnego stołu w stylu „cichego luksusu”
Wielkanoc tuż-tuż, warto więc już teraz pomyśleć o dekoracjach. Jak w każde rodzinne święta, to stół powinien grać pierwsze skrzypce. Jeśli szukacie prostego, ale efektownego pomysłu, który przypadnie do gustu zarówno tym przywiązanym do tradycji, jak i bliskim hołdującym nowoczesności, mamy idealną inspirację!
Klasyczna, a zarazem nowoczesna, do tego niewymagająca wielkiego wysiłku, efektowna aranżacja stołu? Brzmi jak nieco karkołomny „projekt”, jednak nic bardziej mylnego.
Klasyka w nowoczesnym stylu
Zacznijmy od wspomnianej klasyki. Najbardziej kojarzy się z nią biały obrus i jasna zastawa stołowa w towarzystwie pierwszych wiosennych kwiatów, bazi czy gałązek z pączkami. To proste, eleganckie i tradycyjne połączenie. Co zrobić, aby nadać mu elegancji i nuty nowoczesności?
– Jeśli zależy nam na tym, by odświeżyć wizualnie taką aranżację, najprostszy sposób to zamiana jednego z elementów na taki, który jeszcze nam się nie opatrzył. Świetnym rozwiązaniem jest wykorzystanie białej zastawy stołowej w granatowy roślinny wzór. Odcienie niebieskiego nie są powszechnie kojarzone z Wielkanocą, co powoduje, że takie naczynia na świątecznym stole dają „świeży efekt”. Są przy tym niezwykle eleganckie, kojarzą się wręcz z – bardzo modnym ostatnio we wnętrzarstwie – trendem „cichego luksusu”, bo przywodzą na myśl drogocenną chińską porcelanę – podkreśla dekoratorka związana z siecią KiK.
Klasyczne dodatki
Według ekspertki, mając taki klasyczny, a zarazem nowoczesny i nieskomplikowany punkt wyjścia, możemy zestawić go właściwie z dowolnymi dodatkami.
– Na przykład ze złotymi lub srebrnymi akcentami w postaci sztućców i patery na ciasto albo różowymi serwetkami i kwiatami w wazonie. Zarówno złoto, srebro, jak i róż świetnie komponują się z granatem – tłumaczy i dodaje: - Ale nie tylko one. Czerwień, zieleń i żółć nabierają na jego tle szczególnie szlachetnego i wyrazistego charakteru. Pamiętajmy o tym, że to wręcz klasyczne kolory wielkanocne, kojarzące się z jajkami, świeżymi, wiosennymi pączkami pojawiającymi się na drzewach i krzewach oraz zachwycającymi barwą tulipanami. Można to wykorzystać w sprytny, a zarazem bardzo uroczy i do tego pyszny sposób – mówi dekoratorka.
Ozdoby – jak je „ugryźć”?
Możemy przygotować jadalne tulipany, które wykonamy z podłużnych pomidorków koktajlowych ponacinanych na krzyż na jednym końcu. W środku nacięć umieśćmy małe kulki mozzarelli, a całość nabijmy na pomalowane na zielono patyczki do szaszłyków. W ten sposób możemy błyskawicznie zrobić niepowtarzalny bukiet na wielkanocny stół. Dobrym i pysznym pomysłem będą także żółte kurczątka. Jak je wykonać?
– Ugotowane na twardo jajka ostrożnie obierzmy w taki sposób, aby zachować w całości żółtka i połówki białek. W żółtka, czyli nasze kurczątka, wbijmy delikatnie marchewkowe dzióbki oraz – jeśli chcemy – czubki na łebkach, a oczy zróbmy z ziarenek czarnuszki, ewentualnie pieprzu. Takie świeżo wyklute kurczaczki umieszczamy w podstawkach na jajka umoszczonych rzeżuchą. To pyszna i do tego zdrowa, a przy tym efektowna ozdoba wielkanocnego stołu – podpowiada ekspertka KiK.
Tak elegancko, a do tego smakowicie udekorowany stół możemy uzupełnić bukiecikami świeżej zieleni – bukszpanu, owsa, rzeżuchy lub dowolnych gałązek. Subtelnym dodatkiem mogą być porcelanowe figurki zajączków, które powinny zachwycić nie tylko najmłodszych, a także delikatne, półprzezroczyste jajka, które można zawiesić na bukiecie bazi lub innych gałązek z kwitnącymi pączkami. Taka aranżacja stołu to prawdziwe połączenie klasyki z nowoczesnością, do tego można ją stworzyć małym nakładem czasu i pieniędzy. Czego chcieć więcej?

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Polacy odczuwają brak wiedzy na temat inwestowania. Może to sprzyjać podejmowaniu nieracjonalnych decyzji finansowych
Co trzeci Polak odczuwa brak wiedzy w obszarze inwestowania, a tylko co piąty chciałby pogłębić swoją wiedzę na ten temat – wynika z badania „Poziom wiedzy finansowej Polaków 2025”. Ci, którzy na własną rękę szukają informacji i porad, coraz częściej sięgają do blogów, portali, podcastów i wideo w internecie. Eksperci przestrzegają, że finansowych i inwestycyjnych porad udzielają nie tylko specjaliści w danej dziedzinie, więc potrzebna jest zasada ograniczonego zaufania.
Handel
Do 2030 roku liczba plastikowych opakowań w e-handlu modowym może się podwoić. Ich udział najszybciej rośnie w Polsce

Wraz ze wzrostem kanału e-commerce w branży modowej rośnie liczba wykorzystywanych opakowań, z których znaczną część wciąż stanowią te z plastiku. Do 2030 roku w Polsce e-sprzedawcy zużyją 147 mln plastikowych opakowań – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie DS Smith. Można zauważyć rosnący trend wśród marek modowych, które coraz częściej wybierają opakowania wykonane z papieru lub materiałów z recyklingu. To o tyle istotne, że polscy konsumenci odczuwają wyrzuty sumienia z powodu ilości plastiku, w którym dostarczane są ich zamówienia.
Teatr
Alicja Węgorzewska: Trzeba dbać o rozwój kulturalny młodego pokolenia. Chcę zachęcić młodzież do przychodzenia do opery na wielkie dzieła

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej chce przyciągnąć na widownię coraz młodsze pokolenia, stąd też pomysł na współpracę ze studentami i doktorantami warszawskiego Uniwersytetu Muzycznego. Owocem jest spektakl „Prawdziwa historia Czarodziejskiego fletu” – nowa interpretacja mozartowskiego arcydzieła. Alicja Węgorzewska zapewnia, że ten tytuł na stałe zagości w repertuarze WOK-u.