Azjatyckie superfoods, których nie może zabraknąć w Twojej diecie
Superfoods, czyli nieprzetworzona żywność naturalna, charakteryzuje się wysoką zawartością drogocennych składników odżywczych. Wiele z nich znajdziemy w coraz popularniejszej w Polsce kuchni azjatyckiej. Jak się okazuje, włączanie tych szczególnych produktów do naszego codziennego menu wiąże się z szeregiem korzyści dla naszego zdrowia oraz samopoczucia. Sprawdź, gdzie znaleźć najlepszej jakości superfoods i dlaczego warto wzbogacić o nie swoją dietę!
Chilli – bogactwo witamin
Ostra papryczka chilli, popularny składnik w kuchni azjatyckiej, stanowi źródło wielu drogocennych składników odżywczych. Należy do nich szereg witamin, m.in. witamina A, witamina C, a także witaminy z grupy B. Obecna w jej składzie kapsaicyna odpowiada nie tylko za ostry smak, ale posiada również wyjątkowe właściwości zdrowotne. Składnik ten obniża ciśnienie krwi, działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie oraz rozgrzewająco. Papryczka jest też świetnym źródłem błonnika pokarmowego, który pomaga w regulowaniu procesów trawiennych. Co więcej, jej spożywanie wpływa na procesy metaboliczne w naszym organizmie, co może pomóc w utracie wagi.
Grzyby shiitake – sposób na długowieczność
Grzyby shiitake znane są w kuchni dalekowschodniej od wieków. W krajach azjatyckich nazywane są „eliksirem życia”, a to za sprawą zawartości cennych substancji zdrowotnych. Roślina ta charakteryzuje się najwyższym stężeniem niacyny (witaminy B3), która pozytywnie wpływa na układ nerwowy – pomaga się uspokoić, zmniejsza poziom stresu oraz ułatwia zasypianie. Co więcej, od lat 60. XX wieku naukowcy badają przeciwnowotworowe właściwości grzybów shiitake, za które odpowiadać ma związek lentinan. Zapobiega on także agregacji, czyli zlepianiu się płytek krwi, a tym samym hamuje powstawanie zakrzepów. Obecne w grzybach shiitake związki eritadeiny i lentiniacyny pomagają zmniejszyć poziom złego cholesterolu we krwi. Częste spożywanie grzybów zmniejsza prawdopodobieństwo pojawienia się miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu.
Imbir – drogocenny korzeń
Pochodząca z Azji roślina o typowo korzennym zapachu, od wieków stosowana była także w celach leczniczych. Imbir, a właściwie jego korzeń, wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych, szczególnie korzystnie wpływając na układ pokarmowy. Skutecznie pomaga w leczeniu mdłości oraz wzdęć, wspomagając procesy trawienne. Roślina znana jest także z działania rozgrzewającego, ponieważ skutecznie pobudza krążenie. Przyprawa ta polecana jest szczególnie podczas przeziębienia czy osłabienia organizmu – aktywizuje układ immunologiczny i przyspiesza krążenie, rozgrzewając cały organizm. Dzięki zawartości gingeroli działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo.
Liście kafiru – sekret tajskiej kuchni
Liście limonki kafir to tajska przyprawa o intensywnym cytrusowym aromacie. Jest to jeden z najbardziej charakterystycznych elementów kuchni tajskiej. Poza swoją wyjątkową wartością kulinarną, liście kafiru cenione są także ze względu na właściwości lecznicze. Wspomagają trawienie, poprawiają kondycję skóry, detoksykują krew. Pomagają również utrzymać zdrowie jamy ustnej, zmniejszają stany zapalne i eliminują stres. W liściach kafiru znajduje się także wiele kwasów fenolowych i flawinowych, które uznawane są za silne przeciwutleniacze neutralizujące działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia się organizmu.
Galangal – remedium na układ trawienny
Galangal, znany także jako galgant, to roślina swoim wyglądem oraz smakiem przypominająca imbir. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, gdzie wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Roślina wpływa na wzmocnienie odporności organizmu, działa przeciwbakteryjnie, a także wspomaga trawienie. Ze względu na zawartość galanginy, łagodzi ona objawy choroby lokomocyjnej, zmniejsza mdłości i wspomaga układ trawienny. W medycynie naturalnej wykorzystuje się ją także jako środek na zapalenie stawów, kaszel, astmę czy cukrzycę, ponieważ świetnie reguluje poziom cukru we krwi.
Zastosowanie superfoods w kuchni
Azjatyckie superfoods, w odróżnieniu od tych europejskich, są w większości znacznie trudniej dostępne na naszym rynku. Niewiele osób wie, gdzie można dostać liście kafiru czy galangal, a co najważniejsze – jak wykorzystać je w swojej kuchni. O kulinarnym zastosowaniu azjatyckich superfoods mówi Linh Ziółkowska, managerka wietnamsko-tajskiej restauracji Wi-Taj:
Zarówno kuchnia tajska, jak i wietnamska wyróżniają się niezwykłym bogactwem roślin, przypraw, grzybów i nasion, stanowiących drogocenne źródło witamin i składników odżywczych. Jednym z najpopularniejszych składników w kuchni azjatyckiej jest chilli, które wykorzystujemy w zupach, sosach czy marynatach do mięs. Imbir świetnie podkreśla smak sałatek, a także ryb. Galangal jest nieodłączną częścią ostro-kwaśnej zupy tom kha, podobnie jak aromatyczne liście kafiru. Grzyby shiitake doskonale nadają się jako dodatek do dań mięsnych czy makaronu ryżowego.
Wysokiej jakości, oryginalne superfoods znajdziemy w miejscach serwujących tradycyjną kuchnię azjatycką. Wietnamsko-tajska restauracja Wi-Taj, znajdująca się w centrum Warszawy, korzysta z regionalnych, azjatyckich produktów, które pochodzą ze sprawdzonych upraw. Wybierając się do tego typu miejsc, mamy okazję wypróbować dania z dodatkiem superfoods, a przy okazji zaczerpnąć inspiracji do wykorzystania ich we własnej kuchni.
OFF IMPROWIZOWANY I VINTAGE
Mielno: Największa zapiekanka ziemniaczana na Kartofladzie
Ten duet skradnie łódzkie podniebienia! Od 19 sierpnia rusza autorski Festiwal H
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Nie żyje Bogumiła Wander
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Media
Agnieszka Hyży: Marzyłam o programie porannym, choć myślałam, że ten projekt już się nie wydarzy. Mam nadzieję, że format „Halo tu Polsat” wprowadzi na rynek nową jakość
Prezenterka mocno trzymała kciuki, by pomysł na program śniadaniowy w Polsacie stał się rzeczywistością, i teraz cieszy się, że może być jego częścią. Agnieszka Hyży poprowadzi „Halo tu Polsat” w duecie z Maciejem Rockiem. Jednocześnie kieruje słowa uznania i wdzięczności pod adresem dyrektora programowego stacji, Edwarda Miszczaka, bo ma świadomość, że gdyby nie on, to taki format nie trafiłby na antenę stacji, z którą jest związana. Wierzy też, że ich poranna propozycja przyciągnie widzów, którzy do tej pory oglądali „Dzień dobry TVN” bądź „Pytanie na śniadanie”.
Muzyka
Natalia Nykiel: Dla mnie to jest bardzo szalony rok, ale ja uwielbiam, jak mam wypchany kalendarz. Wtedy czuję, że żyję i czerpię z tego bardzo dużo energii
Artystka dzieli teraz swój czas pomiędzy scenę, studio nagrań i parkiet taneczny. Pod koniec lipca miał premierę jej singiel „Daylight”, w którym zaprezentowała słuchaczom brzmienia z gatunku drum & bass. Utwór zapowiada zaplanowaną na wrzesień EP-kę zatytułowaną „Atom”, na której znajdą się tylko piosenki w języku angielskim. Jednocześnie trwają prace nad nową płytą artystki z polskimi kompozycjami. Już wkrótce Natalię Nykiel będzie można również oglądać w popularnym show Polsatu, a fani mogą liczyć na spotkanie z nią podczas koncertów plenerowych, festiwali i innych wydarzeń masowych, jakie latem odbywają się w różnych miejscach Polski.
Problemy społeczne
Co czwarta kobieta poniżej 20. roku życia doświadczyła przemocy ze strony partnera. Problem dotyczy nie tylko krajów o niskich dochodach i dużych nierównościach
Jedna czwarta kobiet w wieku 15–19 lat doświadczyła choć raz przemocy ze strony swojego partnera, a 16 proc. w ciągu ostatniego roku – alarmuje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). To zjawisko powszechne na całym świecie, choć – jak wskazuje WHO – największy odsetek występowania tego problemu notuje się w krajach o niższych dochodach i takich, w których występują duże nierówności płci, m.in. w dostępie do edukacji, warunków zatrudnienia czy wynagrodzenia.