Babka wielkanocna musi być idealna. Czyli jaka?
Doskonała babka wielkanocna musi być wilgotna i puszysta. Tylko taka będzie prawdziwą ozdobą stołu i zachwyci najbardziej wymagające podniebienia. Jednak doświadczone gospodynie domowe wiedzą, że wykonanie tego ciasta to nie lada wyzwanie. Jak zrobić doskonale pulchną babkę wielkanocną, by zachwycała nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem?
Wielkanoc to najważniejsze święto w kulturze chrześcijańskiej. Po 40 – dniowym Wielkim Poście zaczynamy radosne świętowanie zwycięstwa dobra nad złem, czyli Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Do dziś katolicy podczas postu wykazują wstrzemięźliwość w jedzeniu i piciu, a święta kojarzą się z suto zastawionym stołem i rodzinnymi spotkaniami. Na śniadanie wielkanocne jada się poświęcone pokarmy. Obok jaj, pasztetów, wędlin, soli i chleba w koszyczkach umieszcza się również słodkie wypieki takie jak baby wielkanocne.
Historia wielkanocnego ciasta
Nazwa babka wielkanocna powstała dlatego, że ciasto swoim kształtem przypomina szeroką, wijącą się spódnicę staruszki. Niektóre przekazy mówią o tym, że babka została wprowadzona do Francji przez dwór króla polskiego Stanisława I Leszczyńskiego. Inne źródła podają, że Leszczyński wynalazł przepis, mocząc zwietrzałego kugelhopfa w rumie i nazwał deser na cześć bohatera bajki – Ali Baby.
Liczne podania głoszą, że babka wielkanocna była znana w Polsce już w XV wieku. Tradycyjnie wypiekana była ona w Wielki Piątek a jej smak zależał od ogromnej ilości jaj. Tajną recepturę przygotowania babki wielkanocnej znały tylko kobiety. Mężczyźni podczas wypiekania bab mieli zakaz wstępu do kuchni. Wierzono, że gdy obok pieca pojawiał się mężczyzna, ciasto opadnie.
- Tradycja pieczenia babki na Wielkanoc wciąż jest kultywowana w naszym domach, dlatego warto wiedzieć jak upiec doskonałą babkę wielkanocną – odpowiednio wilgotną i wyrośniętą! Tajemnica tkwi w cierpliwości i doborze odpowiedniej mąki – mówi Anna Matuszewska, dyrektor ds. jakości i produkcji w Podlaskich Zakładach Zbożowych w Białymstoku.
Babka Zachód Słońca
Składniki:
1 kostka masła, 6 jaj (białka na pianę), 6 łyżek oleju, 2 szklanki mąki mąki pszennej typ 450 lub 500, 1 szklanka cukru, 1 łyżka kakao, olejek migdałowy, 2 łyżeczki proszku, 2 – 3 łyżki suchego maku lub nasion chia.
Masło utrzeć z cukrem dodać po jednym żółtku następnie olej oraz mąkę z proszkiem dobrze połączyć. Następnie dodać ubitą pianą z białek ze szczyptą soli i lekko wymieszać ciasto. Podzielić je na 3 części do jednej dodać kakao do kolejnej kilka kropli olejku migdałowego a do kolejnego nasiona. Nakładać ciasto warstwami do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej bułka tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 40-50 min.
A może gotowana?
To przepis dla tych, którzy szukają nowego pomysłu na wielkanocne słodkości. Babka gotowana wymaga specjalnej formy, przygotowanej do gotowania na parze. Forma ta ma specjalną pokrywkę, która zabezpiecza przed wlaniem się do środka wody. Warto zaryzykować i sięgnąć po nowy przepis. Tak przygotowane ciasto jest bardzo lekkie i puszyste. Co ważne wychodzi zawsze i nie ma możliwości by się przypaliło.
Babka gotowana
Składniki:
1 kostka masła, 2 łyżki smalcu, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej typ 450, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 6 jaj (białka na pianę), 2 łyżki octu lub rumu, 1 proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki).
Masło i smalec połączyć i utrzeć z cukrem dodając żółtka. Mąki zmieszać razem dodać proszek do pieczenia i tak wymieszane sypkie produkty dodać do utartego tłuszczu. Na koniec dodać rum i delikatnie mieszając połączyć ciasto z białkami ubitymi ze szczyptą soli. Formę do babki gotowanej dobrze wysmarować masłem i wysypać bułką tartą następnie wypełnić przygotowanym ciastem i zamknąć. Tak przygotowaną formę z ciastem zanurzyć w gotującej wodzie do ¾ wysokości obciążyć aby nie wypłynęła i gotować na wolnym ogniu 1,5 godziny. Po ugotowaniu wyjąc formę z wody zdjąć wieczko chwilę odparować i na gorąco wyjąć ciasto obracając i postukując formą. Po ostudzeniu można oblać np. czekoladą lub lukrem i przystroić płatkami migdałowymi.
SMACZNEGO!!!
Szanowni Klienci, Partnerzy, Dostawcy, Przyjaciele!
Przed nami kolejne Święta Wielkanocne, które nie będą takie jak zawsze. Niektórzy spędzą je w gronie najbliższej rodziny, jednak wiele osób ten czas będzie musiało spędzić w samotności. Zwłaszcza do nich kieruję dziś życzenia spokoju i wytrwałości. Niech Wielkanoc mimo wszystko napełni Wasze serca radością, miłością, wiarą i spokojem.
Do wszystkich kieruję dobre myśli i głęboko wierzę, że świat po zakończeniu epidemii będzie lepszy. Radosnego Alleluja!
Sylwia Majewicz, prezes Podlaskich Zakładów Zbożowych S.A. w Białymstoku

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Anna Czartoryska-Niemczycka: Mój tata czytał mi książki. Teraz nagrania z jego głosem są najpiękniejszą pamiątką po nim
Wspólne czytanie wzmacnia więzi rodzinne, rozwija u dzieci wyobraźnię, poszerza zasób słownictwa, kształtuje gust literacki i zachęca do kreatywnego spędzania czasu wolnego – uważa Anna Czartoryska-Niemczycka. Aktorka czerpie z tradycji, którą w jej domu rodzinnym szczególnie pielęgnował jej tata. Teraz ona również promuje czytelnictwo i zachęca do tego, by sięganie po lektury stało się codziennym rytuałem.
Transport
Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.
Muzyka
Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.