Komunikaty PR

Bądź eko na wiosnę!

2023-04-11  |  09:40
Biuro prasowe

Mniej plastikowych śmieci na co dzień i segregacja odpadów to jeden ze sposobów na bycie eko. Jak robią to  inni, okaże się już 15 kwietnia. W sobotę przed Atrium Kasztanowa odbędzie się akcja „Bądź eko na wiosnę. Wymień plastik na sadzonkę”, zachęcająca mieszkańców do selektywnej zbiórki. Każda osoba, która przyniesie w tym dniu do galerii niepotrzebne opakowania PET w zamian otrzyma ozdobne sadzonki kwiatów balkonowych.

 

Człowiek jest ważną cząstką przyrody i ma ogromny wpływ na przyszłość otaczającego nas środowiska. Troska o naturę wymaga jednak zaangażowania nas wszystkich. Aby być eko, warto zacząć od małych kroków, a idealną porą roku do tego jest wiosna. Dobrym przykładem działań na rzecz ochrony środowiska jest inicjatywa „Bądź eko na wiosnę. Wymień plastik na sadzonkę”, którą wspiera centrum handlowe Atrium Kasztanowa, będące partnerem lokalizacyjnym wydarzenia.

 

W zaplanowanej na sobotę akcji mogą wziąć udział wszyscy mieszkańcy Piły i okolic. Każda osoba, która w godzinach 11.00-17.00 przyniesie do pilskiego centrum zużyte plastiki będzie mogła wymienić je na ozdobną roślinkę, gotową do posadzenia w ogródku lub na balkonie. Na uczestników czekają m.in. pelargonie, skalnice i jaskry. Do rozdania jest aż 700 sadzonek!

 

Zasady przyznawania sadzonek za odpady:

  • za 10-20 butelek lub 20-30 nakrętek – 1 sadzonka
  • za 21-30 butelek lub 31-60 nakrętek – 2 sadzonki
  • za 31-40 butelek lub 61-100 nakrętek – 3 sadzonki
  • za 41 butelek lub 101 nakrętek – 4 sadzonki.

 

„Wymień plastik na sadzonkę” to pożyteczna inicjatywa proekologiczna, mająca na celu zachęcić naszych mieszkańców do segregowania odpadów, a w pewnym stopniu również do ich ograniczania w codziennym życiu. W najbliższą sobotę wszyscy chętni będą mogli włączyć się w działania na rzecz środowiska. Każdy, kto przyniesie do naszego punktu plastikowe butelki lub nakrętki, otrzyma w zamian roślinkę. Przyłączając się do niej, wspólnie wzmacniamy świadomość proekologiczną w naszym otoczeniu mówi Marta Borsukiewicz, dyrektor Atrium Kasztanowa.

 

Akcja „Bądź eko na wiosnę. Wymień plastik na sadzonkę” odbędzie się 15 kwietnia w godzinach 11.00-17.00 (lub do wyczerpania sadzonek) przed wejściem bocznym do centrum handlowego, przy sklepie Żabka.

 

Organizatorem wydarzenia jest Grupa Medialna Polska Press, natomiast partnerem lokalizacyjnym Atrium Kasztanowa w Pile. Tegoroczną inicjatywę wspierają również lokalni partnerzy: Dach Fach, Eneris Surowce, Auto Park, Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Pile oraz Fundacja Pomocy Osobom Niepełnosprawnym Słoneczko.

 

Zaangażowanie Atrium Kasztanowa w akcję to część działań prowadzonych przez pilskie centrum handlowe w  ramach wdrażanego sukcesywnie programu ESG (ENVIRONMENTAL, SOCIAL, GOVERNANCE) i strategii Atrium Poland, która jest realizowana w latach 2020-2025.

 

Więcej informacji na stronie: https://atrium-kasztanowa.pl/.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zakupy Udane półrocze Galerii Katowickiej Biuro prasowe
2024-08-01 | 10:05

Udane półrocze Galerii Katowickiej

Savills Investment Management (Savills IM), międzynarodowy menedżer inwestycyjny, podsumował wyniki Galerii Katowickiej w pierwszej połowie 2024 r. Wiodące centrum handlowo-rozrywkowe w
Zakupy Marka Rituals Cosmetics wprowadza się do CH Focus
2024-07-31 | 12:30

Marka Rituals Cosmetics wprowadza się do CH Focus

Już wkrótce w CH Focus otworzy się sklep popularnej marki kosmetycznej Rituals Cosmetics, oferującej produkty o relaksacyjnym działaniu i zapewniających dobre
Zakupy Apart dołącza do ETC Swarzędz
2024-07-30 | 15:00

Apart dołącza do ETC Swarzędz

Znana i lubiana marka jubilerska już niebawem dołączy do ETC. Grupa Capital Park, właściciel swarzędzkiego centrum handlowego, podpisała umowę na wynajem powierzchni z Apart. Będzie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Sport

Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach

Specjaliści do spraw żywienia zauważają, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość warzyw i owoców w codziennej diecie, rezygnacja z produktów zbożowych, a jednocześnie zbyt duże spożycie białka. – Jeżeli sportowiec zapomina o warzywach i owocach, to dostarcza bardzo mało związków przeciwutleniających, które nie są w stanie w tej sytuacji neutralizować wolnych rodników wytwarzanych w czasie intensywnego wysiłku. One z kolei niszczą struktury komórkowe, ale też wpływają na gorszą pracę mózgu, szybsze starzenie się i zwiększają ryzyko nowotworów – mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyczka kliniczna.

Gwiazdy

Justyna Szyc-Nagłowska: Mam odłożone pieniądze na czarną godzinę. Teraz muszę też myśleć o emeryturze i zabezpieczyć sobie moje życie

Trzy razy więcej mężczyzn (17 proc.) niż kobiet (6 proc.) inwestuje na rynkach finansowych – wynika z raportu przygotowanego dla mBanku. Justyna Szyc-Nagłowska, która była prelegentką podczas prezentacji tych badań, uważa, że taka sytuacja może wynikać chociażby z tego, że panie boją się wychodzić przed szereg i wkraczać na płaszczyznę przez lata zarezerwowaną dla płci męskiej.

Konsument

Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana

Mimo że aronia jest znana z właściwości prozdrowotnych, to nadal nie może się przebić i trafić do grona ulubionych owoców sezonowych Polaków. Dietetycy ubolewają nad tym, że sięgamy po nią dużo rzadziej, niż powinniśmy. Producenci z kolei z powodzeniem wykorzystują ją w sokach, dżemach, koncentratach i innych przetworach, udowadniając, że wcale nie musi być ona kojarzona tylko z kwaśnym, cierpkim smakiem. Zawarte w niej związki działają antynowotworowo i przeciwzapalnie, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca, chronią przed udarami, opóźniają rozwój choroby Parkinsona i Alzheimera, a także obniżają ciśnienie krwi.