Komunikaty PR

Bałkańskie śniadanie z dodatkiem jajek

2023-11-15  |  12:15
Biuro prasowe
Kontakt
Sylwia Makowska
Orchidea Creative Group

ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/

W kuchni bałkańskiej bardzo często wykorzystuje się ciasto filo i tworzy za jego pomocą delikatne przekąski, które można jeść o każdej porze dnia. Nasza propozycja na śniadanie to połączenie ciasta z farszem na bazie jajek.

To cienkie ciasto warstwowe wytwarza się z mąki, wody i odrobiny oleju. Phyllo po grecku oznacza liść i właśnie z krajem na Półwyspie Bałkańskim kojarzony jest ten produkt, chociaż sposób jego przygotowania pochodzi z Turcji. Potrawy na bazie ciasta filo to podstawa kuchni bałkańskiej. Najczęściej tworzy się z nich właśnie koszyczki i nadziewa różnymi farszami –
z mięsa, sera, warzyw czy jajek.

– Jajka są często używane do farszu, aby wzmocnić jego konsystencję, smaku i wartości odżywcze – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. – Jajko stanowi doskonały składnik wiążący, pomagając zespolić pozostałe składniki i nadać farszowi spójność. Warto dostosować ilość jajka do własnych preferencji smakowych i oczekiwanego efektu.

Chrupiące koszyczki bałkańskie w cieście filo
Składniki (na 8 porcji):

- 5 jaj z Ferm Drobiu Jokiel

- 6 płatów ciasta filo

- 100 g śmietany 30 %

- 100 g sera mozzarella

- 300 g szynki wędzonej

- szczypior

- 50 g masła

- pieprz i sól                                                                                     

Sposób przygotowania:

Gotujemy 5 jaj na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w drobną kostkę. Rozgniatamy widelcem w miseczce. Szynkę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z jajami. Dodajemy śmietanę i szczypior pokrojony w drobną kostkę i również mieszamy. Gotowy farsz odstawiamy na bok. Ciasto filo kroimy w kwadraty o wymiarach ok. 11 x 11 cm, smarujemy masłem z każdej strony, po czym układamy na blaszce do muffinek. W każdej foremce układamy 3 płaty ciasta filo - każdy z nich pod innym kątem. Potem nakładamy do nich farsz tak, by zrównać go z górnym poziomem foremki. Każdy koszyczek posypujemy mozzarellą przykrywając farsz. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu posypujemy z wierzchu szczypiorkiem.


 


Fermy Drobiu Jokiel to rodzinna polska firma od ponad 30 lat zajmująca się profesjonalną produkcją jaj konsumpcyjnych, mająca swoją siedzibę we Wroniawach koło Wolsztyna w woj. wielkopolskim. Jakość jaj z Ferm Drobiu Jokiel jest zagwarantowana przez kompleksową kontrolę na wszystkich etapach produkcji. Cały proces od początku do końca przebiega wewnątrz firmy, począwszy od wyhodowania kur niosek, przez produkcję jaj, do ich pakowania i dystrybucji. Na Fermach Drobiu Jokiel każdego dnia 190 tys. kur znosi ponad 170 tys. jaj. Nioski karmione są pełnowartościowymi ziarnami zbóż i piją wodę z czystego, lokalnego ujęcia. Producent działa zgodnie ze standardami GMP (Good Manufacturing Practice). www.fdjokiel.pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Orchidea Creative Group
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Edukacja

Idea STEM zmienia podejście do edukacji dzieci na całym świecie. Doświadczanie i współpraca zamiast wykładów

Odejście od wykładowej metody prowadzenia zajęć na rzecz doświadczeń, współpracy i partnerskich relacji z nauczycielem to podstawowe założenia idei edukacyjnej STEM. Ma ona wspierać rozwój dzieci i młodzieży w kierunkach, jakie wytycza zmieniająca się rzeczywistość i na jakie nastawiony będzie rynek pracy za kilka lat. Globalnie rynek edukacji STEM do końca dekady podwoi swoje przychody. Ten światowy trend jest obserwowany i rozwijany również w Polsce, m.in. poprzez projekt STEM Kindloteka.

Handel

Finansowanie, technologia i wola polityczna sprzyjają walce o klimat. Dołączają do niej także konsumenci

Eksperci apelują o intensyfikację wysiłków na rzecz ochrony klimatu. Tym bardziej że teraz są ku temu sprzyjające warunki: finansowanie, wola polityczna i zaawansowane technologie. Coraz częściej idzie za tym także gotowość społeczeństwa do zmian. Choć w kontekście zielonej rewolucji mówi się przede wszystkim o transformacji energetycznej i ograniczaniu emisji CO2, dbanie o zmiany zaczyna się również na poziomie decyzji konsumenckich. Polacy mają tego świadomość i wdrażają proekologiczne nawyki w codzienną rutynę i zakupy.