BatonLove, czyli zostań mistrzem domowych przekąsek
Własnoręcznie zrobione, domowe słodycze przeżywają wielki renesans (wiwat nasze babcie i ich pochowane w kuchni pyszności!). A batoniki to słodka klasyka gatunku, można by rzec! Samodzielne ich przygotowywanie to nie tylko sposób na pyszny deser czy przekąskę, ale też świetny pomysł na spędzenie wolnego czasu, dający mnóstwo satysfakcji. Gdy sami „bawimy się” w cukierników, mamy wpływ nie tylko na smak i wygląd, ale też na skład naszych słodkości. Wystarczy tylko kilka produktów – bez zbędnych dodatków, by stworzyć doskonałą kompozycję. Warto wybierać te jakościowe – ulubione orzechy, suszone owoce czy ekspandowane zboża. Oczywiście nie może zabraknąć czekolady – aksamitnej, idealnie rozpuszczającej się, perfekcyjnej w smaku.
Domowe słodkie przekąski to najlepsza propozycja, gdy sami mamy ochotę na małe „co nieco”, a także na poczęstunek dla rodziny czy przyjaciół. Oto propozycja na batoniki, po brzegi wypełnione orzechami, zbożami i najlepszą mleczną czekoladą, która powstaje ze starannie wyselekcjonowanych składników. Czekolada mleczna Terravita to połączenie intensywnego smaku kakao i z delikatnością mleka, które razem stanowią znakomite zestawienie. Ma aksamitną, przyjemną konsystencję. Dobrze się rozpuszcza, tworząc idealną polewę batoników.
Batoniki orzechowo-zbożowe w mlecznej czekoladzie (15 szt.)
Składniki:
Ekspandowane zboża (proso, ryż, orkisz lub ich mieszanka) ¾ szklanki
Orzechy laskowe prażone 50 g
Orzechy nerkowca prażone 50 g
Czekolada mleczna Terravita 200 g
Sposób przygotowania:
Rozpuść 1 tabliczkę czekolady mlecznej w mikrofalówce (przez ok. 30 s) lub w kąpieli wodnej, a następnie przestudź, aby nie była zbyt gorąca. W tym czasie posiekaj orzechy na dość drobne kawałki, dodaj ekspandowane zboża, wsyp do naczynia z roztopioną czekoladą i dobrze wymieszaj łyżką. Następnie wyłóż masę do prostokątnej blaszki, wyrównaj i schłódź w lodówce przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij ją delikatnie z blachy i pokrój tak, aby uzyskać oczekiwany kształt batoników. Rozpuść drugą tabliczkę czekolady, delikatnie oblej batoniki cienką warstwą (najlepiej na papierze do pieczenia) i zostaw na chwilę do zastygnięcia. Gotowe!
Wielkanocna terrine z jajem
Tchibo z nową propozycją kawy z limitowanej edycji Raritat
Nawożenie dolistne rzepaku – o czym pamiętać na początku wiosny?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Partner Serwisu Zdrowie
Gwiazdy
Monika Richardson: Co roku na święta organizujemy zjazd rodzinny w pięknym dworku w Wielkopolsce. Do śniadania wielkanocnego siada 40 osób
Była prezenterka podkreśla, że spędzanie świąt z dala od domu to duży komfort. Wtedy bowiem zamiast robić wielkie zakupy i stać godzinami w kuchni, przygotowując tradycyjne menu, można naprawdę odpocząć i nacieszyć się spotkaniem z bliskimi. Monika Richardson z ekscytacją czeka więc na wyjazd do Wielkopolski, gdzie od lat celebruje Wielkanoc w dużym, rodzinnym gronie.
Gwiazdy
Marcin Bosak: Mam to szczęście, że nie dostaję nietrafionych prezentów. Sam bardzo lubię je dawać
Aktor zaznacza, że lubi wręczać prezenty i obserwować reakcję osób, którym je wręcza. Raczej nie zdarzyło mu się w tej kwestii nieprzyjemnie kogoś zaskoczyć. On sam również nie dostał czegoś, co szybko wylądowało w koszu.
Gwiazdy
Enej: Wielkanoc musi być w rodzinnym gronie. Nie jesteśmy fanami wyjazdów do hoteli, żeby spędzać święta z obcymi ludźmi
Muzycy zespołu Enej przyznają, że lubią i celebrują święta, dlatego cieszą się na nadchodzącą Wielkanoc. Zamierzają wtedy zwolnić tempo, odłożyć na bok pracę i poświęcić czas rodzinie. Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha zdradzają, że ich popisowym, a jednocześnie ulubionym świątecznym przysmakiem jest sałatka jarzynowa. Sami też z przyjemnością ją przygotowują.