Celebruj chwile z ukochanymi osobami w restauracjach Manufaktury
Jeśli celebrować święto zakochanych, to tylko w doborowym towarzystwie i z najlepszej jakości jedzeniem. Restauratorzy z Manufaktury przygotowali na ten dzień specjalne menu, a w nich autorskie propozycje przystawek, dań głównych, deserów, a nawet okazjonalnych drinków.
Walentynki w restauracjach Manufaktury
Na kolację we dwoje zaprasza m.in. Al Dente. Na talerzach w rolach głównych m.in. pieczona wołowina w cieście francuskim z grzybami, dorsz z czarnym ryżem i szpinakiem w sosie rakowym, a także autorska monoporcja w kształcie serca. W Anatewce czekają: krem pietruszkowo-gruszkowy, wolno pieczona polędwica wołowa lub pierś z kaczki, a na osłodę monoporcja jeżynowa. W Bawełnie i Szpulce można rezerwować stoliki na degustacyjną kolację walentynkową, złożoną z trzech autorskich dań.
Coś specjalnego przygotowało też Manuarte – tam na zakochanych czeka Valentine’s Day Show, czyli uczta kulinarno-taneczna. W programie nie tylko degustacja specjalnego menu, ale także pokazy tancerzy grupy VOLT w choreografii Agustina Egurroli. W restauracji Galicja od 12 do 14 szef kuchni będzie uwodził smakiem dania przyrządzonego z myślą o zakochanych. Danie główne to Lucjan, czyli ryba ceniona za smak – łagodny, ale nie mdły. Pieczona ryba pojawi się na talerzu w towarzystwie szparagów, sałatki z soczewicy, brokuła, białej rzodkwi oraz sosu na bazie fenkuła i pora. Z kolei w La Vende walentynki trwają cały tydzień i aż do niedzieli będzie można spróbować m.in. gruszki faszerowanej aromatycznym serem gorgonzola, kremu z kukurydzy na mleku kokosowym, łososia z ravioli czy musu wiśniowego z sorbetem malinowym i kruszonką z migdałów.
Rajskie Jadło zaprasza na sprawdzone klasyki: krewetki w maślanym sosie, pierś z kaczki i sernik z malinami. Po azjatyckie smaki warto skierować kroki do Hot Spoon – tam czekają m.in. wołowina w czarnym pieprzu czy kurczak z orzechami nerkowca. W Tawernie spróbujecie kremu z białych warzyw i ravioli krewetkowo-szparagowego, a do tego deseru z orzechowo-malinowym środkiem. W Zielonej już obowiązuje walentynkowa wkładka do menu, a w niej aksamitny krem z kasztanami, tofu hasselback z sosem teriyaki lub bakłażan w glazurze miso.
Pamiętajcie, przez żołądek do serca!

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Transport

W Amazon pracuje ponad 750 tys. robotów. Najnowszy jest wyposażony w „zmysł” dotyku
Pierwsze roboty wyposażone w „zmysł” dotyku wykorzystywane są przez Amazon do obsługi produktów w centrach realizacji zamówień w USA i Niemczech. Roboty potrafią precyzyjnie przeszukiwać nawet ciasne przestrzenie półek w poszukiwaniu konkretnych produktów i z wyczuciem przenosić je na taśmę. Dzięki nim pracownicy nie muszą się schylać ani wspinać po drabinie w poszukiwaniu towaru. Automatyzacja wspiera też pracę kurierów. Paczki, które mają być dostarczone pod wskazany adres, podświetlane są w furgonetce na zielono, co ułatwia znalezienie właściwej przesyłki i skraca czas dostawy.
Medycyna
Diagnostyka zaburzeń snu może być łatwiejsza. Inteligentna piżama monitoruje bruksizm i bezdech senny

Naukowcy z Uniwersytetu Cambridge opracowali inteligentną piżamę, której zadaniem jest monitorowanie w warunkach domowych wzorców oddechu podczas snu i wykrywanie jego zaburzeń takich jak bezdech senny, chrapanie czy bruksizm. Jest to możliwe dzięki znajdującym się w materiale zaawansowanym grafenowym czujnikom tensometrycznym. Urządzenie może stać się alternatywą dla często niekomfortowej dla pacjentów diagnostyki w warunkach szpitalnych lub z wykorzystaniem nieporęcznego sprzętu.
Gwiazdy
Julia Kamińska: Elektrośmieci to duży problem. Sama mam w piwnicy zepsutą pralkę i muszę zorganizować jej wywóz

Piotr Zelt, Julia Kamińska i Klaudia Zioberczyk zauważają, że mimo wielu akcji informacyjnych i edukacyjnych nadal nie wszyscy Polacy zdają sobie sprawę z tego, że elektrośmieci, które nie są w odpowiedni sposób zutylizowane, stanowią ogromne zagrożenie dla środowiska. I choć istnieją różne możliwości przekazania zużytych, nieużywanych lub uszkodzonych urządzeń elektrycznych i elektronicznych do punktów zbiórki czy firm zajmujących się recyklingiem, to nie brakuje osób, które lekceważą wszelkie wytyczne i idą na łatwiznę. Wyrzucają takie sprzęty do zwykłych śmietników albo wywożą na przykład do lasu.