Komunikaty PR

Ciasteczka idealne na każdą okazję

2021-12-29  |  13:50
Biuro prasowe

Są idealne na każdą okazję – na słodkie śniadanie, podwieczorek, na karnawałowe spotkanie z przyjaciółmi czy wieczorny seans filmowy „pod kocykiem”. Lista składników jest krótka, ale najważniejszym elementem jest oczywiście czekolada. Warto wybrać tę najwyższej jakości, dzięki której nasze ciasteczka dadzą nam 100% czekoladowej przyjemności!

Ciasteczka to bez wątpienia jedna z ulubionych, najbardziej popularnych i uniwersalnych przekąsek. I choć w sklepach mamy ogromny ich wybór, to z całą pewnością nie zastąpią one tych, które przygotujemy samodzielnie w domu. Wtedy mamy pewność jakości składników w nich zawartych, a poza tym samo ich wypiekanie może dać dużo radości – zwłaszcza, gdy w całym domu unosi się aromat czekolady, stanowiący zapowiedź tej wyjątkowej przyjemności smaku! Warto pokusić się zatem o własnoręczne przygotowanie tych przysmaków – tym bardziej, że nie wymaga to ani wiele czasu, ani długiej listy składników, ani specjalnych umiejętności cukierniczych.

Chocolate cookies to słynne amerykańskie ciasteczka, które zachwycają tak samo smakiem, jak i łatwością wykonania. Nic dziwnego, że stały się tak popularne! Warto zawsze mieć je „pod ręką” – idealnie nadają się do przechowywania w domowym pojemniku na ciasteczka, by móc po nie sięgnąć w każdym momencie, gdy mamy ochotę na coś przyjemnie słodkiego i czekoladowego. A zimowe wieczory to najlepszy czas, by zamienić swoją kuchnię w małą, domową cukiernię. Tym bardziej, że takie ciasteczka doskonale sprawdzą się także jako karnawałowa, słodka przekąska, którą zaserwujemy naszym bliskim.

W najbardziej klasycznej wersji do American chocolate cookies dodawane są specjalnie w tym celu produkowane czekoladowe kawałeczki. Ale oczywiście doskonale sprawdzi się inna dobrej jakości czekolada. Możemy według własnych upodobań dodać czekoladę gorzką, ale też mleczną oraz inne ulubione dodatki, jak chrupiące orzechy. Ciasteczka zyskają ciekawy smak dzięki Czekoladzie gorzkiej pomarańczowej Terravita, która zawiera 70% kakao. Ma ona wytrawny, głęboko czekoladowy smak, przyjemnie przełamany dodatkiem aromatycznej skórki pomarańczy. To znakomite zestawienie, które idealnie sprawdzi się też w kruchych ciasteczkach. Świetnym pomysłem będzie dodanie przed upieczeniem do środka każdego ciasteczka kostki Czekolady mlecznej Terravita, stanowiącej połączenie intensywnego smaku kakao z delikatnością mleka. Kostki tej czekolady mają formę poduszeczek, o wyjątkowo aksamitnej konsystencji. Dzięki temu, gdy przełamiemy jeszcze ciepłe ciasteczko, ze środka lekko wypłynie czekolada.

American chocolate cookies

Składniki:

pół kostki masła (125g)

pół szklanki cukru trzcinowego

4 łyżki cukru

1 jajko

1,5 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

czekolada mleczna Terravita

czekolada gorzka pomarańczowa 70% kakao Terravita

pół szklanki orzechów laskowych

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz czekolady mieszamy dokładnie w mikserze, dodajemy część dość drobno posiekanych orzechów. Kroimy Czekoladę gorzką pomarańczową 70% kakao Terravita na małe kawałeczki, wrzucamy do ciasta, lekko mieszamy. Przygotowujemy blaszkę, wykładamy ją papierem do pieczenia.

Robimy kulki o średnicy ok. 3-4 cm, wgniatamy w każdą  kulkę kosteczkę Czekolady mlecznej Terravita i zawijamy ją dość dokładnie w ciasto. Rozpłaszczamy i układamy na wierzchu połówki orzechów wg uznania.

Uformowane ciastka układamy na blasze, wkładamy do piekarnika i wypiekamy w temperaturze 180 stopni przez 12 minut.

Upieczone ciastka wyciągamy z pieca, układamy na tacy lub pakujemy do puszki. Ze środka ciepłego ciastka po przełamaniu powinna lekko wypływać czekolada. Smaczne na ciepło i po wystygnięciu.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Czas na gotowe zupy! - wystartowała jesienna kampania marki JemyJemy Biuro prasowe
2024-10-04 | 09:45

Czas na gotowe zupy! - wystartowała jesienna kampania marki JemyJemy

Marka JemyJemy, lider* na rynku zup gotowych z półki, wraz z początkiem października rozpoczęła szeroko zakrojoną kampanię mediową, obejmującą OOH, digital, social
Żywienie Nowości produktowe FRoSTY – smak i różnorodność na każdą porę roku!
2024-10-03 | 12:00

Nowości produktowe FRoSTY – smak i różnorodność na każdą porę roku!

FRoSTA, znany producent mrożonek, kontynuuje rozwój swojej oferty, wychodząc naprzeciw potrzebom współczesnych konsumentów. Firma stawia na 100% naturalnego smaku i proste
Żywienie Nowe MINIczekolady funkcjonalne z Wawelu: Koncentracja, Stres i Regeneracja
2024-10-03 | 12:00

Nowe MINIczekolady funkcjonalne z Wawelu: Koncentracja, Stres i Regeneracja

  W portfolio krakowskiego producenta słodyczy pojawiły się teraz MINIczekolady funkcjonalne: Koncentracja z ekstraktem z korzenia ashwagandhy, Stres z witaminami B6 i C oraz ekstraktem

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Farmacja

Szybko rośnie liczba osób z ostrą infekcją układu oddechowego, w tym grypy. Szczyt zachorowań przypadnie już na drugą połowę października

Centrum e-Zdrowia podaje, że od początku września odnotowano blisko 1,8 mln porad ambulatoryjnych udzielonych z powodu ostrych infekcji układu oddechowego, w tym grypy. Najlepszą metodą walki z chorobą jest szczepionka – najlepiej przyjęta między wrześniem a listopadem. Wciąż jednak na taki krok decyduje się zaledwie kilka procent Polaków, tymczasem grypa jest jedną z 10 najczęstszych przyczyn zgonów u osób powyżej 65. roku życia.

Żywienie

Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk: Na Filipinach spałyśmy z karaluchami i innymi robakami. Brakowało nam moskitiery na całe ciało

Chociaż podczas pełnej emocji wyprawy przez Filipiny do Tajwanu nie brakowało trudnych momentów, w których górę brało zmęczenie, to jednak mimo wszelkich niedogodności Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk starały się nie narzekać, tylko wyciągać z tej podróży to, co najlepsze. Uczestniczki „Azja Express” przyznają, że nie mogły się przekonać do miejscowego jedzenia, ale za to zachwyciła je aromatyczna kawa. W bagażu zabrakło miejsca na moskitierę, dlatego też z czasem przyzwyczaiły się także do spania w jednym pomieszczeniu z karaluchami.