Komunikaty PR

Co do śniadaniówki zamiast kanapki? Przepis na pancakes z owocami

2021-11-10  |  10:30
Biuro prasowe
Kontakt
Sylwia Makowska
Orchidea Creative Group

ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/

Wraz z powrotem do szkół i na uczelnie wrócił dobrze znany dylemat – co przygotować na drugie śniadanie, żeby nie była to codziennie nudna kanapka? Wystarczy kilka podstawowych składników i bez trudu można wyczarować smaczny, zdrowy i pożywny posiłek. Podpowiadamy, jak szybko przygotować pyszne pancakes, które ze świeżymi owocami stworzą w śniadaniówce apetyczną kompozycję. Nie oprze się jej nawet mały niejadek.   

 

Już po kilku tygodniach nauki, niektórzy uczniowie nie mogą już patrzeć na kanapki w swoich śniadaniówkach.  Efekt jest taki, że lądują one w koszu na śmieci albo kwitną na dnie plecaka lub szafki. Wielu z nas chętnie urozmaiciłoby drugie śniadania swoich dzieci, ale zwyczajnie czasami brakuje nam pomysłów. Rano nie mamy czasu na przygotowywanie skomplikowanych dań, okazuje się, że nie mamy pod ręką ulubionych przysmaków malucha, a niektóre chętnie zjadane przez niego potrawy są trudne do przetransportowania lub kłopotliwe w zjedzeniu w szkolnych warunkach.

 

 – Wystarczą jajka i kilka podstawowych składników, które zazwyczaj mamy w kuchni, takich jak mąka, mleko, jogurt, olej, aby w prosty sposób przygotować smaczne drugie śniadanie – podpowiada Tomasz Jokiel, ekspert z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Możliwości naprawdę mamy dużo – od naleśników, przez różnego rodzaju placuszki i racuchy, po pancakes, które przywędrowały do nas z Ameryki. Łącząc je z różnymi dodatkami, takimi jak owoce, warzywa, orzechy itp. możemy stworzyć szeroki wachlarz apetycznych przekąsek. 

 

Pamiętajmy, że drugie śniadanie musi być nie tylko smaczne, ale przede wszystkim pożywne i dawać energię na cały dzień nauki w szkole czy na uczelni. Pancakes są sycące, a w połączeniu ze świeżymi owocami, dostarczą dużo wartości odżywczych. Pięknie ułożone w śniadaniówce mogą być nawet podstawą modnego bentoboxa.    

 

– Dania takie jak pancakes czy naleśniki dobrze smakują nie tylko na ciepło, ale i na zimno – stwierdza Tomasz Jokiel. – Możemy je przygotować nawet wieczorem, a rano tylko połączyć z dodatkami. Robi się je naprawdę błyskawicznie. Pamiętajmy tylko, aby trochę wcześniej wyjąć jajka i inne składniki z lodówki, tak by miały temperaturę pokojową. Dzięki temu łatwiej będzie uzyskać ciasto bez grudek, a jajka lepiej się ubiją.

 

Przepis na szybkie, pyszne pancakes do śniadaniówki

Składniki:

(2 porcje)

- 100 g jogurtu islandzkiego (typu skyr)

- szczypta sody

- 2 jajka z chowu na wolnym wybiegu lub ściółkowego (Fermy Drobiu Jokiel)

- 1 łyżeczka cukru

- 1 łyżka oleju

- 110 ml mleka

- 130 g mąki pszennej

 

Przygotowanie:

Składniki z lodówki wyjąć wcześniej, aby miały temperaturę pokojową. Skyr i sodę wymieszać. Jajka ubić z cukrem na gładki krem. Do ubitych jajek dodać kolejno: olej, mleko, mąkę, na koniec skyr z sodą. Całość delikatnie wymieszać do połączenia składników i odstawiać na 10 minut. Na rozgrzaną patelnię nakładać łyżką porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Można też użyć specjalnej formy do pancakes. Smażyć na małym ogniu do zarumienienia z obu stron. Podawać z owocami.

Smacznego! 


Fermy Drobiu Jokiel to rodzinna polska firma od ponad 30 lat zajmująca się profesjonalną produkcją jaj konsumpcyjnych, mająca swoją siedzibę we Wroniawach koło Wolsztyna w woj. wielkopolskim. Jakość jaj z Ferm Drobiu Jokiel jest zagwarantowana przez kompleksową kontrolę na wszystkich etapach produkcji. Cały proces od początku do końca przebiega wewnątrz firmy, począwszy od wyhodowania kur niosek, przez produkcję jaj, do ich pakowania i dystrybucji. Na Fermach Drobiu Jokiel każdego dnia 190 tys. kur znosi ponad 170 tys. jaj. Nioski karmione są pełnowartościowymi ziarnami zbóż i piją wodę z czystego, lokalnego ujęcia. Producent działa zgodnie ze standardami GMP (Good Manufacturing Practice). www.fdjokiel.pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Orchidea Creative Group
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Nauka

MNiSW reaguje na problemy psychiczne w środowisku akademickim. Specjalny zespół ma opracować skuteczne rozwiązania

W środowisku naukowym rośnie świadomość znaczenia dobrostanu psychicznego i potrzeby budowania bezpiecznego miejsca – zarówno dla studentów, jak i kadry akademickiej. Z badania SWPS wynika, że wiele osób w tym środowisku zmaga się z silnym stresem, wypaleniem zawodowym oraz zaburzeniami lękowymi i depresyjnymi. Do tego dochodzi także coraz częściej występujący problem mobbingu i dyskryminacji. Tematem zajmuje się MNiSW, powołując specjalny międzyresortowy zespół, ale też same uczelnie.

Media

Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych

Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.