Co łączy WOŚP z epokowymi doznaniami?
Od kuchni
Chodakowska 12
03-826 Warszawa
ewa.quiam|odkuchni.co| |ewa.quiam|odkuchni.co
+48 796 994 736
https://www.odkuchni.co/
W tegoroczną zbiórkę WOŚP prowadzoną pod hasłem „Przejrzyj na oczy” włączyła się Epoka. Restauracja premium mieszcząca się w sercu Warszawy zaoferowała aukcję, której zwycięzcy przekonają się, czym jest fine food experience. Już niebawem poznamy parę, która, wspierając szczytny cel leczenia wzroku u dzieci, doświadczy niepowtarzalnej kolacji na Chef’s Table i osobistego spotkania z wybitnym szefem kuchni, Marcinem Przybyszem.
Ogromne zainteresowanie corocznymi zbiórkami prowadzonymi przez Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy udowadnia nam, że lubimy pomagać. Od lat do tych działań chętnie włączają się także firmy, które zarówno wspierają szczytne cele, jak i zachęcają do tego swoich pracowników czy klientów. W gronie organizacji, które zaangażowały się w 30. finał WOŚP, znalazła się restauracja Epoka.
Nasza tegoroczna aukcja Allegro, z której dochód zostanie przekazany na rzecz WOŚP-u, to voucher na wyjątkową kolację dla dwóch osób na Chef’s Table, podczas której zwycięska para osobiście pozna szefa kuchni, Marcina Przybysza. Dodatkowo goście mogą spodziewać się wine pairingu przygotowanego przez naszego sommeliera oraz oprowadzenia po lokalu, o co zadba Jakub Laryończuk, Manager Epoki – wyjaśnia Antoine Azais, Dyrektor restauracji.
Podczas kolacji para szczęśliwych zwycięzców doświadczy 20 nietuzinkowych elementów nazywanych w Epoce przepisami, które nie tylko wyjątkowo smakują, i wyglądają ale także zaskakują, oszukując zmysły gości. Dodatkową atrakcją będzie zwiedzanie tajemniczego wnętrza Epoki, w którym króluje niewymuszona klasa i zgrabne połączenie historii z nowoczesnością. Projekt wnętrza powstał we współpracy ze słowackim scenografem teatralnym i filmowym, Borisem Kudličką.
To już kolejna edycja WOŚP, którą postanowiliśmy wesprzeć, oferując najlepszą część Epoki. Mam nadzieję, że zaproponowana przez nas kolacja przypadnie do gustu zwycięzcom licytacji, a może stanie się również inspiracją do zainteresowania tematyką fine food experience. W Epoce wierzymy, że spotkanie przy stole może być prawdziwie wyjątkowym doświadczeniem i to właśnie stanowi przedmiot naszej aukcji – dodaje Marcin Przybysz, Executive Chef.
Marcin Przybysz, znany wielu m.in. z programu telewizyjnego Top Chef, przedstawia w swojej pracy własną interpretację polskich tradycji kulinarnych, komponując niepowtarzalne przepisy i wprowadzając do kuchni nowatorskie rozwiązania. W przygotowywaniu nowych połączeń korzysta ze starych ksiąg kulinarnych. W jego zbiorach można znaleźć eksponaty sięgające XVII wieku.
Link do aukcji na Allegro: allegro.pl/oferta/voucher-dla-2-osob-do-restauracji-epoka-wosp-11680765128
Światowy Dzień Zwierząt. Sprawdź, jak dbać o planetę i jej mieszkańców
Nowe Czyżyny organizują bezpłatne badania i warsztaty dla seniorów
Praskie Dni Seniora w Galerii Wileńskiej już po raz czwarty!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Anna Głogowska: Długo wstydziłam się stanąć na scenie teatralnej. Teraz zaczynam myśleć o sobie jako o aktorce
Tancerka przyznaje, że jakiś czas temu odkryła swoją nową pasję i z przyjemnością próbuje sił w aktorstwie. Postanowiła zamienić parkiet taneczny na teatralną scenę i jak podkreśla, czuje się teraz bardziej swobodnie i ma większe pole do popisu, bo nie musi się sztywno trzymać określonej choreografii, tylko bazuje na swojej kreatywności. Anna Głogowska nie ukrywa, że na początku nie miała odwagi stanąć ramię w ramię z zawodowymi aktorami, ale przekonała się, że też ma talent i sporo do zaoferowania.
Farmacja
Szybko rośnie liczba osób z ostrą infekcją układu oddechowego, w tym grypy. Szczyt zachorowań przypadnie już na drugą połowę października
Centrum e-Zdrowia podaje, że od początku września odnotowano blisko 1,8 mln porad ambulatoryjnych udzielonych z powodu ostrych infekcji układu oddechowego, w tym grypy. Najlepszą metodą walki z chorobą jest szczepionka – najlepiej przyjęta między wrześniem a listopadem. Wciąż jednak na taki krok decyduje się zaledwie kilka procent Polaków, tymczasem grypa jest jedną z 10 najczęstszych przyczyn zgonów u osób powyżej 65. roku życia.
Żywienie
Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk: Na Filipinach spałyśmy z karaluchami i innymi robakami. Brakowało nam moskitiery na całe ciało
Chociaż podczas pełnej emocji wyprawy przez Filipiny do Tajwanu nie brakowało trudnych momentów, w których górę brało zmęczenie, to jednak mimo wszelkich niedogodności Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk starały się nie narzekać, tylko wyciągać z tej podróży to, co najlepsze. Uczestniczki „Azja Express” przyznają, że nie mogły się przekonać do miejscowego jedzenia, ale za to zachwyciła je aromatyczna kawa. W bagażu zabrakło miejsca na moskitierę, dlatego też z czasem przyzwyczaiły się także do spania w jednym pomieszczeniu z karaluchami.