Komunikaty PR

Co robić, aby łatwiej dotrzymywać dietetycznych postanowień?

2021-12-27  |  13:00
Biuro prasowe
Kontakt
Weronika Rudecka
Nice To Fit You

MARSZAŁKOWSKA
00-545 WARSZAWA
weronika.rudecka|ntfy.pl| |weronika.rudecka|ntfy.pl
662945578
https://ntfy.pl/
Do pobrania docx ( 0.02 MB )

Jak wyznaczać sobie postanowienia związane z dietą, aby łatwiej się ich trzymać? O czym pamiętać przy ich realizacji? Czy są specjalne triki, jakie możemy zastosować i ile z nich dotyczy samych posiłków, a ile tego, jak myślimy o odżywianiu? Na pytania odpowiada dietetyczka i  psychodietetyczka Anna Szufnik-Ambroziak z Nice To Fit You.

Sprawdź dokładnie potrzeby swojego organizmu

Zanim wyznaczysz sobie konkretne postanowienia, upewnij się, że ich osiągnięcie w danym czasie będzie możliwe i wskazane dla twojego organizmu! - Zrób dokładny rachunek swojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Przeanalizuj ilość ruchu, weź pod uwagę swój tryb pracy, ilość wolnego czasu. Idealnie byłoby wykonać podstawowe badania z krwi, aby sprawdzić, czy niezbędne jest dostarczenie organizmowi większej bądź mniejszej ilości wybranych składników odżywczych. Warto także skonsultować się ze specjalistą, który pomoże wziąć pod uwagę wszystkie istotne kwestie - radzi Anna Szufnik-Ambroziak z Nice To Fit You.

Od początku postaw na elastyczność

Co dalej? Jak przekonuje nasza ekspertka, podstawową zasadą sposobu żywienia powinno być to, żeby był on na bieżąco dostosowywany do nas i do naszego stylu życia. - W życiu ciężko przewidzieć wszystkie sytuacje. Być może odkryjemy nową sportową pasję, może porzucimy dotychczasowe lekcje tańca, a może zaskoczy nas pogoda i ukierunkuje preferencje żywieniowe. To wszystko może wpływać na nasze potrzeby dietetyczne. Dlatego z góry nie przywiązuj się do ściśle określonej zasady, np. co do ilości kalorii czy ilości posiłków w ciągu dnia. W razie uzasadnionej potrzeby najlepszą decyzją będzie jej dostosowanie i nie będzie to oznaczało niedotrzymania postanowienia - przekonuje psychodietetyczka. 

Planuj długoterminowo

- Najlepiej zapomnijmy o zdrowym odżywianiu jako zadaniu określonym w czasie „od do”. Nie decydujmy się na krótkotrwałe, restrykcyjne, niskoenergetyczne diety, które nakazują wyeliminowanie dużej liczby produktów. Duże efektywniejszym, zdrowszym i łatwiejszym w dotrzymaniu postanowieniem będzie np. zadbanie o odpowiednią ilość wybranych witamin i składników mineralnych w naszych potrawach, regularne spożywanie posiłków czy pilnowanie dostarczania dziennej dawki owoców i warzyw - tłumaczy dietetyczka.

Nie bierz wszystkiego na siebie

Dziś nie musimy wszystkiego robić sami. Jeśli na przeszkodzie zdrowemu odżywianiu stoi czas, możemy skorzystać z wygodnej opcji cateringu dietetycznego. Plusów takiego rozwiązania, jak zapewnia ekspertka, może być wiele. Między innymi nasze dania zaplanowane zostaną przez profesjonalnych dietetyków, a to gwarancja prawidłowo zbilansowanej diety. Decydując się na dietę pudełkową, warto wybrać taką, w której nie trzeba przywiązywać się do określonego rodzaju czy kaloryczności potraw na cały okres diety, ale taką, gdzie można dostosowywać na bieżąco dania do zmiennych potrzeb swojego organizmu. Pamiętajmy przy tym, aby wybierać sprawdzone marki gwarantujące wysoką jakość produktów i świeżość składników. Warto zwracać uwagę na certyfikaty potwierdzające jakość, np. w przypadku coraz popularniejszych diet roślinnych znaki V-Label czy Viva.

Połącz dwa cele w jeden

Dobrym pomysłem na zwiększenie motywacji do wytrwania w postanowieniach jest połączenie ich z dodatkowym celem, np. społecznym czy charytatywnym. Dzięki poczuciu, że robimy coś dobrego nie tylko dla siebie, zyskamy jeszcze większą chęć do spełnienia obietnic danych samemu sobie. W ten sposób do zdrowych żywieniowych postanowień noworocznych motywuje akcja #NiceToBeeGreen, w której zamawiając wegetariańską lub wegańską dietę pudełkową, można wesprzeć budowę uli i adopcję leśnych pszczół. - Wiele osób, decydujących się na dietę roślinną, robi to w trosce o środowisko. Taka inicjatywa może jeszcze lepiej zmobilizować do wytrwania w postanowieniu i docenienia wszystkich zalet diety roślinnej - mówi Anna Szufnik-Ambroziak.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Nice To Fit You
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Czas na gotowe zupy! - wystartowała jesienna kampania marki JemyJemy Biuro prasowe
2024-10-04 | 09:45

Czas na gotowe zupy! - wystartowała jesienna kampania marki JemyJemy

Marka JemyJemy, lider* na rynku zup gotowych z półki, wraz z początkiem października rozpoczęła szeroko zakrojoną kampanię mediową, obejmującą OOH, digital, social
Żywienie Nowości produktowe FRoSTY – smak i różnorodność na każdą porę roku!
2024-10-03 | 12:00

Nowości produktowe FRoSTY – smak i różnorodność na każdą porę roku!

FRoSTA, znany producent mrożonek, kontynuuje rozwój swojej oferty, wychodząc naprzeciw potrzebom współczesnych konsumentów. Firma stawia na 100% naturalnego smaku i proste
Żywienie Nowe MINIczekolady funkcjonalne z Wawelu: Koncentracja, Stres i Regeneracja
2024-10-03 | 12:00

Nowe MINIczekolady funkcjonalne z Wawelu: Koncentracja, Stres i Regeneracja

  W portfolio krakowskiego producenta słodyczy pojawiły się teraz MINIczekolady funkcjonalne: Koncentracja z ekstraktem z korzenia ashwagandhy, Stres z witaminami B6 i C oraz ekstraktem

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Farmacja

Szybko rośnie liczba osób z ostrą infekcją układu oddechowego, w tym grypy. Szczyt zachorowań przypadnie już na drugą połowę października

Centrum e-Zdrowia podaje, że od początku września odnotowano blisko 1,8 mln porad ambulatoryjnych udzielonych z powodu ostrych infekcji układu oddechowego, w tym grypy. Najlepszą metodą walki z chorobą jest szczepionka – najlepiej przyjęta między wrześniem a listopadem. Wciąż jednak na taki krok decyduje się zaledwie kilka procent Polaków, tymczasem grypa jest jedną z 10 najczęstszych przyczyn zgonów u osób powyżej 65. roku życia.

Żywienie

Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk: Na Filipinach spałyśmy z karaluchami i innymi robakami. Brakowało nam moskitiery na całe ciało

Chociaż podczas pełnej emocji wyprawy przez Filipiny do Tajwanu nie brakowało trudnych momentów, w których górę brało zmęczenie, to jednak mimo wszelkich niedogodności Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk starały się nie narzekać, tylko wyciągać z tej podróży to, co najlepsze. Uczestniczki „Azja Express” przyznają, że nie mogły się przekonać do miejscowego jedzenia, ale za to zachwyciła je aromatyczna kawa. W bagażu zabrakło miejsca na moskitierę, dlatego też z czasem przyzwyczaiły się także do spania w jednym pomieszczeniu z karaluchami.