Komunikaty PR

Co robić z dziećmi w domu? Wspólnie pieczmy słodkości!

2020-03-19  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Anna Trela
Yellowcups

Przewóz 34/p. 3
30-716 Kraków
anna.trela|yellowcups.pl| |anna.trela|yellowcups.pl
+48 733 070 360
yellowcups.pl/
Do pobrania informacja ( 1 MB )

Co robić z dzieciakami, które więcej czasu spędzają w domu? Istnieje wiele pomysłów na to, jak w prosty i przyjemny sposób zorganizować czas, angażując także najmłodszych. Jedną z przyjemniejszych aktywności, która pozwoli nam na działanie zespołowe, jest wspólne pieczenie słodkości – a efekty, och, będą pyszne! Oto garść inspiracji na proste w przygotowaniu i smaczne wypieki, które możemy przyrządzić wspólnie z najmłodszymi.

Smaki dzieciństwa

Do zrobienia domowego wypieku sięgnijmy po podstawowe składniki, które mamy w swojej kuchni – m.in. mąkę i jajka. Wykorzystajmy też jabłka – by wyczarować prostą w przygotowaniu, pyszną szarlotkę, która z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom, a której przyrządzenie przyniesie nam wiele frajdy.

Ciasto z jabłkami i cynamonem

Składniki:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 1 opakowanie kostki do pieczenia Kasia
  • 150 gramów cukru pudru
  • 6 żółtek  
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 kg jabłek - szara reneta
  • 20 gramów cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Nagrzej piekarnik do 180⁰C. Wspólnie z dziećmi możesz przygotować ciasto – wystarczy wymieszać mąkę, kostkę do pieczenia Kasia, cukier puder i żółtka, a następnie zagnieść wszystko dokładnie z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto podzielcie na dwie równe części.

2. Najmłodsi mogą pomóc także w rozwałkowaniu jednego z kawałków, a następnie wyłożeniu go na blachę.

3. Nakłujcie ciasto widelcem i posypcie je na wierzchu cynamonem.

4. Obrane i pokrojone na kawałeczki jabłka wyłóżcie na wierzch ciasta, a następnie posypcie je cynamonem i cukrem wanilinowym. Na to połóżcie drugą rozwałkowaną część ciasta. Przez około godzinę piecz je w temperaturze 180⁰C. Na koniec posypcie ciasto dla smaku cynamonem lub cukrem pudrem. Uwaga, bo po wyjęciu z piekarnika, może być ono gorące!

Kasza manna – w wersji na słodko

Choć kasza manna kojarzy się głównie z mlecznym śniadaniem, możemy ją wykorzystać także do przygotowania pysznego deseru. Jest to pomysł na smaczną, lekką i zdrową przekąskę, której przygotowanie zajmie dosłownie kilka chwil. Ten przepis świetnie nada się do tego, by zaangażować do jego wykonania także najmłodszych – ciasto będzie szybko gotowe, a przy tym wyjątkowo smaczne.

Deser z kaszą manną i malinami

Składniki:

  • pół opakowania kostki do pieczenia Kasia
  • 750 mililitrów mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 290 gramów kaszy manny
  • 1 opakowanie płatków migdałowych
  • konfitura malinowa, maliny

Sposób przygotowania:

1. W przygotowaniu tego prostego ciasta z pewnością mogą pomóc Ci najmłodsi. Na początku, kaszę mannę wymieszajcie wspólnie ze szklanką mleka. Pozostałe mleko przelejcie do garnka, a następnie roztrzepcie z kakao, cukrem i kostką do pieczenia Kasia. Tak przygotowany miks podgrzej.

2. Do gotujących się już składników, dodajcie ostrożnie kaszę mannę wymieszaną z resztą mleka. Ciągle mieszając – gotuj przez 3-5 minuty, do momentu, aż masa zgęstnieje.

3. Tak przygotowane składniki zdejmij z ognia. Pozwól dzieciom dorzucić migdały.

4. Całość przelej do płaskiego naczynia, a następnie ostudź i wstaw do lodówki.

5. Gotowe ciasto możesz podawać pokrojone w prostokąty - polane sosem malinowym i malinami (mogą być rozmrożone).

Domowy kopiec kreta

Troszkę więcej wysiłku, a tym samym nieco więcej zaangażowania i pomocy ze strony naszego domowego, cukierniczego zespołu, kosztować nas będzie przygotowanie domowej wersji kopca kreta. Jednak będzie warto! Doskonały smak masy śmietanowej z dodatkiem bananów umili nam wspólnie spędzany w domu czas.

Kopiec kreta na blachę

Składniki:

ciasto

  • 350 gramów mąki pszennej
  • 200 gramów kostki do pieczenia Kasia
  • 10 gramów proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 200 gramów cukru
  • 200 mililitrów gorącej wody
  • 3 łyżki kakao

krem

  • 500 mililitrów śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 25 gramów startej mlecznej czekolady
  • 6 bananów
  • 50 mililitrów soku z cytryny

Sposób przygotowania:

1. W rondelku roztop kostkę do pieczenia Kasia. Zadaniem dla dzieci niech będzie oddzielenie żółtka od białek. Utrzyjcie wspólnie z żółtkami cukier, a do tego ostrożnie wlej też roztopioną kostkę do pieczenia Kasia i gorącą wodę. Całość ubij mikserem.

2. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, w tym mogą także pomóc Ci najmłodsi. Na koniec dodajcie ubite na sztywną pianę białka. Wszystko delikatnie wymieszajcie.

3. Przygotujcie prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 22x28 cm i wyłóżcie ją papierem, a następnie przełóżcie na nią gotową masę. Wstaw do nagrzanego do 180⁰C piekarnika. Piecz przez około 45 minut.

4. Po wyjęciu z piekarnika ostudź ciasto. Nierówny wierzch ciasta przytnij, a następnie poproś dzieci o pokruszenie go w dłoniach. Spód ułóż ponownie w formie.

5. Rozpuść galaretkę w 2/3 szklanki gorącej wody i przestudź. Obierzcie wspólnie banany, a następnie skropcie je sokiem z cytryny i zalejcie ostudzoną już nieco galaretką.

6. Gdy galaretka na bananach zacznie lekko tężeć, przełóż tak przygotowane banany na ciasto czekające w formie. Pozostałą galaretkę przełóż do rondelka i delikatnie rozpuść. Przestudź.

7. Dzieci mogą także ubić na sztywno schłodzoną śmietankę, dodając cukier puder. Wlewajcie w międzyczasie cienkim strumieniem wystudzoną galaretkę, ciągle ubijając. Poproś najmłodszych o dosypanie czekolady, całość wymieszajcie.

8. Gotową masę śmietanową przełóż na banany i rozprowadź równomiernie. Stuknij foremką o blat stołu kilkukrotnie, tak, aby masa wypełniła przestrzeń pomiędzy bananami.

9. Najmłodsi mogą całość posypać pokruszonym ciastem, a Ty dociśnij je jeszcze lekko dłonią. Tak przygotowane ciasto, odstaw na kilka godzin do lodówki przed podaniem.

Wspólne pieczenie z najmłodszymi to doskonały sposób na spędzenie czasu razem. Dzięki temu zaangażujemy dzieci do aktywnego udziału w życiu rodzinnym, a umiejętności nabyte w pracy zespołowej z pewnością zaprocentują w przyszłości. Taka aktywność może też pomóc w odkryciu nowych pasji i talentów wśród naszych najmłodszych. Jedno jest też pewne – wspólne przygotowywanie, a następnie zjadanie przyrządzanych wypieków, z pewnością pomoże nam spędzić wartościowo czas spędzany razem w domu całą rodziną.

Słodkiego pieczenia!

 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dziecko Polskie tradycje wielkanocne, czyli zwyczaje dawnej wsi z Etnoekipą Biuro prasowe
2024-03-27 | 15:00

Polskie tradycje wielkanocne, czyli zwyczaje dawnej wsi z Etnoekipą

Wielkanoc to jedno z najważniejszych świąt w kalendarzu polskim, obfitujące w bogactwo tradycji i obrzędów, których korzenie sięgają głęboko w historię naszego kraju.
Dziecko Jak się ma polska piosenka dla dzieci? Gdzie szukać zastępcy Majki Jeżowskiej?
2024-03-25 | 01:00

Jak się ma polska piosenka dla dzieci? Gdzie szukać zastępcy Majki Jeżowskiej?

Majka Jeżowska – ikona piosenki dziecięcej, która zdecydowanie wygasiła swoją działalność w piosence dla najmłodszych, zajmuje się obecnie już zupełnie niezwiązanymi z
Dziecko Wielkanocne podróże - bezpieczeństwo najmłodszych na pierwszym miejscu
2024-03-21 | 13:00

Wielkanocne podróże - bezpieczeństwo najmłodszych na pierwszym miejscu

Wraz z nadchodzącą Wielkanocą, czasem rodzinnych spotkań i wiosennych radości, wielu z nas planuje podróże do swoich bliskich. Wspólne malowanie pisanek, szukanie czekoladowych

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Partner Serwisu Zdrowie

Viatris

Media

Styl życia

Maria Sadowska: Niektórym się nie chce i zamiast malowania pisanek używają gotowych barwników albo naklejek. Dla mnie to jedna z najważniejszych tradycji świątecznych

Reżyserka podkreśla, że w kultywowaniu tradycji przygotowywania pisanek nigdy nie wybiera drogi na skróty. Nie dla niej więc gotowanie jajek w łupinach cebuli czy ozdabianie naklejkami. Maria Sadowska preferuje ręcznie malowane pisanki i tuż przed Wielkanocą angażuje do tego swoich bliskich. Jej zdaniem to doskonała okazja do pogłębienia relacji rodzinnych, a także do uruchomienia czasem uśpionych pokładów wyobraźni i kreatywności.

Handel

Polacy jedzą coraz mniej jaj. Częściej sięgają po te z chowu alternatywnego, za które są skłonni zapłacić więcej

Od 10 lat sukcesywnie rośnie udział alternatywnych systemów chowu kur niosek. Pochodzi z nich już co trzecie opakowanie jaj, choć nadal w klatkach żyje ponad 37 mln kur. Stopniowe zmiany w hodowli to skutek większej świadomości konsumentów, za którymi podąża branża HoReCa. Są oni gotowi nawet zapłacić więcej za jajka, które pochodzą z chowu nieklatkowego.