Komunikaty PR

Co zrobić, by wiosenna sałatka syciła na dłużej?

2023-06-05  |  01:00
Biuro prasowe

Sałatki nigdy nie smakują tak dobrze, jak wiosną! Chrupiące i soczyste nowalijki, pełne witamin, doskonale sprawdzą się jako śniadanie lub lekka przekąska w ciągu dnia. Odpowiednio przyprawione będą także idealnie pasować do grillowanych potraw serwowanych podczas pierwszych spotkań towarzyskich na świeżym powietrzu. Jak skomponować sałatkę doskonałą i czym możemy zaskoczyć w tym roku naszych gości?

Szeroki wybór świeżych i sezonowych warzyw – na ten moment czekaliśmy niecierpliwie od wielu miesięcy. Stragany uginające się od młodych kapust, ziemniaczków, marchewek, sałat i botwiny kuszą i inspirują nas do gotowania. Powracają do nas smaki dzieciństwa – chłodniki, ziemniaki z koperkiem, fasolka z podsmażoną na maśle bułką tartą oraz sałatki na bazie chrupiących liści, aromatycznych pomidorów i soczystych ogórków. To wszystko, po wielu miesiącach oczekiwań, znów może zagościć na naszych stołach.

W maju królują świeże warzywa

Wiosenna kuchnia jest lekka. Nie wymaga od nas spędzania długich godzin przy parujących garnkach. – Większość świeżych warzyw warto spożywać na surowo lub wystarczy delikatnie podgotować je na parze. – podpowiada Roksana Środa, dietetyk z MajAcademy. – Dzięki temu możemy zachować pełnię ich walorów odżywczych. – podkreśla.

W maju możemy korzystać także z kiełków i mikrolistków. Warzywa w tej formie są prawdziwą bombą witamin i mikroelementów. Ich ostry i wyrazisty smak doskonale koresponduje z delikatnymi serami żółtymi, twarogiem, czy kawałkami grillowanego kurczaka. Dzięki nim możemy zaczarować nawet najprostszą sałatkę.

Co zrobić, by wiosenna sałatka syciła nas na dłużej?

Dietetycy zalecają, by codzienni spożywać pięć porcji warzyw lub owoców. Wiosną jest to dużo łatwiejsze, jednak nie zapominajmy, by na naszych talerzach pełnych soczystych warzyw nie zabrakło także wartościowych źródeł białka, tłuszczy i węglowodanów złożonych.

– Z delikatnymi, świeżymi warzywami najlepiej korespondują sery żółte o wyrazistym smaku. Już niewielka ilość sera wystarczy, by wzmocnić smak sałatki i uczynić z niej pełnowartościowy posiłek. – zauważa Ewa Polińska z MSM Mońki. – W sałatkach wiosennych i koreczkach idealnie sprawdzają się twarde sery szwajcarskie, np. elastyczny i łagodny ser Moniecki lub Aldamer, który charakteryzuje się delikatnym, słodkawym i orzechowym aromatem. – podpowiada.

Kluczem do stworzenia udanej sałatki jest odpowiednio dobrany dressing. Do wyboru mamy lekkie sosy oparte na oleju, soku z cytryny i świeżych ziołach oraz gęstsze, bardziej kremowe sosy na bazie jogurtu, śmietany lub majonezu. Do przygotowania wartościowego sosu do sałatki należy użyć przede wszystkim dobrej jakości tłuszczu. Nasz organizm potrzebuje go, by móc skorzystać z dobrodziejstwa wszystkich witamin zawartych w świeżych warzywach.

 

Pamiętajmy, by sałatkę polewać sosem bezpośrednio przed podaniem, ponieważ kwasy tłuszczowe bardzo szybko utleniają się i tracą nie tylko swoje walory zdrowotne, ale także wpływają na wygląd całego dania. Innym wartościowym źródłem tłuszczy w sałatkach mogą być kawałki wędzonej ryby, jajko, sery, awokado lub orzechy, nasiona i pestki. Ciekawym pomysłem jest dodanie do dressingu nasion chia, które same w sobie są bogatym źródłem nie tylko kwasów tłuszczowych, ale także błonnika. Pamiętajmy jednak, że mają one właściwości zagęszczające i pęcznieją pod wpływem wody.

Co zrobić, by wiosenna sałatka prezentowała się zjawiskowo?

Komponując wiosenną sałatkę musimy pamiętać, by zawierała zarówno coś soczystego, w postaci liści sałat i kawałków warzyw, coś chrupiącego np. grzanki lub podprażone pestki słonecznika, bądź dyni oraz coś miękkiego np. kosteczki sera żółtego lub kuleczki mozzarelli. Nie bójmy się eksperymentów oraz mieszania warzyw, mięs i serów ze słodkimi owocami – cytrusami, brzoskwiniami czy winogronami. Doskonałym i oryginalnym dodatkiem do sałatek są także jadalne kwiaty, dzięki którym sałatka będzie prezentować się wręcz zjawiskowo. Do sałatek szczególnie polecane są wielokolorowe bratki, kwiaty nagietka, płatki nasturcji, chabry, floksy i begonie.

Sałatki wiosenne są także idealnym pomysłem na zdrowy lunch w czasie pracy. Pamiętajmy jednak, by warzywa uzupełnić o solidną porcję białka, na przykład w formie kostek sera. Taki lunch z pewnością doda nam energii na kolejne godziny, a przy tym nie obciąży naszego żołądka i nie wywoła uczucia senności. – Dobierając składniki do wiosennej sałatki warto postawić na sery, które w swoim składzie mają jedynie mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej i podpuszczkę mikrobiologiczną. Tylko takie będą stanowić naprawdę wartościową przekąskę i najwyższej jakości dodatek do świeżych warzyw – zaleca Ewa Polińska, MSM Mońki. - Sery typu holenderskiego lub szwajcarskiego z powodzeniem dopełnią każdą warzywną kompozycję. Sprawdzą się zarówno w formie tartej, jak i zwartych kawałków.

Ciekawym pomysłem, który z pełnością przełamie schematy i zaskoczy gości jest połączenie młodego bobu, aromatycznej mięty, chrupiących orzechów piniowych i śmietankowego sera Gouda.

Sałatka z młodego bobu z serem Gouda i miętą

Składniki:

- 0,5 kg młodego bobu

- 50 g orzeszków piniowych

- ½ pęczka świeżej mięty

- 100 g sera żółtego (np. Gouda MSM Mońki)

- 50 ml oleju lnianego

- 1 łyżka soku z cytryny

- 1 łyżeczka miodu gryczanego

- szczypta grubo zmielonego pieprzu

 

Wykonanie:

Bób umyć, osuszyć i wyłożyć do miski. Jeżeli bób nie jest młody, należy go krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić ostudzić i obrać z łupiny. Do bobu dodać podprażone na suchej patelni orzeszki, posiekaną miętę i pokrojony w kostkę ser. Olej lniany połączyć z sokiem z cytryny, miodem i pieprzem. Polać sałatkę dressingiem i wymieszać. Smacznego!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Problemy społeczne

Poziom wyszczepienia Ukraińców jest o 20 pp. niższy niż Polaków. Ukraińskie mamy w Polsce wskazują na szereg barier

Różnice w kalendarzu szczepień, bariery językowe, nieznajomość polskiego systemu szczepień oraz obawy przed skutkami ubocznymi szczepionek – to jedne z najczęstszych problemów, które prowadzą do tego, że poziom wyszczepienia Ukraińców w Polsce jest niższy niż Polaków. To może mieć wpływ na bezpieczeństwo zdrowotne w całym kraju. Fundacja Instytutu Matki i Dziecka podejmuje inicjatywę mającą budować postawy proszczepienne wśród imigrantów.

Handel

Rynek saszetek nikotynowych w Polsce będzie uregulowany. Osoby nieletnie nie będą mogły ich kupić

Siódmego maja sejmowa Komisja Zdrowia zajmie się nowelizacją ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych, która w części reguluje rynek woreczków nikotynowych. Eksperci z Forum Prawo dla Rozwoju podkreślają pilną potrzebę objęcia tego rynku przepisami prawnymi. Podkreślają, że brak odpowiednich regulacji prawnych dotyczących tych produktów, obecnych na polskim rynku od pięciu lat, to realne zagrożenie dla zdrowia publicznego. Niezbędne są kompleksowe przepisy, które uregulują kwestię saszetek i ograniczą do nich dostęp młodzieży.