Czas na sernikowe love!
Orchidea Creative Group
ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Podobno istnieje ponad 1000 przepisów na ten deser. Zdradzamy skąd wziął się on na naszych stołach, o czym należy pamiętać przy pieczeniu i podajemy wybrany przepis na to tradycyjne ciasto.
Z dziejów sernika
Znano ten smakołyk już w starożytności – pisał o nim jako o rarytasie podawanym zwycięzcom na olimpiadzie grecki filozof Agimus. W polskiej kuchni pojawił się stosunkowo niedawno, chociaż wcześniej chętnie wykorzystywano główny składnik tego ciasta, czyli twaróg. Protoplastą dzisiejszego sernika był staropolski deser arkas, rodzaj mlecznej galarety z cukrem. Podobno zajadał się nim król Jan III Sobieski. Serniki w formie, którą znamy dzisiaj, pojawiły się w XIX wieku. Pieczono je przeważnie na kruchym spodzie lub bez spodu (po wiedeńsku). Najsłynniejszym polskim przysmakiem tego typu, obecnym w prawie każdej cukierni, jest sernik krakowski, którego wierzch pokrywa charakterystyczna kratka z ciasta.
O czym pamiętać
Jeżeli chcemy, aby sernik nam się udał powinniśmy przestrzegać kilku istotnych zasad.
- Pierwsza rzecz to dokładnie zmielony twaróg – mówi Tomasz Jokiel, ekspert marki Fermy drobiu Jokiel. – Najlepiej dwukrotnie lub trzykrotnie. Nie stosujmy też twarogu chudego, tylko tłusty czy półtłusty, gdyż ciasto nie będzie wystarczająco mokre. Wreszcie jajka – są niezwykle istotnym składnikiem tradycyjnego sernika, mają działanie spulchniające i to dzięki nim ciasto jest puszyste. Dajemy minimum trzy jaja na kilogram sera.
Sernik z brzoskwiniami
Składniki na ciasto:
250 g mąki
2 jaja M lub L Fermy Drobiu Jokiel,
140 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
140 g margaryny
Składniki na masę serową:
1 kg sera białego,
1 i 1/4 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1/2 szklanki oleju
2 całe jajka M lub L Fermy Drobiu Jokiel,
4 żółtka
1 szklanka cukru
½ kg świeżych brzoskwiń lub 1 puszka brzoskwiń
Składniki na ciasto mieszamy, a po zagnieceniu ciasta wykładamy nim blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Jajka, żółtka i cukier ucieramy mikserem, następnie dodajemy zmielony twaróg, mleko, suchy budyń, cukier wanilinowy i olej. Brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Wylewamy ją na ciasto i pieczemy w temperaturze 200°C przez 60 minut. Po 20 minutach dobrze jest przykryć ciasto folią aluminiową, aby zapobiec spaleniu wierzchu. Smacznego!
Fermy Drobiu Jokiel to rodzinna polska firma od ponad 30 lat zajmująca się profesjonalną produkcją jaj konsumpcyjnych, mająca swoją siedzibę we Wroniawach koło Wolsztyna w woj. wielkopolskim. Jakość jaj z Ferm Drobiu Jokiel jest zagwarantowana przez kompleksową kontrolę na wszystkich etapach produkcji. Cały proces od początku do końca przebiega wewnątrz firmy, począwszy od wyhodowania kur niosek, przez produkcję jaj, do ich pakowania i dystrybucji. Na Fermach Drobiu Jokiel każdego dnia 190 tys. kur znosi ponad 170 tys. jaj. Nioski karmione są pełnowartościowymi ziarnami zbóż i piją wodę z czystego, lokalnego ujęcia. Producent działa zgodnie ze standardami GMP (Good Manufacturing Practice). www.fdjokiel.pl

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Beata Pawlikowska: Babia Góra to jest teraz moje ulubione miejsce w Polsce. Jest w niej coś magicznego, więc marzę o tym, żeby tam wrócić
Podróżniczka przyznaje, że majowa wyprawa na Babią Górę mimo kiepskiej pogody okazała się niezwykle ekscytującą przygodą. W prognozach na ten dzień miało być 20 stopni ciepła i dużo słońca, natomiast kiedy wyszła na szlak, padał deszcz, deszcz ze śniegiem i grad, a termometry pokazywały zaledwie kilka stopni powyżej zera. Beata Pawlikowska cieszy się jednak, że nie zniechęciła się taką aurą, bo ta wędrówka zadziałała na nią niezwykle kojąco.
Ochrona środowiska
Przebywanie w lesie pozytywnie wpływa na zdrowie. Kąpiele leśne stają się coraz popularniejsze

Zażywanie kąpieli leśnych ma pozytywne oddziaływanie na zdrowie człowieka, zarówno w aspekcie psychicznym, jak i w zakresie wzmacniania układu odpornościowego. Badania naukowe wykazały między innymi, że taka forma odpoczynku przyczynia się do zwiększenia produkcji i aktywności podstawowych komórek układu immunologicznego, spełniających ważną rolę w walce z wirusami i nowotworami. Polacy coraz lepiej zdają sobie sprawę z tego dobroczynnego wpływu, dlatego rośnie popularność kąpieli leśnych.
Podróże
Dorota Gardias: Jeżeli w wakacje chcemy mieszkać w luksusowym hotelu, korzystać ze SPA i jeść na mieście, to na pewno będzie drogo. Za niewielkie pieniądze również można się świetnie bawić

Pogodynka przyznaje, że bardzo ceni sobie czas spędzony z bliskimi, kontakt z naturą i zdrowy styl życia. Poza tym jest lokalną patriotką, dlatego też tegoroczny urlop postanowiła spędzić w swoich rodzinnych stronach – na Roztoczu, by jeszcze bardziej poznać tę niezwykle urokliwą część Polski. Dorota Gardias uważa, że można dobrze się bawić, korzystać z atrakcji i przywieźć z wyjazdu wiele niezapomnianych wrażeń, nie wydając na to majątku. Tym razem zaplanowała spływy kajakowe, jazdę konno, rowerowe wyprawy oraz podążanie śladami historii. Gdyby trzeba było spać pod namiotem, nie miałaby nic przeciwko.