Komunikaty PR

Czekolada na zimno. Hit tego lata!

2021-07-27  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt
Ilona Rutkowska
Good One PR

ul. Edwarda Jelinka 38
01-646 Warszawa
ilona.rutkowska|goodonepr.pl| |ilona.rutkowska|goodonepr.pl
+ 48 796 996 259
www.goodonepr.pl

Miłośnicy czekolady, przygotujcie się na upalne dni – przedstawiamy hit tegorocznych wakacji! Czy słyszeliście już o mrożonej czekoladzie do picia? Taki napój świetnie ochłodzi, doda energii, a nawet zastąpi deser. No i świetnie smakuje! Jak zrobić czekoladę na zimno samodzielnie? Oto nasze propozycje!

Frappé… rodem z Ameryki Południowej!

Czy wiesz, że w Kolumbii i Wenezueli czekoladę na gorąco pije się przez cały rok? Jest to gęsty, esencjonalny i wytrawny napój serwowany z kawałkiem serka, np. mozzarella. Kawałki wysokiej jakości czekolady rozpuszcza się w naczyniu z wrzącą wodą, gotuje kilka minut i serwuje na śniadanie. Taką czekoladową bazę możemy wykorzystać także do przygotowania pysznego i przede wszystkim zimnego napoju. – W rondelku podgrzej mleko, napój migdałowy lub wodę, wraz z nierafinowaną czekoladą do picia z Ameryki Południowej, w proporcji jedna część czekolady na dwie części mleka. Mieszaj, czekając aż wszystkie kawałki się rozpuszczą. Do takiego frappé idealnie sprawdzi się zarówno klasyczna ciemna czekolada, jak i opcja z nutą pomarańczy lub chilli. Gotuj cierpliwie na małym ogniu. Następnie pozostaw całość do wystudzenia – do temperatury około 35°C. Jeśli lubisz słodkie napoje, to świetny moment na dodanie zdrowych zamienników cukru, np. stewii, erytrytolu lub po prostu miodu. Przelej czekoladę do szklanek lub modnych słoików do picia i udekoruj orzeźwiającym listkiem mięty. Frappé podawaj z dużą ilością kostek lodu, które nie tylko schłodzą całość, ale i lekko złagodzą intensywny smak prawdziwej czekolady. Całość – wraz z lodem – możesz także wrzucić do blendera i serwować w formie zmrożonego shake’a – tłumaczy Krzysztof Stypułkowski z Manufaktury Czekolady Chocolate Story. Napój przygotowany na bazie prawdziwej czekolady – czyli takiej bez zbędnych dodatków i ulepszaczy – będzie nie tylko pyszny, ale także zdrowy. Kakao jest źródłem wielu witamin, m.in. tych z grupy B, a także magnezu, żelaza czy potasu.

Podwójnie czekoladowa moc!

Jeśli chcesz, żeby smak Twojej czekolady do picia był jeszcze bardziej bogaty, głęboki i wyrazisty to rozwiązanie będzie idealne dla Ciebie. Czekoladowe kostki lodu wyglądają spektakularnie i równie dobrze smakują. Ich wykonanie jest dziecinnie proste, a efekt bez wątpienia będzie pysznie zaskakujący! – Do przygotowania czekoladowych kostek lodu użyj swojej ulubionej czekolady – mlecznej lub ciemnej. Możesz także połączyć obie opcje. Następnie dodaj ją do ciepłego mleka lub wody – w proporcji dwie łyżki stołowe zmielonej czekolady na szklankę płynu. Dokładnie wymieszaną substancję przelej do pojemnika na kostki lodu, włóż do zamrażalnika i poczekaj do stężenia. Prawda, że łatwe? – twierdzi Krzysztof Stypułkowski z Manufaktury Czekolady Chocolate Story. Tak przygotowane kostki będą pysznym dopełnieniem każdego czekoladowego napoju, ale sprawdzą się także np. jako dodatek do kawy.

Lato pełne kolorów!

Lato jest zdecydowanie najbardziej barwną porą roku, wprowadź kolory także do swojej kuchni! Oto przepis, którym zaskoczysz każdego miłośnika czekolady – nawet najbardziej wybrednego! Letnia, kolorowa i słodka odsłona mrożonej czekolady do picia – jak ją zrobić? – Wielobarwne, pyszne napoje bez wątpienia będą nie lada atrakcją dla najmłodszych i nie tylko – informuje Krzysztof Stypułkowski z Manufaktury Czekolady Chocolate Story. – Wystarczy, że rozpuścisz czekoladowego lizaka w ciepłym mleku, a następnie pozostawisz napój do wystudzenia i dodasz kostki lodu. Różowy kolor osiągniesz sięgając po smak malinowy, zielony przygotujesz za pomocą matchy, natomiast żółty będzie sprawką golden milk. Pamiętaj o tym, że z lodem możesz również zmiksować 3 różne smaki. Wówczas, wlewając je warstwowo do wysokiej szklanki, osiągniesz efekt kolorowego, trzysmakowego shake’a. Ten sposób na przygotowanie letniego napoju bez wątpienia przypadnie Ci do gustu! Skąd ta pewność? Jest pyszny i dziecinnie prosty! – podsumowuje ekspert.

Tak przygotowane czekoladowe napoje podbiją serca wszystkich miłośników czekolady – zarówno tych młodszych, jak i starszych. Skorzystaj z przepisów eksperta lub stwórz własne kompozycje smakowe! Nie bój się szalonych połączeń, paruj swoje ulubione smaki, decyduj o ilości dodanego lodu, czekolady czy miodu. Puść wodze czekoladowej fantazji i słodko ciesz się latem!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Good One PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Żabka Jush łączy siły z wlodim4444 Biuro prasowe
2024-09-27 | 14:10

Żabka Jush łączy siły z wlodim4444

Żabka Jush, w ramach swojej najnowszej kampanii wizerunkowej, rozpoczęła współpracę z popularnym grafikiem i instagramerem wlodim4444. Efektem tych działań jest
Styl życia Ewa Ewart i Magda Atkins gośćmi specjalnymi DOMOTEKI
2024-09-27 | 13:10

Ewa Ewart i Magda Atkins gośćmi specjalnymi DOMOTEKI

DOMOTEKA, centrum designu z najbogatszą w Polsce ofertą do wnętrz premium, świętuje w tym roku 18. rocznicę swego powstania. Z tej okazji, 4 października 2024 r.
Styl życia Poloneza czas zacząć! Sokołów Podlaski idzie po rekord
2024-09-27 | 07:30

Poloneza czas zacząć! Sokołów Podlaski idzie po rekord

Sokołów Podlaski obchodzi swoje 600-lecie i z tej okazji władze miasta postanowiły pobić Rekord Polski w kategorii „Najwięcej osób tańczących poloneza”.

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Muzyka

Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci

Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.