Komunikaty PR

Czekoladowe wypieki z Terravitą

2021-03-23  |  19:00
Biuro prasowe

Urocze tartaletki z kruchego ciasta, wypełnione czekoladowym ganache zainspirują Cię do nowego spojrzenia na czekoladę. Zachwycą pysznym smakiem, efektownym wyglądem i łatwością przygotowania.

Czekolada to jeden z najważniejszych składników w świecie słodkich wypieków. Czekoladowe kremy, ciasteczka, ciasta i inne desery zaspokajają oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy, a sama czekolada wydaje się nie mieć końca kulinarnych zastosowań. W połączeniu z kruchym ciastem czekolada wydobywa całą swoją słodycz. Ważne jest jednak to, aby do wypieków – tak jak na co dzień – wybierać wysokiej jakości czekolady, które są gwarancją nie tylko perfekcyjnego smaku, lecz także aksamitnej tekstury.

Znakomicie sprawdzi się tu klasyczna czekolada mleczna Terravita, która powstaje ze starannie wyselekcjonowanych składników. Połączenie intensywnego smaku kakao z delikatnością mleka sprawia, że jest to idealnie zbilansowana kompozycja. Jej atutem jest też aksamitna, przyjemna konsystencja. Dzięki temu każdy wypiek z tą czekoladą będzie udany i odpowiednio słodki. Czekolada mleczna Terravita będzie doskonałą podstawą do przygotowania ganache – czyli wyśmienitego kremu czekoladowego z dodatkiem śmietanki.

Kruche tartaletki z ganache czekoladowym i owocami to świetna propozycja na podwieczorek dla łasucha, słodką przekąskę w ciągu dnia albo miły dodatek do kawy. Będzie też oryginalnym urozmaiceniem wielkanocnego menu i zwieńczeniem świątecznego posiłku. Warto się skusić na tę czekoladową przyjemność!

Tartaletki z ganache czekoladowym

Składniki:

Ciasto kruche

mąka 500 g

cukier puder 225 g

jaja 2 szt.

masło 200 g

sól

Ganache czekoladowy

czekolada mleczna Terravita 200 g

śmietanka 35% 250 g

syrop glukozowy 30 g

masło 40 g

Sposób przygotowania:

Masło w temperaturze pokojowej i resztę składników jednocześnie wymieszaj w mikserze planetarnym lub robocie kuchennym za pomocą płaskiego mieszadła, na średnich obrotach przez około 5 minut, do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i chłódź w lodowce przez 3 godziny. Ciasto rozwałkuj na grubość 4-5 mm i wytnij potrzebny kształt w zależności od foremki. Wypiekaj w temperaturze 170-180° około 12-15 minut, do uzyskania jednolitej złocistej barwy.

Przygotuj ganache. W tym celu śmietankę zagotuj z syropem glukozowym. Dodaj pokrojoną czekoladę i masło. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wypieczone tarty wypełnij ganache i odłóż do lodówki na godzinę. Udekoruj bitą śmietaną i świeżymi malinami.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Majówkowy piknik w Elektrowni Powiśle Biuro prasowe
2024-04-29 | 15:59

Majówkowy piknik w Elektrowni Powiśle

Przed nami niemal tydzień błogiego lenistwa nad Wisłą. Z pomysłem na spędzenie majówki w mieście przychodzi Elektrownia Powiśle. Piknik pod gołym niebem z wiosennym menu, otwarcie
Styl życia Cook Story w nowej odsłonie – teraz jeszcze bardziej smart
2024-04-29 | 11:15

Cook Story w nowej odsłonie – teraz jeszcze bardziej smart

25 kwietnia br. ponownie swoje przestrzenie otworzyło Cook Story by Samsung, unikatowy punkt na kulinarnej mapie Warszawy. W Cook Story można wziąć udział w warsztatach kulinarnych, jak
Styl życia Kwietniowe grillowanie – pomysły i przepisy
2024-04-29 | 01:00

Kwietniowe grillowanie – pomysły i przepisy

Opiekanie jedzenia nad żywym ogniem jest najstarszą formą gotowania. Czas spędzany przy ognisku od tysięcy lat służył nie tylko przetrwaniu gatunku, ale przede wszystkim budowaniu więzi

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Rodziny zastępcze w kryzysie z powodu braku odpowiedniego wsparcia państwa. Zespoły robocze pracują nad wypracowaniem nowych przepisów

Na koniec 2022 roku w pieczy zastępczej przebywało 72,8 tys. dzieci, przy czym nieco ponad 56 tys. w pieczy rodzinnej. Od 2020 roku wzrasta ogólna liczba wychowanków placówek opiekuńczo-wychowawczych kosztem rodzin zastępczych, których jest coraz mniej. – Problemem jest niedofinansowanie całego systemu, brakuje też wsparcia i szkoleń dla rodziców – podkreśla Agnieszka Smarzyńska, prezeska Fundacji Happy Kids. Powołane niedawno przez resort polityki społecznej zespoły robocze mają wypracować nowe rozwiązania, które zapobiegną kryzysowi w pieczy zastępczej w Polsce.

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.