Czym jest ciąg technologiczny w kuchni?
Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut
ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl
Prawidłowy ciąg technologiczny pozwala na bezpieczne i wygodne wykonywanie codziennych prac w kuchni. To, w jakim miejscu zaplanujemy blat, zlewozmywak, szafki, czy płytę kuchenną, nie jest przypadkowe. Każdy element ma swoje miejsce i sugerowane sąsiedztwo, dlatego warto najpierw poznać podstawy urządzania kuchennego wnętrza.
Prawidłowy układ kuchni powinien być oparty o tak zwany trójkąt roboczy. Na czym on polega?
- Prawidłowy ciąg technologiczny w kuchni polega on na zachowaniu prawidłowych odległości między kuchenką, lodówką, a zlewozmywakiem. Trójkąt roboczy, bo tak nazywamy odpowiednie rozmieszczenie w tym pomieszczeniu, składa się z pięciu stref: gotowania/pieczenia, przygotowywania posiłków, przechowywania naczyń, mycia/sprzątania oraz przechowywania produktów spożywczych. Ich rozmieszczenie zaczynamy od zapasów - czyli lodówki - po przechowywanie naczyń, zmywanie, przygotowywanie i na końcu gotowanie. Właśnie taką kolejność, zgodnie z ruchem wskazówek zegara, powinno mieć umieszczenie tych stref w ergonomicznej kuchni. – mówi Kamila Prałat, ekspertka z firmy SOLGAZ.
Ciąg roboczy w kuchni a ilość miejsca
Ciąg roboczy dotyczy każdej kuchni, niezależnie od jej metrażu. Piekarnik, okap, lodówka czy płyta gazowa – wszystko musi znaleźć swoje nieprzypadkowe miejsce. Dziś królują sprzęty do zabudowy, które idealnie wkomponowują się w meble i stają się przez to mniej widoczne. Przykładem jest piekarnik do zabudowy, który możemy umieścić zarówno pod płytą kuchenną, jak i w tak zwanym słupku. To drugie rozwiązanie jest coraz bardziej popularne. Dzięki niemu korzystanie z urządzenia jest znacznie bardziej komfortowe. Choć oczywiście większe pomieszczenie pozwala na dużą większą swobodę aranżacji, w przypadku mniejszych kuchni, wszystko jest kwestią dobrego rozplanowania stref.
- Lodówka powinna sąsiadować z blatem – to na nim najpierw lądują zakupy, które następnie chowamy w chłodziarce. Tuż obok umiejscawiamy kosz na śmieci i zlew, a następnie główny blat roboczy mierzący minimum 60cm. Przyrządzanie posiłków wiąże się z korzystaniem z szafek – co rusz po coś sięgamy. Najlepiej, aby pojawiły się one nad blatem. Ciąg kuchenny kończy strefa gotowania, czyli kuchenka lub płyta. – wyjaśnia ekspertka SOLGAZ.
Jednym z najpopularniejszych i najbardziej oszczędnych rozwiązań jest innowacyjna płyta gazowa bez płomieni. Rozwiązanie opatentowane przez SOLGAZ opiera się na ukryciu palników pod taflą szkła, dzięki czemu możliwe jest bezpieczne i czyste gotowanie na gazie. W ofercie znajduje się kilka linii płyt gazowych o ciekawych funkcjonalnościach, takich jak możliwość sterowania czasem i temperaturą, kontrola rodzicielska czy opcja Stop&Go, która pauzuje pracę kuchenki. Płyty dostępne są w różnych wymiarach z różną liczbą pól grzewczych oraz dodatkowymi, darmowymi polami, które nie pobierają gazu – dzięki czemu będą stanowiły idealne zakończenie ciągu technologicznego w naszej kuchni.
Ważny jest też wymiar
Rozmieszczenie mebli i sprzętu to jedno, ale nie mniej ważne są również odpowiednie odległości i wymiary. Zachowanie ciągu technologicznego w małej kuchni będzie znacznie trudniejsze do uzyskania, ale możliwe. W większej kuchni natomiast będziemy mogli sobie pozwolić na szerokie blaty i więcej przestrzeni do przechowywania i przygotowania posiłków. Jak zaznacza Kamila Prałat, zwróćmy też uwagę na wysokość szafek:
- Blat najczęściej montujemy na wysokości ok. 85cm. Górne szafki natomiast są kwestią bardziej indywidualną – powinny wisieć na takiej wysokości, z której swobodnie będziemy mogli sięgać po potrzebny przedmiot, lecz jest to zwykle 60cm nad blatem roboczym.
Zadbanie o ciąg technologiczny w kuchni to niezbędne zadanie – niezależnie od wielkości pomieszczenia. Dzięki zachowaniu trójkąta roboczego oraz prawidłowemu rozmieszczeniu sprzętów zyskujemy większe pole do działania, umożliwiając sobie tym komfortowe i przyjemne gotowanie.
HAWA Folding Concepta – Nowoczesne drzwi składane, które ukrywają funkcje
Jak woskować drewniane meble?
Trzy projekty Tremend z nagrodą European Property Award!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Żywienie
Jan Błachowicz: Podczas wyprawy do Azji czasami byliśmy głodni. Próbowaliśmy jajka z płodem rozwiniętym w środku
Uczestnicy „Azja Express” przyznają, że jeśli chodzi o kulinarną stronę wyprawy, to mają różne doznania i spostrzeżenia. Jedne smaki przypadły im do gustu, inne – w ogóle, a czasami nawet nie było kiedy się zatrzymać i zjeść coś konkretnego. Jan Błachowicz docenia, że mieszkańcy tamtych terenów dzielili się z nimi jedzeniem i częstowali ich, czym tylko mogli, bo za jednego dolara, podobnie jak w Polsce, można tam kupić jedynie drożdżówkę.
Konsument
Z roku na rok rośnie odsetek Polaków segregujących odpady. Nie zawsze jednak robią to prawidłowo [DEPESZA]
Już 97 proc. Polaków deklaruje, że segreguje odpady – wynika z badania SW Research na zlecenie Fundacji ProKarton. To o 5 pkt proc. więcej niż w 2023 roku. Rośnie również świadomość dotycząca recyklingu kartonów do płynnej żywności, a 58 proc. osób deklaruje, że prawidłowo wyrzuca je do żółtego pojemnika. Wciąż jednak pojawiają się wątpliwości co do tego, jak segregować poszczególne odpady do konkretnych pojemników. – Frakcje z poszczególnych pojemników są niekiedy zanieczyszczone innymi odpadami, co utrudnia proces sortowania i obniża jakość surowca do recyklingu – ocenia Łukasz Sosnowski, prezes Fundacji ProKarton.
Konsument
Polacy na bakier z higieną cyfrową. To przekłada się na zdrowie fizyczne i psychiczne, szczególnie młodych
Smartfony, monitory komputera, telewizory podłączone do sieci lub konsoli do gier mogą negatywnie wpływać na zdrowie zarówno fizyczne, jak i psychiczne – twierdzą lekarze. Dodatkowo nadużywanie elektronicznych gadżetów może niekorzystnie wpływać na nawyki żywieniowe. Między innymi z tego powodu coraz więcej mówi się o potrzebie higieny cyfrowej. Jej brak może prowadzić do poważnych konsekwencji.