Czym jest ciąg technologiczny w kuchni?

Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut
ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl
Prawidłowy ciąg technologiczny pozwala na bezpieczne i wygodne wykonywanie codziennych prac w kuchni. To, w jakim miejscu zaplanujemy blat, zlewozmywak, szafki, czy płytę kuchenną, nie jest przypadkowe. Każdy element ma swoje miejsce i sugerowane sąsiedztwo, dlatego warto najpierw poznać podstawy urządzania kuchennego wnętrza.
Prawidłowy układ kuchni powinien być oparty o tak zwany trójkąt roboczy. Na czym on polega?
- Prawidłowy ciąg technologiczny w kuchni polega on na zachowaniu prawidłowych odległości między kuchenką, lodówką, a zlewozmywakiem. Trójkąt roboczy, bo tak nazywamy odpowiednie rozmieszczenie w tym pomieszczeniu, składa się z pięciu stref: gotowania/pieczenia, przygotowywania posiłków, przechowywania naczyń, mycia/sprzątania oraz przechowywania produktów spożywczych. Ich rozmieszczenie zaczynamy od zapasów - czyli lodówki - po przechowywanie naczyń, zmywanie, przygotowywanie i na końcu gotowanie. Właśnie taką kolejność, zgodnie z ruchem wskazówek zegara, powinno mieć umieszczenie tych stref w ergonomicznej kuchni. – mówi Kamila Prałat, ekspertka z firmy SOLGAZ.
Ciąg roboczy w kuchni a ilość miejsca
Ciąg roboczy dotyczy każdej kuchni, niezależnie od jej metrażu. Piekarnik, okap, lodówka czy płyta gazowa – wszystko musi znaleźć swoje nieprzypadkowe miejsce. Dziś królują sprzęty do zabudowy, które idealnie wkomponowują się w meble i stają się przez to mniej widoczne. Przykładem jest piekarnik do zabudowy, który możemy umieścić zarówno pod płytą kuchenną, jak i w tak zwanym słupku. To drugie rozwiązanie jest coraz bardziej popularne. Dzięki niemu korzystanie z urządzenia jest znacznie bardziej komfortowe. Choć oczywiście większe pomieszczenie pozwala na dużą większą swobodę aranżacji, w przypadku mniejszych kuchni, wszystko jest kwestią dobrego rozplanowania stref.
- Lodówka powinna sąsiadować z blatem – to na nim najpierw lądują zakupy, które następnie chowamy w chłodziarce. Tuż obok umiejscawiamy kosz na śmieci i zlew, a następnie główny blat roboczy mierzący minimum 60cm. Przyrządzanie posiłków wiąże się z korzystaniem z szafek – co rusz po coś sięgamy. Najlepiej, aby pojawiły się one nad blatem. Ciąg kuchenny kończy strefa gotowania, czyli kuchenka lub płyta. – wyjaśnia ekspertka SOLGAZ.
Jednym z najpopularniejszych i najbardziej oszczędnych rozwiązań jest innowacyjna płyta gazowa bez płomieni. Rozwiązanie opatentowane przez SOLGAZ opiera się na ukryciu palników pod taflą szkła, dzięki czemu możliwe jest bezpieczne i czyste gotowanie na gazie. W ofercie znajduje się kilka linii płyt gazowych o ciekawych funkcjonalnościach, takich jak możliwość sterowania czasem i temperaturą, kontrola rodzicielska czy opcja Stop&Go, która pauzuje pracę kuchenki. Płyty dostępne są w różnych wymiarach z różną liczbą pól grzewczych oraz dodatkowymi, darmowymi polami, które nie pobierają gazu – dzięki czemu będą stanowiły idealne zakończenie ciągu technologicznego w naszej kuchni.
Ważny jest też wymiar
Rozmieszczenie mebli i sprzętu to jedno, ale nie mniej ważne są również odpowiednie odległości i wymiary. Zachowanie ciągu technologicznego w małej kuchni będzie znacznie trudniejsze do uzyskania, ale możliwe. W większej kuchni natomiast będziemy mogli sobie pozwolić na szerokie blaty i więcej przestrzeni do przechowywania i przygotowania posiłków. Jak zaznacza Kamila Prałat, zwróćmy też uwagę na wysokość szafek:
- Blat najczęściej montujemy na wysokości ok. 85cm. Górne szafki natomiast są kwestią bardziej indywidualną – powinny wisieć na takiej wysokości, z której swobodnie będziemy mogli sięgać po potrzebny przedmiot, lecz jest to zwykle 60cm nad blatem roboczym.
Zadbanie o ciąg technologiczny w kuchni to niezbędne zadanie – niezależnie od wielkości pomieszczenia. Dzięki zachowaniu trójkąta roboczego oraz prawidłowemu rozmieszczeniu sprzętów zyskujemy większe pole do działania, umożliwiając sobie tym komfortowe i przyjemne gotowanie.

Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje

Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dom i ogród

Sandra Kubicka: Najpierw kupiłam małą domową szklarnię na zioła. A teraz zamówiłam duży model do ogrodu i będę tam mieć pomidory, ogórki i truskawki
Modelka czerpie dużą radość z własnoręcznie wyhodowanych ziół i warzyw. Swoją przygodę z ogrodnictwem zaczęła od małej domowej szklarni kupionej w sklepie internetowym, a już niedługo będzie miała szklarnię z prawdziwego zdarzenia. Sandra Kubicka nie ukrywa, że teraz z dużą niecierpliwością czeka na to, jaki plon wydadzą sadzonki pomidorów. Na razie rosną jak na drożdżach.
Transport
Trwa debata o nowych przepisach dotyczących praw pasażerów. Możliwe zmiany w wysokości odszkodowań za opóźnione loty

W dyskusji o prawach pasażerów linii lotniczych pojawiają się rozbieżności między unijnymi instytucjami. Dotyczą one m.in. odszkodowań za opóźnione lub odwołane loty. Ministrowie transportu UE proponują 300 euro odszkodowania za czterogodzinne opóźnienie lub odwołanie krótkiego lotu, a Parlament Europejski opowiada się za wyższymi odszkodowaniami i to po trzech godzinach opóźnienia. Parlamentarna komisja transportowa proponuje także szereg zmian dotyczących m.in. bagażu podręcznego czy odpowiedzialności pośredników sprzedających bilety.
Dziecko
Marcelina Zawadzka: Uwielbiam zakupy online. Kiedy mały wieczorem zasypia, to ja mam wtedy czas na przeglądanie ofert w sieci

Odkąd modelka została mamą, zmieniła nawyki zakupowe, ponieważ nie ma czasu ani siły, żeby chodzić po galeriach w poszukiwaniu wszystkiego, co jest jej aktualnie potrzebne. A najwięcej rzeczy kupuje teraz właśnie dla swojego syna, który rośnie w oczach i często trzeba mu chociażby wymieniać garderobę. Marcelina Zawadzka zaznacza, że w sieci zazwyczaj robi zakupy wieczorem, kiedy jej syn już zasypia.