Desery z serem żółtym na Halloween?
Halloween to czas psikusów i szaleństw, także tych kulinarnych. Zaskocz swoich najbliższych nietuzinkowymi przepisami na desery z wykorzystaniem... żółtego sera. Brzmi dziwnie? Nie powinno! Specyficzny, delikatnie słony i pikantny smak sera znakomicie podkreśla naturalną słodycz pozostałych składników, dzięki czemu wszystko co słodkie wydaje się być jeszcze słodsze. Gotowy na zabawę z klasycznymi przepisami w nowej, halloweenowej odsłonie?
Pączek - król zabawy jest tylko jeden
Oblane lukrem i wypełnione słodkim nadzieniem pączki, chrupiące churrosy, a może puszyste oponki? Smażone drożdżowe wypieki idealnie sprawdzają się jako słodka przekąska podczas szalonej halloweenowej zabawy. I choć ich kształt i rodzaj nadzienia kreują chwilowe mody, to przepis na ciasto pozostaje klasyczny i niezmienny. A może w tym roku warto odrobinę zmienić tradycyjną recepturę?
Pączki z serem twarogowym lub serkiem homogenizowanym nie są żadną nowością, ale z pewnością stały się inspiracją dla tych, którzy postanowili dodać do ciasta na pączki odrobinę tartego żółtego sera. Rezultat okazał się spektakularny. Pączki z dodatkiem żółtego sera wydają się słodsze i bardziej chrupiące. Okazuje się bowiem, że wszystkie podstawowe smaki nie są odczuwalne w odosobnieniu, ale zawsze jako relacje między sobą. Odrobina słonego smaku skuteczniej niweluje każdą ewentualną gorycz, znacznie skuteczniej niż cukier.
– Tym którzy zastanawiają się, jaki ser żółty wybrać jako tajemniczy składnik oryginalnych pączków, oponek lub churrosów, zdecydowanie polecam półtwarde sery typu holenderskiego – radzi Ewa Polińska z MSM Mońki. - Ulubieńcem – nie tylko dzieci – jest holenderski ser Gouda, który nie tylko jest delikatny i lekko słodki, ale także łatwo się ściera i idealnie topi pod wpływem wysokiej temperatury. – dodaje.
Doskonałym wykończeniem pączków z dodatkiem żółtego sera, szczególnie tych serwowanych jesienią, jest aromatyczny i słodki syrop klonowy, który jest znacznie zdrowszym zamiennikiem cukru. Syrop klonowy, nazywany kanadyjskim płynnym złotem, jest cennym źródłem antyoksydantów, witamin i mikroelementów. Liczne badania potwierdzają także jego właściwości antybakteryjne.
Gofry – sentymentalny powrót do czasów dzieciństwa
Rzadko kto, spędzając letni urlop nad morzem, potrafi przejść obojętnie obok budki z goframi. Chrupiąca krateczka oblana bitą śmietaną i posypana owocami kusi smakoszy w każdym wieku, przywołując wspomnienia czasów dzieciństwa. Z okazji Halloween szczególnie polecamy gofry w typowo jesiennej odsłonie. Do klasycznego ciasta na gofry wystarczy dodać łyżkę miąższu z pieczonej dyni, garść tartego żółtego sera oraz łyżeczkę cynamonu. Przyprawy korzenne można także dodać do ubitej wcześniej śmietany. Świeże truskawki i maliny, których teraz próżno szukać na półkach sklepowych, można śmiało zastąpić owocami sezonowymi – soczystymi jabłkami i gruszkami pokrojonymi w kostkę i podprażonymi na maśle z dodatkiem miodu.
Ciekawym dodatkiem do halloweenowych gofrów może być także krem chałwowy, czyli kawałki chałwy zblendowane ze świeżą śmietanką. Chałwa to tak naprawdę zmielony sezam z dodatkiem miodu lub cukru, często wzbogacany także takimi smakołykami, jak rodzynki, orzechy czy migdały. Doskonale koresponduje z cynamonem, dlatego jest jednym z ulubionych jesiennych składników.
Zachowaj zimną krew przy serniku z dodatkiem żółtego sera
W ciągu tygodnia często brakuje nam czasu na przygotowywanie fantazyjnych wypieków, a ponieważ Halloween nie jest świętem ustawowo wolnym od pracy i obowiązków szkolnych, często ratujemy się przepisami, które można przygotować wręcz błyskawicznie. Sernik na zimno posiada tę zaletę, że praktycznie przygotowuje się sam w lodówce.
Klasyczny przepis na sernik na zimno bazuje na zmielonym serze twarogowym, ale także tutaj można pokusić się o oryginalny dodatek startego sera żółtego. Ciekawym rozwiązaniem będzie użycie do tego przepisu jednego z gatunków serów typu szwajcarskiego. Tego typu sery wyróżniają się lekko orzechowym smakiem, który staje się bardziej wyrazisty w miarę czasu dojrzewania.
– Ser szwajcarski jest ceniony za swój delikatny smak, łagodny aromat oraz wyjątkowo gładki miąższ. Jego elastyczna, ale zwarta konsystencja sprawiają, że doskonale sprawdza się w każdej kulinarnej roli – poleca Ewa Polińska z MSM Mońki.
Muffinki – doskonała baza pod wszelkie kulinarne fantazje
Halloween to czas zabawy, warto więc przenieść zabawę także do kuchni. Zabawa w smakowite przystrajanie muffinek chyba nigdy nie wyjdzie z mody. Wystarczy sprawdzony przepis na ciasto oraz odrobina fantazji w przygotowywaniu oryginalnych maślanych kremów. Do klasycznego kremu maślanego możemy dodać m.in. cynamon, karmel, roztopioną czekoladę, puree z pieczonej dyni, chałwę, esencję kawy zbożowej, tartą skórkę z pomarańczy, a także masło orzechowe, migdałowe lub pistacjowe.
Jeżeli szukasz ciekawego przepisu na ciasto na muffinki, koniecznie wypróbuj naszą propozycję z dodatkiem tartego dojrzewającego sera Gouda. Ich wytrawny smak można złagodzić np. dodatkiem tartej marchewki, rezygnując jednocześnie z ostrych przypraw i ziół.
Muffinki z żółtym serem
Składniki na ok. 10 sztuk:
250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g sera żółtego np. Gouda MSM Mońki w bloku, startego na tarce o grubych oczkach
75 ml oleju
220 ml jogurtu naturalnego
2 jajka
pół łyżeczki soli
pieprz, papryka ostra lub chilli
świeże lub suszone zioła, np. natka pietruszki i zioła prowansalskie
Dodatkowo:
30 g sera żółtego np. Gouda MSM Mońki w bloku, na wierzch muffinek
papryka w proszku do posypania
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Następnie dodać jogurt, olej, roztrzepane jajka, starty na tarce ser żółty i ulubione zioła. Całość następnie wymieszać mikserem do momentu uzyskania jednolitej masy. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem prawie do pełnej wysokości papilotek. Wierzch posypać startym żółtym serem i papryką.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 st. C i piec muffinki przez około 20 - 25 minut (można sprawdzić patyczkiem, czy są już gotowe). Wyjąć, wystudzić na kratce.
Dobra rada: Aby muffiny następnego dnia były smaczne i świeże wystarczy umieścić je w szczelnie zamkniętym pojemniku lub przykryć lnianą ściereczką. Nie chowamy ich do lodówki, tylko pozostawiamy w temperaturze pokojowej.

Nakręć mile, nie promile. Rusza dziewiąta edycja kampanii Trzymaj Pion

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Cezary Pazura: Siatkówka to nasz sport narodowy, bo naprawdę nam wychodzi. Podczas studiów byłem mistrzem w tej dyscyplinie
Aktor przyznaje, że jest wielkim pasjonatem siatkówki, stara się oglądać wszystkie rozgrywki reprezentacji i czuje ogromną satysfakcję oraz dumę, kiedy nasi zawodnicy wygrywają kolejne mecze. Podczas studiów Cezary Pazura sam zdobył tytuł najlepiej rozgrywającego turnieju, dobrze więc wie, jakich emocji dostarcza sport i rywalizacja. Z całych sił zachęca więc swoje dzieci do aktywności fizycznej, by znalazły ulubioną dyscyplinę i trenowały.
Problemy społeczne
W 2030 roku zetki będą stanowić jedną trzecią globalnej siły roboczej. Ich odmienne od starszej generacji oczekiwania zmienią podejście firm

Wśród kluczowych kryteriów, którymi przedstawiciele pokolenia Z kierują się przy wyborze pracodawcy, są: atrakcyjne wynagrodzenie, atmosfera w firmie i zachowanie równowagi między życiem zawodowym i prywatnym. Trzy czwarte managerów nie jest zadowolonych z młodych absolwentów szkół wyższych, wskazując na ich słabą motywację, brak profesjonalizmu i niskie umiejętności organizacyjne. Analitycy rynku pracy podnoszą, że aby przyciągnąć do siebie młode talenty i utrzymać je w strukturach firmy, pracodawcy muszą wprowadzić szereg zmian, szczególnie w zakresie kultury organizacyjnej.
Muzyka
Dorota Gardias: Moja piosenka nagrana z Bartasem Szymoniakiem odniosła ogromny sukces. Wiążę z nią pewne plany

Prezenterka pogody podkreśla, że ma w życiu kilka pasji, które szczególnie pielęgnuje. Jedną z nich jest śpiewanie. Nuci nie tylko pod prysznicem, ale swoje umiejętności wokalne prezentuje również na eventach, imprezach okolicznościowych i w programach rozrywkowych. Dorota Gardias nie kryje satysfakcji z tego, że kilka miesięcy temu mogła zaśpiewać w duecie z Bartasem Szymoniakiem, a utwór „Wszystko i nic” bardzo przypadł do gustu odbiorcom. Teraz marzy o tym, by móc wykonać go „na żywo” podczas festiwalu.