Komunikaty PR

Dieta bogata w… konopie! Z czym to się je?

2021-08-31  |  09:30
Biuro prasowe
Kontakt
Katarzyna Zawadzka
Good One PR

ul. Edwarda Jelinka 38
01-646 Warszawa
katarzyna.zawadzka|goodonepr.pl| |katarzyna.zawadzka|goodonepr.pl
796 996 240
www.goodonepr.pl/
Do pobrania Press ( 1.48 MB )

Trend zdrowego odżywiania sprawił, że na naszych stołach pojawiają się coraz to nowsze produkty spożywcze, które mają zapewnić nam dobre samopoczucie i zdrowie. Jagody goji, spirulina czy nasiona chia to superfoods, które z pewnością już znasz, ale czy wiesz że do kategorii super żywności zaliczają się także konopie siewne? Roślina ta słynie z pozytywnego wpływu na organizm, jest też wspaniałym źródłem witamin i składników odżywczych. Jak wprowadzić ją do swojego menu? Sprawdź nasze inspiracje na dania z wykorzystaniem konopi siewnych!

Przygotowywanie dań z dodatkiem konopi może być dla niektórych szokujące – wiele osób wciąż myli siewną odmianę rośliny z indyjską i obawia się jej działania odurzającego. Konopie siewne nie wykazują właściwości psychoaktywnych, dlatego nie ma się czego bać, a wzbogacając nimi dietę możemy w prosty sposób dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych i witamin. Rodzi to jednak pytanie – jak je spożywać? Najprostszym sposobem będzie dodawanie do codziennych posiłków konopnych produktów spożywczych, takich jak białko, olej i nasiona, które znajdziemy w sklepach internetowych oraz stacjonarnych punktach ze zdrową żywnością. Przedstawiamy pomysły na dania z ich wykorzystaniem, dzięki którym nie tylko urozmaicisz swoje menu, ale też wspomożesz funkcjonowanie organizmu.

Roślinne białko nie tylko dla wegan

Białko konopne powstaje z pozbawionych skorupki, bardzo drobno zmielonych nasion konopi. Taki proszek charakteryzuje się subtelnym, orzechowym smakiem, ale producenci coraz częściej wzbogacają go o owocowe lub warzywne dodatki, dzięki czemu zyskuje on dodatkowe walory smakowe. Gdy nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku po prostu dodaj kilka łyżek białka, najlepiej bananowego lub kakaowego, do smoothie lub jogurtu, dzięki czemu będzie on bardziej sycący i odżywczy. Możliwości wykorzystania białka jest jednak o wiele więcej – sprawdzi się także do naleśników oraz wypieków, szczególnie tych w wersji fit. Dzięki niemu zmniejszysz ilość dodawanej do przepisów mąki, ponieważ świetnie zagęszcza masę. Z białkiem konopnym przyrządzisz m.in. brownie z cukinii czy proteinowy spód do pizzy. Pysznym rozwiązaniem będzie też przygotowanie zielonego pesto z rukoli lub bazylii, do którego w trakcie blendowania dodasz 1,5 łyżki białka konopnego. Taki sos doskonale smakuje z makaronem, tostami czy tortillą.

Białko konopne zawiera wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm nie jest w stanie wytwarzać samodzielnie. Znajdziemy w nim także nienasycone kwasy tłuszczowe, które są potrzebne do właściwego działania mózgu oraz układu nerwowego i mięśniowego. To również źródło witamin A, B, C i E oraz cynku, fosforu, potasu, wapnia i żelaza. Roślinne pochodzenie białka konopnego sprawia, że będzie ono dobrym uzupełnieniem menu wegetarian i wegan, którzy szukają sposobów na wzbogacenie diety. Z jego wartości odżywczych skorzystają osoby z nietolerancją laktozy, a także sportowcy czy osoby aktywne fizycznie, chcące zwiększyć ilość protein w swoim menu. Białko można również podawać dzieciom np. jako dodatek do shake’ów warzywno-owocowych czy naleśników. Nadaje ono zielony odcień potrawom, co uatrakcyjnia posiłek w oczach malucha – komentuje Damian Olędzki, założyciel marki HempKing, produkującej wyroby na bazie kononpi siewnych.

Zamiast oliwy… Olej konopny!

Kolejny produkt z konopi, który warto dodać do swojej diety, to olej konopny, nie myl go jednak z olejkiem CBD. Olej przeznaczony do stosowania w kuchni nie zawiera CBD, jest natomiast bogaty w inne substancje, jak fitoskładniki, do których zalicza się np.: beta karoten, fitosterole, chlorofil czy terpeny. Fitoskładniki m.in.: wspomagają naturalną odporność organizmu, pomagają utrzymać zdrowy wygląd skóry i wspierają układ sercowo-naczyniowy. Spożywając olej konopny dostarczamy organizmowi również kwasy omega 3, 6 i 9. Pamiętaj jednak, że produkt ten ma niską temperaturę spalania, dlatego nie używaj go do smażenia i gotowania, ponieważ straci wtedy swoje cenne wartości.

Do czego zatem wykorzystać olej konopny? Ze względu na swój orzechowy, lekko korzenny smak świetnie sprawdzi się jako zamiennik oliwy w przyrządzanych dressingach do sałatek. Możesz wypróbować też wersje oleju wzbogacone o czarnuszkę czy ostropest, dzięki czemu Twój winegret uzyska całkiem nowe oblicze. Na podstawie oleju przygotujesz też argentyńskie chimichurri, czyli sos, który podaje się z grillowanymi mięsami i warzywami. Wystarczy, że posiekasz drobno natkę pietruszki, czosnek, papryczkę chili, skropisz je octem lub cytryną, doprawisz do smaku i zalejesz całość olejem z konopi. Oprócz tego, olej konopny możesz wykorzystać do przyrządzenia hummusu, a także jako dodatek do past warzywnych czy zup.

Nasiona konopne – zdrowa przekąska i smaczny dodatek

Mówiąc o zastosowaniu konopi siewnych w kuchni nie sposób zapomnieć o nasionach. To właśnie z nich powstaje zarówno białko, jak i olej, a same w sobie stanowią także wspaniałe urozmaicenie różnych potraw. Ich orzechowo-słonecznikowy smak będzie świetnym dopełnieniem kanapek czy sałatek np. z rukoli, pieczonego buraka i sera koziego, a chrupiąca tekstura uatrakcyjni danie. Nasiona konopi możesz również dodać do wypiekanych w domu bułeczek, a nawet pieczonych mięs! Sprawdzą się też jako zdrowa alternatywa dla słonych przekąsek – można je jeść samodzielnie, tak jak pestki dyni czy orzechy. Co ciekawe, w niektórych regionach Śląska z okazji świąt przygotowuje się siemieniotkę, czyli zupę na bazie nasion konopi. Jakie właściwości w sobie skrywają?

Nasiona konopi można spożywać zarówno w formie łuskanej jak i niełuskanej. Pierwsze zawierają więcej białka i tłuszczów natomiast mniej błonnika, niż te niepozbawione skórki. Nasiona niełuskane, ze względu na znajdujący się w nich błonnik, poleca się osobom na diecie lub o zwiększonym apetycie – składnik ten zapewnia poczucie sytości i reguluje poziom glukozy we krwi, dzięki czemu zmniejsza łaknienie. Zarówno łuskane i niełuskane nasiona konopi są zdrowe i dostarczają organizmowi szereg witamin i minerałów. To bardzo dobre źródło protein, dlatego warto dodawać je do niskokalorycznych posiłków, jak koktajle owocowe czy jogurty, co sprawi że dłużej nie będziemy odczuwać głodu – mówi Damian Olędzki, twórca marki HempKing i pasjonat zdrowego odżywiania.

Jak widać zastosowań konopi siewnych w kuchni jest naprawdę wiele, a to do czego je dodamy zależy tak naprawdę wyłącznie od naszej kulinarnej wyobraźni. Wzbogacając dietę o produkty konopne, jak olej, białko czy nasiona nie tylko poznajemy nowe smaki, ale przede wszystkim wspieramy zdrowie i dobre samopoczucie.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Good One PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Allora świętuje swoje pierwsze urodziny
 Biuro prasowe
2024-09-27 | 16:00

Allora świętuje swoje pierwsze urodziny


Restauracja Allora, która w krótkim czasie zdobyła serca miłośników włoskiej kuchni, obchodzi swoje pierwsze urodziny! Z tej okazji właściciele, Karolina
Styl życia Żabka Jush łączy siły z wlodim4444
2024-09-27 | 14:10

Żabka Jush łączy siły z wlodim4444

Żabka Jush, w ramach swojej najnowszej kampanii wizerunkowej, rozpoczęła współpracę z popularnym grafikiem i instagramerem wlodim4444. Efektem tych działań jest
Styl życia Ewa Ewart i Magda Atkins gośćmi specjalnymi DOMOTEKI
2024-09-27 | 13:10

Ewa Ewart i Magda Atkins gośćmi specjalnymi DOMOTEKI

DOMOTEKA, centrum designu z najbogatszą w Polsce ofertą do wnętrz premium, świętuje w tym roku 18. rocznicę swego powstania. Z tej okazji, 4 października 2024 r.

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Grzegorz Krychowiak: Wydaje mi się, że Wojtek Szczęsny zrezygnował z gry w reprezentacji, bo po prostu stwierdził, że już mu się nie chce

Kilka dni temu media obiegła informacja, że Wojciech Szczęsny, który pożegnał się z reprezentacją Polski i z Juventusem, przygotowuje się do podpisania kontraktu z FC Barcelona i za jakiś czas zadebiutuje w nowych barwach. Ta informacja niewątpliwie zaskoczyła kibiców piłki nożnej. Miesiąc temu bramkarz ogłosił bowiem, że kończy karierę, wybiera się na sportową emeryturę i całą uwagę chce teraz poświęcić rodzinie. Grzegorz Krychowiak podkreśla, że czas spędzony wspólnie na boisku był dla niego cennym doświadczeniem.

Media

Daria Ładocha: Część uczestników już dużo wcześniej chciała wziąć udział w „Azja Express”. To powoduje, że pojawia się determinacja i motywacja

Prowadząca program towarzyszy uczestnikom w wyścigu przez azjatycki kontynent, wyznaczając im kolejne trudne zadania do wykonania. Jak zauważa, osoby, które biorą udział w tej edycji formatu, są niezwykle zdeterminowane, bo od jakiegoś czasu starały się o angaż do tej produkcji i teraz bardzo zależy im na tym, by udowodnić, co potrafią. Daria Ładocha nie ukrywa, że już po zakończeniu nagrań i emisji danej serii wciąż utrzymuje kontakt z wieloma uczestnikami, również z poprzednich edycji.

Farmacja

Mężczyźni w Polsce żyją średnio siedem lat krócej niż kobiety. Różnica ta należy do najwyższych w UE

Umieralność mężczyzn w Polsce, podobnie jak w innych krajach, jest wyższa niż kobiet. Jak wskazuje GUS, w 2023 roku przeciętne trwanie życia mężczyzn wynosiło 74,7 lat, a kobiet – 82 lata. Choć w ostatnim czasie ta różnica maleje, wciąż jest większa niż w innych krajach europejskich. Eksperci Stowarzyszenia na rzecz Chłopców i Mężczyzn podkreślają, że przyczynia się do tego wiele czynników społecznych, m.in. inny charakter pracy i większa wypadkowość czy bagatelizowanie profilaktyki zdrowotnej.