Komunikaty PR

Dieta SIRT - co ją wyróżnia?

2021-03-25  |  15:30
Biuro prasowe
Do pobrania Komunikat ( 0.14 MB )

Dieta SIRT, której podstawę stanowią produkty bogate w sirtuiny, zyskała popularność dzięki spektakularnej metamorfozie brytyjskiej piosenkarki Adele. Wzbudza ogromną ciekawość ze względu na bardzo szybkie efekty w postaci utraty wagi, którą zaobserwowaliśmy u gwiazdy. Wciąż zdobywa kolejnych fanów, stając się prawdziwym hitem w menu cateringów dietetycznych. Na czym polega jej fenomen i czym się wyróżnia na tle innych planów żywieniowych?

Geny długowieczności

Dieta SIRT charakteryzuje się wysoką zawartością produktów, które aktywują sirtuiny wpływające m.in. na poprawę metabolizmu i przyspieszenie spalania tłuszczu, spowolnienie procesów starzenia organizmu, a także regulację poziomu glukozy oraz insuliny. Ich duże spożycie ma również dobroczynny wpływ  na samopoczucie i zdrowie.

- Dieta SIRT powstała z myślą o osobach, które dążą do redukcji nadmiernej masy ciała, ale jednocześnie chcących zadbać o swoje zdrowie. Polega na włączeniu do diety tzw. sirtfoods czyli produktów, które najsilniej pobudzają tzw. geny długowieczności. Geny aktywujące sirtuiny odgrywają istotną rolę w procesie utraty nadmiernej masy ciała, wpływając na regulację glikemii i poziomu insuliny. Ich aktywacja może być także korzystna w przypadku zarówno profilaktyki, jak i występowania chorób, takich jak cukrzyca typu II czy chorób neurodegeneracyjnych jak choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona. To właśnie dzięki tym wyjątkowym właściwościom zdecydowaliśmy się na wprowadzenie słynnej „diety Adele” do planów żywieniowych SuperMenu -  mówi główny dietetyk cateringu dietetycznego SuperMenu by Anna Lewandowska

W diecie tej powinno znaleźć się jak najwięcej owoców i warzyw zawierających przeciwutleniacze. Zaliczamy do nich m.in.: pietruszkę, jarmuż, czerwoną cebulę, kakao, daktyle, kaszę gryczaną, truskawki. Nie ma konieczności wcześniejszego przygotowania organizmu do rozpoczęcia diety. Nie zaleca się jednak stosowania jej przez osoby przewlekle chore, kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz dzieci.

Dobre nawyki na stałe

Słynna „dieta Adel” składa się z trzech etapów spożywania określonej wartości kalorycznej produktów bogatych w składniki aktywujące sirtuiny. Dwa pierwsze etapy w stopniu znacznym ograniczają podaż kaloryczną, dzięki czemu już po tygodniu możemy się spodziewać utraty wagi. Przez pierwsze trzy dni spożywamy jedynie 1000 kalorii dziennie, a potem zwiększamy je do 1250. Po przejściu dwóch pierwszych etapów, ostatni nie wymaga już takich restrykcji kalorycznych. Zapotrzebowanie jest dostosowane indywidualnie do danej osoby i prowadzonego przez nią trybu życia. I to właśnie wyróżnia dietę SIRT, która mimo swojej skuteczności nie wymaga od nas wielu wyrzeczeń.

- Polacy chętnie podejmują się różnych wyzwań, ale mają tendencję do poddawania się, gdy w krótkim czasie nie widzą zadowalających efektów. Na wiosnę wiele osób decyduje się rozpocząć stosowanie diety by poprawić wygląd swojej sylwetki, zacząć się zdrowiej odżywiać. To ostatnia chwila na wdrożenie w życie postanowień noworocznych. Chcąc nadrobić „stracony” czas, stawiają na restrykcyjne diety, w tym głodówki, z których rezygnują po kilku dniach, wracając do swoich przyzwyczajeń. Dieta SIRT cieszy się tak dużym zainteresowaniem, bo nie wymaga wielu wyrzeczeń, a jest bardzo skuteczna – podkreśla mgr Anna Borawska

Łatwość w utrzymaniu efektów

Wzrost wagi najczęściej pojawia się u osób, które wróciły do dawnych nawyków żywieniowych po okresie przestrzegania zasad diety odchudzającej. Natomiast głównym założeniem diety SIRT jest wyrobienie zdrowych przyzwyczajeń, które zostaną z nami na stałe. Ze względu na brak ograniczeń kalorycznych w ostatnim etapie nie jest ona aż tak restrykcyjna jak inne diety, dzięki czemu dla wielu osób jest łatwiejsza do utrzymania. Należy jednak pamiętać, by po zakończeniu 3 etapu diety kontynuować spożywanie produktów aktywujących sirtuinę.

- Chcąc uniknąć ponownego przybrania na wadze bardzo ważne jest, by codzienna dieta była nieprzerwalnie bogata w składniki aktywujące sirtuiny. Brak restrykcji kalorycznych nie oznacza przyzwolenia na jedzenie nieograniczonej ilości pożywienia i ulegania niezdrowym zachciankom. Należy słuchać sygnałów, jakie daje nam nasz organizm i co ważne -  nie przejadać się. Tylko w ten sposób utrzymamy osiągnięte cele i zniwelujemy ryzyko ponownego zdobycia zbędnych kilogramów – podsumowuje mgr Anna Borawska, dietetyk SuperMenu.

Przykładowe menu diety SIRT cateringu dietetycznego SuperMenu w poszczególnych etapach:

Etap 1:

  1. Koktajl z selerem naciowym, jarmużem, rukolą i matchą
  2. Zielony koktajl z natką pietruszki
  3. Indyk w sosie porowo-kaparowym z brokułem i kaszą gryczaną
  4. Koktajl szpinakowy z kiwi i cytryną

Etap 2

  1. Koktajl z pietruszką, ananasem i kurkumą
  2. Dhal z soczewicą i ryżem curry
  3. Koktajl ze szpinakiem i winogronami
  4. Pizza sirtuinowa z sosem pomidorowym

Etap 3:

  1. Zielone smoothie z melonem
  2. Wegetariańskie Tikka Masala z tofu
  3. Dorsz pieczony w pietruszkowej marynacie na puree z czerwonej kapusty
  4. Jogurt truskawkowy z museli sirtuinowym
  5. Gryczane burgery z mozzarellą i sosem tzatziki
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Transport

W Amazon pracuje ponad 750 tys. robotów. Najnowszy jest wyposażony w „zmysł” dotyku

Pierwsze roboty wyposażone w „zmysł” dotyku wykorzystywane są przez Amazon do obsługi produktów w centrach realizacji zamówień w USA i Niemczech. Roboty potrafią precyzyjnie przeszukiwać nawet ciasne przestrzenie półek w poszukiwaniu konkretnych produktów i z wyczuciem przenosić je na taśmę. Dzięki nim pracownicy nie muszą się schylać ani wspinać po drabinie w poszukiwaniu towaru. Automatyzacja wspiera też pracę kurierów. Paczki, które mają być dostarczone pod wskazany adres, podświetlane są w furgonetce na zielono, co ułatwia znalezienie właściwej przesyłki i skraca czas dostawy.

Medycyna

Diagnostyka zaburzeń snu może być łatwiejsza. Inteligentna piżama monitoruje bruksizm i bezdech senny

Naukowcy z Uniwersytetu Cambridge opracowali inteligentną piżamę, której zadaniem jest monitorowanie w warunkach domowych wzorców oddechu podczas snu i wykrywanie jego zaburzeń takich jak bezdech senny, chrapanie czy bruksizm. Jest to możliwe dzięki znajdującym się w materiale zaawansowanym grafenowym czujnikom tensometrycznym. Urządzenie może stać się alternatywą dla często niekomfortowej dla pacjentów diagnostyki w warunkach szpitalnych lub z wykorzystaniem nieporęcznego sprzętu.

Gwiazdy

Julia Kamińska: Elektrośmieci to duży problem. Sama mam w piwnicy zepsutą pralkę i muszę zorganizować jej wywóz

Piotr Zelt, Julia Kamińska i Klaudia Zioberczyk zauważają, że mimo wielu akcji informacyjnych i edukacyjnych nadal nie wszyscy Polacy zdają sobie sprawę z tego, że elektrośmieci, które nie są w odpowiedni sposób zutylizowane, stanowią ogromne zagrożenie dla środowiska. I choć istnieją różne możliwości przekazania zużytych, nieużywanych lub uszkodzonych urządzeń elektrycznych i elektronicznych do punktów zbiórki czy firm zajmujących się recyklingiem, to nie brakuje osób, które lekceważą wszelkie wytyczne i idą na łatwiznę. Wyrzucają takie sprzęty do zwykłych śmietników albo wywożą na przykład do lasu.