Komunikaty PR

Dieta SIRT - co ją wyróżnia?

2021-03-25  |  15:30
Biuro prasowe
Do pobrania Komunikat ( 0.14 MB )

Dieta SIRT, której podstawę stanowią produkty bogate w sirtuiny, zyskała popularność dzięki spektakularnej metamorfozie brytyjskiej piosenkarki Adele. Wzbudza ogromną ciekawość ze względu na bardzo szybkie efekty w postaci utraty wagi, którą zaobserwowaliśmy u gwiazdy. Wciąż zdobywa kolejnych fanów, stając się prawdziwym hitem w menu cateringów dietetycznych. Na czym polega jej fenomen i czym się wyróżnia na tle innych planów żywieniowych?

Geny długowieczności

Dieta SIRT charakteryzuje się wysoką zawartością produktów, które aktywują sirtuiny wpływające m.in. na poprawę metabolizmu i przyspieszenie spalania tłuszczu, spowolnienie procesów starzenia organizmu, a także regulację poziomu glukozy oraz insuliny. Ich duże spożycie ma również dobroczynny wpływ  na samopoczucie i zdrowie.

- Dieta SIRT powstała z myślą o osobach, które dążą do redukcji nadmiernej masy ciała, ale jednocześnie chcących zadbać o swoje zdrowie. Polega na włączeniu do diety tzw. sirtfoods czyli produktów, które najsilniej pobudzają tzw. geny długowieczności. Geny aktywujące sirtuiny odgrywają istotną rolę w procesie utraty nadmiernej masy ciała, wpływając na regulację glikemii i poziomu insuliny. Ich aktywacja może być także korzystna w przypadku zarówno profilaktyki, jak i występowania chorób, takich jak cukrzyca typu II czy chorób neurodegeneracyjnych jak choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona. To właśnie dzięki tym wyjątkowym właściwościom zdecydowaliśmy się na wprowadzenie słynnej „diety Adele” do planów żywieniowych SuperMenu -  mówi główny dietetyk cateringu dietetycznego SuperMenu by Anna Lewandowska

W diecie tej powinno znaleźć się jak najwięcej owoców i warzyw zawierających przeciwutleniacze. Zaliczamy do nich m.in.: pietruszkę, jarmuż, czerwoną cebulę, kakao, daktyle, kaszę gryczaną, truskawki. Nie ma konieczności wcześniejszego przygotowania organizmu do rozpoczęcia diety. Nie zaleca się jednak stosowania jej przez osoby przewlekle chore, kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz dzieci.

Dobre nawyki na stałe

Słynna „dieta Adel” składa się z trzech etapów spożywania określonej wartości kalorycznej produktów bogatych w składniki aktywujące sirtuiny. Dwa pierwsze etapy w stopniu znacznym ograniczają podaż kaloryczną, dzięki czemu już po tygodniu możemy się spodziewać utraty wagi. Przez pierwsze trzy dni spożywamy jedynie 1000 kalorii dziennie, a potem zwiększamy je do 1250. Po przejściu dwóch pierwszych etapów, ostatni nie wymaga już takich restrykcji kalorycznych. Zapotrzebowanie jest dostosowane indywidualnie do danej osoby i prowadzonego przez nią trybu życia. I to właśnie wyróżnia dietę SIRT, która mimo swojej skuteczności nie wymaga od nas wielu wyrzeczeń.

- Polacy chętnie podejmują się różnych wyzwań, ale mają tendencję do poddawania się, gdy w krótkim czasie nie widzą zadowalających efektów. Na wiosnę wiele osób decyduje się rozpocząć stosowanie diety by poprawić wygląd swojej sylwetki, zacząć się zdrowiej odżywiać. To ostatnia chwila na wdrożenie w życie postanowień noworocznych. Chcąc nadrobić „stracony” czas, stawiają na restrykcyjne diety, w tym głodówki, z których rezygnują po kilku dniach, wracając do swoich przyzwyczajeń. Dieta SIRT cieszy się tak dużym zainteresowaniem, bo nie wymaga wielu wyrzeczeń, a jest bardzo skuteczna – podkreśla mgr Anna Borawska

Łatwość w utrzymaniu efektów

Wzrost wagi najczęściej pojawia się u osób, które wróciły do dawnych nawyków żywieniowych po okresie przestrzegania zasad diety odchudzającej. Natomiast głównym założeniem diety SIRT jest wyrobienie zdrowych przyzwyczajeń, które zostaną z nami na stałe. Ze względu na brak ograniczeń kalorycznych w ostatnim etapie nie jest ona aż tak restrykcyjna jak inne diety, dzięki czemu dla wielu osób jest łatwiejsza do utrzymania. Należy jednak pamiętać, by po zakończeniu 3 etapu diety kontynuować spożywanie produktów aktywujących sirtuinę.

- Chcąc uniknąć ponownego przybrania na wadze bardzo ważne jest, by codzienna dieta była nieprzerwalnie bogata w składniki aktywujące sirtuiny. Brak restrykcji kalorycznych nie oznacza przyzwolenia na jedzenie nieograniczonej ilości pożywienia i ulegania niezdrowym zachciankom. Należy słuchać sygnałów, jakie daje nam nasz organizm i co ważne -  nie przejadać się. Tylko w ten sposób utrzymamy osiągnięte cele i zniwelujemy ryzyko ponownego zdobycia zbędnych kilogramów – podsumowuje mgr Anna Borawska, dietetyk SuperMenu.

Przykładowe menu diety SIRT cateringu dietetycznego SuperMenu w poszczególnych etapach:

Etap 1:

  1. Koktajl z selerem naciowym, jarmużem, rukolą i matchą
  2. Zielony koktajl z natką pietruszki
  3. Indyk w sosie porowo-kaparowym z brokułem i kaszą gryczaną
  4. Koktajl szpinakowy z kiwi i cytryną

Etap 2

  1. Koktajl z pietruszką, ananasem i kurkumą
  2. Dhal z soczewicą i ryżem curry
  3. Koktajl ze szpinakiem i winogronami
  4. Pizza sirtuinowa z sosem pomidorowym

Etap 3:

  1. Zielone smoothie z melonem
  2. Wegetariańskie Tikka Masala z tofu
  3. Dorsz pieczony w pietruszkowej marynacie na puree z czerwonej kapusty
  4. Jogurt truskawkowy z museli sirtuinowym
  5. Gryczane burgery z mozzarellą i sosem tzatziki
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.