Komunikaty PR

Dieta studencka – jak gotować szybko, tanio, a przy tym zdrowo?

2024-09-25  |  16:00
Biuro prasowe

Październik za pasem, a co za tym idzie wielkimi krokami zbliża się początek roku akademickiego. Już za chwilę studenci rozgoszczą się w akademikach czy wynajmowanych pokojach. Niewątpliwie w tym czasie czeka na nich wiele wyzwań oraz nowych doświadczeń! W natłoku kolokwiów, egzaminów, pracy i spotkań towarzyskich, studenci nie powinni zapominać o zdrowym odżywianiu. Jak zatem znaleźć równowagę między intensywnym życiem studenckim a zdrową dietą? Podpowiadamy!

 

  1. Szykuj lunchboxy na uczelnię

 

W wirze codziennych obowiązków czas jest dla studentów cenną walutą. Ekstremalnie zabieganym żakom radzimy, aby odpowiednio wcześniej szykowali lunchboxy na wynos. Dużo taniej jest nosić posiłki ze sobą na uczelnię niż kupować jedzenie na mieście. Zaplanuj więc odpowiednio wcześniej, co będziesz jadł, zrób listę zakupów i przyrządź jedzenie, które spakujesz do poręcznych pojemników. W ten sposób łatwiej będzie Ci kontrolować ilość i jakość spożywanych posiłków. 

 

  1. Pij koktajle!

Szybkim i zdrowym sposobem na smaczną przekąskę jest przygotowanie koktajlu lub shake’a. Wystarczy wrzucić składniki do blendera i zmiksować. Gotowy napój wystarczy przelać do szczelnej butelki i zabrać ze sobą na uczelnię, gdzie będziesz mógł się nim cieszyć w przerwie między zajęciami. Jeśli w natłoku obowiązków nie masz czasu na przygotowanie domowej roboty napoju, skorzystaj z roślinnych koktajli Huel. Dostępne są nawet wersje ze zwiększoną ilością białka i w kilku pysznych smakach, m.in. solony karmel, banan czy truskawka ze śmietanką. Ich główną zaletą jest łatwość przygotowania - potrzebujemy jedynie wody i shakera - dlatego bez problemu przyrządzisz go na uczelni! To doskonała opcja na sycący posiłek, który dostarczy cennych wartości odżywczych i energii na cały dzień! Dodatkowo Huel zawiera 26 niezbędnych witamin, wspierając tym samym prawidłowe funkcjonowanie mózgu.


 

  1. Gotuj na kilka dni

 

Świetnym sposobem na zaoszczędzenia czasu i pieniędzy jest gotowanie na zapas. Takie rozwiązanie jest bardziej energooszczędne i mniej czasochłonne niż codzienne przyrządzanie posiłków, na które nie zawsze można znaleźć czas. Przygotuj więc gar zupy na trzy dni lub ugotuj od razu 2 woreczki kaszy i podziel na porcje. Takie posiłki możesz przechowywać w lodówce i zjeść następnego dnia. Dzięki temu nie tylko oszczędzasz na kosztach gotowania, ale także masz „awaryjny” posiłek w lodówce, który można szybko wzbogacić o owoce czy warzywa, gdy brakuje czasu na przygotowanie bardziej skomplikowanego dania.

 

  1. Postaw na dania jednogarnkowe

Dania jednogarnkowe to szybki i smaczny sposób na przygotowanie pełnowartościowego posiłku, który wystarczy na kilka dni. Zazwyczaj są one proste w przygotowaniu i nie powinny sprawić trudności nawet osobom o podstawowych umiejętnościach kulinarnych. Takie potrawy zazwyczaj zawierają dużą ilość warzyw oraz mięso czy rośliny strączkowe. Można również dodać kaszę lub ziemniaki, co sprawia, że posiłek staje się źródłem węglowodanów złożonych i białka. Podobnie jak przy gotowaniu „na zapas”, dania jednogarnkowe pozwalają zaoszczędzić czas i pieniądze, w efekcie czego  w lodówce zawsze czeka na Ciebie przygotowany wcześniej posiłek, który wystarczy jedynie odgrzać.

  1. Zamrażaj!

Co jeśli ugotowałeś za dużo lub nie masz po prostu chęci jeść tego samego posiłku kolejny dzień z rzędu? Nie marnuj! Nadwyżkę żywności z powodzeniem możesz przełożyć do pojemników, słoików czy woreczków  śniadaniowych i zamrozić. A kiedy najdzie Cię na nie ochota lub po prostu nie będziesz miał czasu przygotować nic innego, wystarczy że wyciągniesz je z zamrażarki i odgrzejesz!

 

  1. Posiłki instant na ratunek

 

Nie masz talentu do gotowania, ale chcesz odżywiać się zdrowo, a przy tym tanio? Idealną opcją dla studentów są posiłki instant – ale tylko te wysokiej jakości jak np. linia Hot&Savoury od Huel. Marka ma w ofercie ciepłe i wytrawne dania, których przygotowanie zajmuje mniej niż 5 minut. Wystarczy je po prostu zalać wrzątkiem i odstawić do wystygnięcia. Każdy z nich zawiera pyszne, pełnowartościowe i naturalne składniki, w tym 24 gramy białek roślinnych oraz wszystkie 26 niezbędnych witamin i minerałów. W ofercie znajduje się sześć smaków: Pomidor z ziołami, Tajskie zielone curry, Meksykańskie chili, Danie słodko-kwaśne, Curry Korma oraz Curry Madras. Wszystkie dania są wegańskie, bez konserwantów czy wzmacniaczy smaku, a ich koszt to około 11,50 zł za porcję. W sam raz na studencką kieszeń!


 

Choć grafik studenta zazwyczaj bywa napięty, warto znaleźć chwilę na zjedzenie pełnowartościowego posiłku lub przekąski, by mieć paliwo na cały dzień.

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję Biuro prasowe
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Żywienie

Problemy społeczne

Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.

Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj

Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.