Dieta studencka – jak gotować szybko, tanio, a przy tym zdrowo?
Październik za pasem, a co za tym idzie wielkimi krokami zbliża się początek roku akademickiego. Już za chwilę studenci rozgoszczą się w akademikach czy wynajmowanych pokojach. Niewątpliwie w tym czasie czeka na nich wiele wyzwań oraz nowych doświadczeń! W natłoku kolokwiów, egzaminów, pracy i spotkań towarzyskich, studenci nie powinni zapominać o zdrowym odżywianiu. Jak zatem znaleźć równowagę między intensywnym życiem studenckim a zdrową dietą? Podpowiadamy!
-
Szykuj lunchboxy na uczelnię
W wirze codziennych obowiązków czas jest dla studentów cenną walutą. Ekstremalnie zabieganym żakom radzimy, aby odpowiednio wcześniej szykowali lunchboxy na wynos. Dużo taniej jest nosić posiłki ze sobą na uczelnię niż kupować jedzenie na mieście. Zaplanuj więc odpowiednio wcześniej, co będziesz jadł, zrób listę zakupów i przyrządź jedzenie, które spakujesz do poręcznych pojemników. W ten sposób łatwiej będzie Ci kontrolować ilość i jakość spożywanych posiłków.
-
Pij koktajle!
Szybkim i zdrowym sposobem na smaczną przekąskę jest przygotowanie koktajlu lub shake’a. Wystarczy wrzucić składniki do blendera i zmiksować. Gotowy napój wystarczy przelać do szczelnej butelki i zabrać ze sobą na uczelnię, gdzie będziesz mógł się nim cieszyć w przerwie między zajęciami. Jeśli w natłoku obowiązków nie masz czasu na przygotowanie domowej roboty napoju, skorzystaj z roślinnych koktajli Huel. Dostępne są nawet wersje ze zwiększoną ilością białka i w kilku pysznych smakach, m.in. solony karmel, banan czy truskawka ze śmietanką. Ich główną zaletą jest łatwość przygotowania - potrzebujemy jedynie wody i shakera - dlatego bez problemu przyrządzisz go na uczelni! To doskonała opcja na sycący posiłek, który dostarczy cennych wartości odżywczych i energii na cały dzień! Dodatkowo Huel zawiera 26 niezbędnych witamin, wspierając tym samym prawidłowe funkcjonowanie mózgu.
-
Gotuj na kilka dni
Świetnym sposobem na zaoszczędzenia czasu i pieniędzy jest gotowanie na zapas. Takie rozwiązanie jest bardziej energooszczędne i mniej czasochłonne niż codzienne przyrządzanie posiłków, na które nie zawsze można znaleźć czas. Przygotuj więc gar zupy na trzy dni lub ugotuj od razu 2 woreczki kaszy i podziel na porcje. Takie posiłki możesz przechowywać w lodówce i zjeść następnego dnia. Dzięki temu nie tylko oszczędzasz na kosztach gotowania, ale także masz „awaryjny” posiłek w lodówce, który można szybko wzbogacić o owoce czy warzywa, gdy brakuje czasu na przygotowanie bardziej skomplikowanego dania.
-
Postaw na dania jednogarnkowe
Dania jednogarnkowe to szybki i smaczny sposób na przygotowanie pełnowartościowego posiłku, który wystarczy na kilka dni. Zazwyczaj są one proste w przygotowaniu i nie powinny sprawić trudności nawet osobom o podstawowych umiejętnościach kulinarnych. Takie potrawy zazwyczaj zawierają dużą ilość warzyw oraz mięso czy rośliny strączkowe. Można również dodać kaszę lub ziemniaki, co sprawia, że posiłek staje się źródłem węglowodanów złożonych i białka. Podobnie jak przy gotowaniu „na zapas”, dania jednogarnkowe pozwalają zaoszczędzić czas i pieniądze, w efekcie czego w lodówce zawsze czeka na Ciebie przygotowany wcześniej posiłek, który wystarczy jedynie odgrzać.
-
Zamrażaj!
Co jeśli ugotowałeś za dużo lub nie masz po prostu chęci jeść tego samego posiłku kolejny dzień z rzędu? Nie marnuj! Nadwyżkę żywności z powodzeniem możesz przełożyć do pojemników, słoików czy woreczków śniadaniowych i zamrozić. A kiedy najdzie Cię na nie ochota lub po prostu nie będziesz miał czasu przygotować nic innego, wystarczy że wyciągniesz je z zamrażarki i odgrzejesz!
-
Posiłki instant na ratunek
Nie masz talentu do gotowania, ale chcesz odżywiać się zdrowo, a przy tym tanio? Idealną opcją dla studentów są posiłki instant – ale tylko te wysokiej jakości jak np. linia Hot&Savoury od Huel. Marka ma w ofercie ciepłe i wytrawne dania, których przygotowanie zajmuje mniej niż 5 minut. Wystarczy je po prostu zalać wrzątkiem i odstawić do wystygnięcia. Każdy z nich zawiera pyszne, pełnowartościowe i naturalne składniki, w tym 24 gramy białek roślinnych oraz wszystkie 26 niezbędnych witamin i minerałów. W ofercie znajduje się sześć smaków: Pomidor z ziołami, Tajskie zielone curry, Meksykańskie chili, Danie słodko-kwaśne, Curry Korma oraz Curry Madras. Wszystkie dania są wegańskie, bez konserwantów czy wzmacniaczy smaku, a ich koszt to około 11,50 zł za porcję. W sam raz na studencką kieszeń!
Choć grafik studenta zazwyczaj bywa napięty, warto znaleźć chwilę na zjedzenie pełnowartościowego posiłku lub przekąski, by mieć paliwo na cały dzień.

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Żywienie

Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
Influencerka przekonuje, że są takie momenty czy okoliczności, kiedy w swoim jadłospisie pozwala sobie na więcej. Jej zdaniem każdy powinien robić sobie taki „oszukany dzień” i spełniać wtedy swoje zachcianki żywieniowe. Oczywiście nie po to, żeby się najeść do syta, ale zaspokoić apetyt chociażby na coś słodkiego. Sylwia Bomba przyznaje, że do jej dietetycznych grzeszków należą: kebab, popcorn i cola.
Problemy społeczne
Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.
Gwiazdy
Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj

Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.