Dlaczego błonnik jest ważnym elementem diety i jak dbać o prawidłowy poziom?
Błonnik pokarmowy – co to takiego?
Błonnik pokarmowy pełni bardzo ważną funkcję żywieniową, mimo iż nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym i nie ulega wchłanianiu do krwiobiegu. Wywiera on jednakże bardzo pozytywny wpływ na wiele procesów metabolicznych i fizjologicznych w organizmie człowieka i jest zaliczany do tak zwanych prebiotyków. Dzięki niemu mamy lepszą przemianę materii i zdrowsze jelita! A oprócz tego wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi i zapobiega chorobom krążenia.
Błonnik dzieli się także na dwa rodzaje: rozpuszczalny w wodzie i nierozpuszczalny. Pierwszy z nich wiąże wodę i powoduje uczucie sytości. Dlatego na przykład po zjedzeniu jabłka, które jest bogate w błonnik, czujemy najedzenie. Błonnik nierozpuszczalny zaś pomaga perystaltykę jelit. Dzięki swojej wędrówce w pierwotnej formie zabiera nieprzetrawione resztki i usuwa je z organizmu.
Gdzie można znaleźć błonnik pokarmowy?
Błonnik w różnych proporcjach możemy dostarczyć w swojej diecie. Dzięki obecności w wielu warzywach, owocach i zbożach umieszczenie go w pożywieniu nie stanowi problemu. Najbardziej bogatymi w błonnik są warzywa strączkowe czy kapuściane. Błonnik znajdziemy także w wielu owocach, takich jak banan, gruszki czy suszone morele. Płatki owsiane czy brązowy ryż, to także doskonałe jego źródło.
Jak dbać o odpowiednią ilość błonnika w diecie?
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zalecane dzienne spożycie błonnika pokarmowego u osób dorosłych powinno wynosić 20–40 g. Nie jest to jednak takie proste. Musielibyśmy zjeść na przykład 8 bananów, by osiągnąć tę dolną granicę. Tutaj z pomocą przychodzi suplementacja. DuoLife Fiber dostępny zarówno w łatwej do spożycia płynnej formie oraz w postaci proszku, który można dodać do dań, takich jak zupa. W składzie znajdują się aż 4 zastrzeżone formuły, które pozwalają na kompleksowe uzupełnienie błonnika w naszym organizmie. Już 50 ml dostarczy aż
4,3 g błonnika. Stanowi to więc idealne uzupełnienie naszej diety.
Dostarczanie odpowiedniej ilości błonnika do naszego organizmu jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To kluczowy składnik, który jest bardzo ważny dla naszej przemiany materii oraz odpowiedniej pracy jelit.
Więcej informacji znajdziesz na: myduolife.com
Sztuka łączenia aktywności fizycznej z treningiem umysłowym
Fotouczulenia i reakcje fototoksyczne. Jak poradzić sobie z alergią na słońce?
Mars Polska i Biedronka kolejny raz łączą siły, aby dbać o zdrowie zębów.
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Żywienie
Jan Błachowicz: Podczas wyprawy do Azji czasami byliśmy głodni. Próbowaliśmy jajka z płodem rozwiniętym w środku
Uczestnicy „Azja Express” przyznają, że jeśli chodzi o kulinarną stronę wyprawy, to mają różne doznania i spostrzeżenia. Jedne smaki przypadły im do gustu, inne – w ogóle, a czasami nawet nie było kiedy się zatrzymać i zjeść coś konkretnego. Jan Błachowicz docenia, że mieszkańcy tamtych terenów dzielili się z nimi jedzeniem i częstowali ich, czym tylko mogli, bo za jednego dolara, podobnie jak w Polsce, można tam kupić jedynie drożdżówkę.
Konsument
Z roku na rok rośnie odsetek Polaków segregujących odpady. Nie zawsze jednak robią to prawidłowo [DEPESZA]
Już 97 proc. Polaków deklaruje, że segreguje odpady – wynika z badania SW Research na zlecenie Fundacji ProKarton. To o 5 pkt proc. więcej niż w 2023 roku. Rośnie również świadomość dotycząca recyklingu kartonów do płynnej żywności, a 58 proc. osób deklaruje, że prawidłowo wyrzuca je do żółtego pojemnika. Wciąż jednak pojawiają się wątpliwości co do tego, jak segregować poszczególne odpady do konkretnych pojemników. – Frakcje z poszczególnych pojemników są niekiedy zanieczyszczone innymi odpadami, co utrudnia proces sortowania i obniża jakość surowca do recyklingu – ocenia Łukasz Sosnowski, prezes Fundacji ProKarton.
Konsument
Polacy na bakier z higieną cyfrową. To przekłada się na zdrowie fizyczne i psychiczne, szczególnie młodych
Smartfony, monitory komputera, telewizory podłączone do sieci lub konsoli do gier mogą negatywnie wpływać na zdrowie zarówno fizyczne, jak i psychiczne – twierdzą lekarze. Dodatkowo nadużywanie elektronicznych gadżetów może niekorzystnie wpływać na nawyki żywieniowe. Między innymi z tego powodu coraz więcej mówi się o potrzebie higieny cyfrowej. Jej brak może prowadzić do poważnych konsekwencji.