Komunikaty PR

Dlaczego błonnik jest ważnym elementem diety i jak dbać o prawidłowy poziom?

2021-10-29  |  13:30

Błonnik pokarmowy – co to takiego?

Błonnik pokarmowy pełni bardzo ważną funkcję żywieniową, mimo iż nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym i nie ulega wchłanianiu do krwiobiegu. Wywiera on jednakże bardzo pozytywny wpływ na wiele procesów metabolicznych i fizjologicznych w organizmie człowieka i jest zaliczany do tak zwanych prebiotyków. Dzięki niemu mamy lepszą przemianę materii i zdrowsze jelita! A oprócz tego wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi i zapobiega chorobom krążenia.

Błonnik dzieli się także na dwa rodzaje: rozpuszczalny w wodzie i nierozpuszczalny. Pierwszy z nich wiąże wodę i powoduje uczucie sytości. Dlatego na przykład po zjedzeniu jabłka, które jest bogate w błonnik, czujemy najedzenie. Błonnik nierozpuszczalny zaś pomaga perystaltykę jelit. Dzięki swojej wędrówce w pierwotnej formie zabiera nieprzetrawione resztki i usuwa je z organizmu.

Gdzie można znaleźć błonnik pokarmowy?

Błonnik w różnych proporcjach możemy dostarczyć w swojej diecie. Dzięki obecności w wielu warzywach, owocach i zbożach umieszczenie go w pożywieniu nie stanowi problemu. Najbardziej bogatymi w błonnik są warzywa strączkowe czy kapuściane. Błonnik znajdziemy także w wielu owocach, takich jak banan, gruszki czy suszone morele. Płatki owsiane czy brązowy ryż, to także doskonałe jego źródło.

Jak dbać o odpowiednią ilość błonnika w diecie?

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zalecane dzienne spożycie błonnika pokarmowego u osób dorosłych powinno wynosić 20–40 g. Nie jest to jednak takie proste. Musielibyśmy zjeść na przykład 8 bananów, by osiągnąć tę dolną granicę. Tutaj z pomocą przychodzi suplementacja. DuoLife Fiber dostępny zarówno w łatwej do spożycia płynnej formie oraz w postaci proszku, który można dodać do dań, takich jak zupa. W składzie znajdują się aż 4 zastrzeżone formuły, które pozwalają na kompleksowe uzupełnienie błonnika w naszym organizmie. Już 50 ml dostarczy aż
4,3 g błonnika. Stanowi to więc idealne uzupełnienie naszej diety.

Dostarczanie odpowiedniej ilości błonnika do naszego organizmu jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To kluczowy składnik, który jest bardzo ważny dla naszej przemiany materii oraz odpowiedniej pracy jelit.

Więcej informacji znajdziesz na: myduolife.com

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Sztuka łączenia aktywności fizycznej z treningiem umysłowym Biuro prasowe
2024-10-02 | 16:00

Sztuka łączenia aktywności fizycznej z treningiem umysłowym

Powrót do aktywnego trybu życia może wydawać się dla niektórych przytłaczający. Aby ułatwić ten proces i uczynić go bardziej efektywnym, warto łączyć aktywność
Zdrowie Fotouczulenia i reakcje fototoksyczne. Jak poradzić sobie z alergią na słońce?
2024-10-02 | 15:30

Fotouczulenia i reakcje fototoksyczne. Jak poradzić sobie z alergią na słońce?

Ekspozycja na światło słoneczne, choć niezbędna dla naszego zdrowia, w nadmiarze może prowadzić do niepożądanych reakcji skórnych, jak fotouczulenia i reakcje fototoksyczne. Te
Zdrowie Mars Polska i Biedronka kolejny raz łączą siły, aby dbać o zdrowie zębów.
2024-10-01 | 13:00

Mars Polska i Biedronka kolejny raz łączą siły, aby dbać o zdrowie zębów.

Zainteresowani będą mieli okazję skorzystać w nim z bezpłatnego przeglądu stomatologicznego oraz porad specjalistów, jak zapobiegać próchnicy i cieszyć się zdrowiem

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Konsument

Z roku na rok rośnie odsetek Polaków segregujących odpady. Nie zawsze jednak robią to prawidłowo [DEPESZA]

Już 97 proc. Polaków deklaruje, że segreguje odpady – wynika z badania SW Research na zlecenie Fundacji ProKarton. To o 5 pkt proc. więcej niż w 2023 roku. Rośnie również świadomość dotycząca recyklingu kartonów do płynnej żywności, a 58 proc. osób deklaruje, że prawidłowo wyrzuca je do żółtego pojemnika. Wciąż jednak pojawiają się wątpliwości co do tego, jak segregować poszczególne odpady do konkretnych pojemników. – Frakcje z poszczególnych pojemników są niekiedy zanieczyszczone innymi odpadami, co utrudnia proces sortowania i obniża jakość surowca do recyklingu – ocenia Łukasz Sosnowski, prezes Fundacji ProKarton.

Konsument

Polacy na bakier z higieną cyfrową. To przekłada się na zdrowie fizyczne i psychiczne, szczególnie młodych

Smartfony, monitory komputera, telewizory podłączone do sieci lub konsoli do gier mogą negatywnie wpływać na zdrowie zarówno fizyczne, jak i psychiczne – twierdzą lekarze. Dodatkowo nadużywanie elektronicznych gadżetów może niekorzystnie wpływać na nawyki żywieniowe. Między innymi z tego powodu coraz więcej mówi się o potrzebie higieny cyfrowej. Jej brak może prowadzić do poważnych konsekwencji.