Dobrze jest dodać gazu - czyli czy warto wykorzystywać gaz w kuchni?

Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut
ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl
Kiedyś to było! Trzeba było mieć łeb… albo łebek - taki od zapałki. Osmolone patelnie, przypalone garnki i godziny szorowania kuchenki po każdym obiedzie to horror rozgrywający się w każdym domu na przestrzeni dekad.
Stare rozwiązania, choć trwałe, nie są obecnie najwygodniejszym wyborem dla nowoczesnego domostwa. Chcąc zadbać o komfort domowników, postawmy na nowe rozwiązania, które zdecydowanie zakończą dawny epizod w kuchni, zapewniając tym samym bezpieczeństwo i wygodę. Czyściutko, bez osmoleń… z gładką płytą gazową bez płomieni od SOLGAZ.
- Tradycyjny smak potraw gotowanych na ogniu oraz opłacalność wykorzystania gazu sprawiły, że przez lata w polskich domach królowały kuchenki gazowe, a większość mieszkań posiadała gotową instalację gazową. Aktualnie, potencjał gazu odkrywa coraz więcej państw, które decydują się na budowę elektrowni gazowych i biogazowni, gdyż jest on bezpieczny i należy do najczystszych ekologicznie nośników energii. – mówi Kamila Prałat, ekspertka firmy SOLGAZ.
Pamiętajmy również, że koszt energii elektrycznej podlega stałym podwyżkom. Z ogólnodostępnych danych wynika, że tendencja wzrostowa w kolejnych latach nie zwolni, a my będziemy płacić coraz wyższe rachunki. Z tego powodu coraz częściej stawia się na rozwiązania zasilane gazem.
Dotykasz raz i masz gaz!
Tradycyjne kuchenki gazowe, choć bazują na tanim paliwie, ze względu na otwarty płomień, zużywają wiele mocy. Nie trafia ona jednak bezpośrednio do garnka, tylko rozchodzi się po niemal całej kuchni. Ponadto, otwarty płomień wpływa na dodatkowe zabrudzenie tłuszczem kuchenki oraz sąsiadujących mebli – blatu czy szafek kuchennych, a także może przyczynić się do poparzenia się lub podpalenia leżącej w bliskiej odległości od buchającego płomienia ścierki. Czy istnieje alternatywa dla tradycyjnych kuchenek gazowych? Tak – nowoczesne i innowacyjne płyty gazowe, w których płomień ukryty jest pod szkłem.
- Tradycyjne płyty gazowe gwarantują wygodę użytkowania, jednak generują także wiele problemów, takich jak tryskanie tłuszczu, trudności w czyszczeniu palników, a nawet niebezpieczeństwo pożaru. Za to płyty gazowe bez płomieni są aktualnie najciekawszym rozwiązaniem pod względem kosztów eksploatacji i nowoczesnego designu. Jest to rodzaj płyty, który łączy w sobie zalety wszystkich dostępnych opcji – ceramiczna płyta, brak wystających rusztów, możliwość regulacji temperatury czy blokada rodzicielska - tworząc niezawodną hybrydę funkcjonalności z zasilaniem gazowym. - wyjaśnia ekspertka firmy SOLGAZ.
Płyta kuchenna oparta na technologii gaz-pod-szkłem działa na każdy rodzaj gazu – zarówno ten z butli, jak i ziemny. Zużywa ona do 50% mniej gazu niż jej tradycyjna wersja. Dzieje się tak, ponieważ gaz spalany jest katalitycznie w temperaturze 800 stopni, a palniki pracują tylko wtedy, kiedy są potrzebne. Dzięki temu mamy pewność, że potrzebna ilość gazu trafi tylko tam, gdzie jej potrzebujemy i nic nie zostanie zmarnowane. Co więcej, niewykorzystane ze spalania gazu ciepło oddawane jest do specjalnie oznaczonych na płycie miejsc, przez co możliwe jest przygotowywanie potraw lub ich podgrzewanie na zupełnie darmowych polach, które bezpośrednio nie pobierają gazu.
Dobrze jest dodać gazu… również w piekarniku!
Jeżeli zdecydowaliśmy się na płytę gazową, to wybierzmy też piekarnik gazowy. Ich nowoczesne wersje znacznie różnią się od tych, które pamiętamy sprzed lat, dlatego teraz można cieszyć się wygodą i funkcjonalnością korzystania z tego typu urządzenia. Ciekawym rozwiązaniem jest jedyny na rynku piekarnik gazowy z możliwością pieczenia i wypiekania dzięki funkcji termoobiegu – dotąd dedykowanej tylko elektrycznym rozwiązaniom – oraz nietypowemu montażowi dysz doprowadzających gaz zarówno w dolnej, jak i w górnej części urządzenia.
- Piekarniki gazowe to popularne rozwiązanie, które przez lata cieszyło się zainteresowaniem użytkowników. Zasilane gazem, będącym najtańszym paliwem, bezpieczne i nowoczesne piekarniki generują spore oszczędności, gwarantując ekonomiczność oraz wygodę eksploatacji. Te najnowocześniejsze są zupełnie bezpieczne, zapewniając wysoką funkcjonalność, nowoczesny design oraz możliwość ciekawego wyposażenia kuchni. – wyjaśnia ekspertka SOLGAZ.
Jednorodność to klucz
Kupując osobno płytę grzewczą oraz piekarnik warto zdecydować się na zakup u jednego producenta, ponieważ w ten sposób mamy gwarancję stworzenia harmonijnej aranżacji kuchni. Takie są nowoczesne rozwiązania gazowe firmy SOLGAZ, czyli wysokiej jakości urządzenia o atrakcyjnym designie i zaawansowanych funkcjonalnościach.
- Sprzęty kuchenne od SOLGAZ to innowacyjne rozwiązania, które gwarantują łatwość przyrządzania potraw, nowoczesny design i ekonomiczną eksploatację. Opatentowany system gaz-pod-szkłem zużywa do 50% mniej gazu niż tradycyjna kuchenka, a przy tym gwarantuje wygodę użytkowania i czyszczenia dzięki gładkiej tafli szkła bez wystających rusztów. Zaś piekarniki gazowe, jako jedyne na rynku, wyróżnia funkcja termoobiegu oraz nietypowy montaż dysz doprowadzających gaz - zarówno na dole, jak i góry - co umożliwia równomierne przygotowanie dań na słodko i na słono. – podsumowuje Kamila Prałat, ekspertka SOLGAZ.

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Piotr Zelt: Pęknięcie w Polsce jest bardzo głębokie. Myślę, że strona zwycięska w tych wyborach zadba o to, żeby te podziały były coraz głębsze
Aktor nie ukrywa swojego rozgoryczenia wynikiem wyborów prezydenckich. Jego zdaniem podziały w naszym kraju są tak głębokie, że Karol Nawrocki nigdy nie będzie prezydentem wszystkich Polaków. Piotr Zelt uważa, że minimalne zwycięstwo kandydata popieranego przez PiS może mieć dalsze niekorzystne konsekwencje. Zastanawia się więc, jaka przyszłość nas czeka, a jego rokowania raczej nie są nasycone optymizmem.
Farmacja
Samoleczenie generuje w UE oszczędności na poziomie 40 mld euro rocznie. Dzięki temu odciążone są europejskie systemy zdrowotne

Każdego roku Europejczycy leczą samodzielnie ok. 1,2 mld drobnych dolegliwości, w tym przeziębienie czy niestrawność. Zdaniem ekspertów wzmocnienie tych kompetencji społeczeństwa może być remedium na braki kadrowe w opiece zdrowotnej i jej deficyt budżetowy. Sięganie po leki bez recepty (OTC), suplementy diety i wyroby lecznicze pozwala uniknąć ok. 120 mln konsultacji lekarskich w skali roku, co odpowiada pracy nawet 36 tys. lekarzy pierwszego kontaktu. Samoleczenie generuje w UE oszczędności na poziomie 40 mld euro rocznie – wynika z danych przedstawionych podczas 61. konferencji AESGP, która odbyła się w Warszawie.
Konsument
Polacy odczuwają brak wiedzy na temat inwestowania. Może to sprzyjać podejmowaniu nieracjonalnych decyzji finansowych

Co trzeci Polak odczuwa brak wiedzy w obszarze inwestowania, a tylko co piąty chciałby pogłębić swoją wiedzę na ten temat – wynika z badania „Poziom wiedzy finansowej Polaków 2025”. Ci, którzy na własną rękę szukają informacji i porad, coraz częściej sięgają do blogów, portali, podcastów i wideo w internecie. Eksperci przestrzegają, że finansowych i inwestycyjnych porad udzielają nie tylko specjaliści w danej dziedzinie, więc potrzebna jest zasada ograniczonego zaufania.