Komunikaty PR

Dobrze przyprawiony napój na wzmocnienie odporności

2021-10-25  |  01:00
Biuro prasowe

Jesienią, zwłaszcza kolejną pod znakiem koronawirusa, wiele osób zastanawia się, jak skutecznie wzmocnić odporność swoją i najbliższych. Dobra wiadomość jest taka, że łatwo to zrobić skutecznie, smacznie i ekonomicznie. Ewa Wachowicz, ambasadorka marki przypraw Appetita zdradza swój sprawdzony przepis na wzmacniający napój z przyprawami, które większość Polaków ma zawsze w kuchni.

Przyprawy to produkty spożywcze, które kryją ogromny potencjał – zarówno kulinarny, jak i prozdrowotny. Nie tylko poprawiają smak potraw czy napojów, mogą także pomóc np. w walce z przeziębieniem, problemami trawiennymi, stanami zapalnymi czy bólem głowy. Na szczególną uwagę zasługują przyprawy korzenne, których warto użyć do przyrządzania aromatycznych i rozgrzewających napojów, jak kurkuma, imbir, goździki, cynamon i czarny pieprz.

  • Kurkuma (ostryż, szafran indyjski) od wieków jest stosowana w łagodzeniu różnych stanów zapalnych oraz infekcji układu oddechowego; obecnie naukowcy badają, jak wykorzystać jej właściwości w leczeniu chorób układu nerwowego, w tym objawów Alzheimera. Przyspiesza także przemianę materii, co warto wykorzystać w okresie jesienno-zimowym, kiedy dieta staje się bardziej kaloryczna. Kurkumę można dodawać np. do jajecznicy, zup, sosów, herbaty oraz mleka – to stary przepis z kuchni indyjskiej, tzw. Golden Milk: gorące mleko przyprawia się do smaku mieloną kurkumą, cynamonem, imbirem (ew. dodatkowo kardamonem) oraz miodem. Taki napój silnie rozgrzewa, wzmacnia odporność i pomaga zwalczyć katar.
  • Imbir ma silne właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne, zawarte w nim substancje pomagają także skutecznie łagodzić ból mięśni towarzyszący przeziębieniowemu „rozbiciu”. Wspomaga apetyt i trawienie, co jest istotne, kiedy zatkany nos hamuje łaknienie. Imbirowa płukanka (z ciepłej wody i sproszkowanej przyprawy) skutecznie łagodzi podrażnienia i infekcje jamy ustnej oraz gardła.
  • Goździki kryją w sobie bogactwo eugenolu – substancji o właściwościach hamujących stany zapalne i infekcje, także wirusowe, działającej też przeciwbólowo. Na towarzyszący przeziębieniu ćmiący ból głowy i drapanie w gardle pomaga po prostu… żucie goździków albo picie goździkowych naparów. Płukanka z tej przyprawy łagodzi infekcje gardła.
  • Cynamon przepięknie pachnie i już samym aromatem poprawia nastrój. Oprócz tego zawarte w nim substancje działają przeciwwirusowo, przeciwgorączkowo, silnie rozgrzewająco i pobudzająco na przemianę materii. Bardzo łatwo wprowadzić tę przyprawę do codziennej kuchni: pasuje do kakao, czekolady na gorąco, herbaty, kawy, owsianki, warto dodawać go także do dań z pomidorami i mięsa drobiowego.
  • Pieprz czarny to obok soli najczęściej stosowana w polskiej kuchni przyprawa, używana niemal do wszystkiego. I nieskończenie od soli zdrowsza – rozgrzewa, chroni przed wirusami, przyspiesza przemianę materii. Ze względu na wysoką zawartość olejków eterycznych skutecznie „odtyka” zakatarzony nos i zatoki. Zawarta w nim piperyna poprawia ponadto nastrój, stymulując wydzielanie hormonów szczęścia – serotoniny i dopaminy. A komu ciemną i mokrą jesienią nie przyda się dobry nastrój?

Ewa Wachowicz, ambasadorka marki Appetita, od lat inspirującej Polaków do gotowania stylowo i jedzenia smacznie, radzi jak w jednym napoju połączyć wszystkie niezwykłe właściwości ww. przypraw i cieszyć się odpornością oraz dobrym nastrojem przez całą jesień i zimę!

 

Napój na wzmocnienie odporności

Składniki:

1,5 łyżeczki Kurkumy mielonej Appetita

1 płaska łyżeczka Imbiru mielonego Appetita

3 Goździki Appetita

0,5 łyżeczki Cynamonu mielonego Appetita

szczypta Pieprzu czarnego mielonego Appetita

miód i sok z cytryny do smaku

 

Wykonanie:

Wszystkie przyprawy zalać 2 szklankami wody i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Przestudzić do temp. ok. 40°C. Posłodzić miodem, dodać sok z cytryny. Pić rano i wieczorem.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dom i ogród

Transport

Trwa debata o nowych przepisach dotyczących praw pasażerów. Możliwe zmiany w wysokości odszkodowań za opóźnione loty

W dyskusji o prawach pasażerów linii lotniczych pojawiają się rozbieżności między unijnymi instytucjami. Dotyczą one m.in. odszkodowań za opóźnione lub odwołane loty. Ministrowie transportu UE proponują 300 euro odszkodowania za czterogodzinne opóźnienie lub odwołanie krótkiego lotu, a Parlament Europejski opowiada się za wyższymi odszkodowaniami i to po trzech godzinach opóźnienia. Parlamentarna komisja transportowa proponuje także szereg zmian dotyczących m.in. bagażu podręcznego czy odpowiedzialności pośredników sprzedających bilety.

Dziecko

Marcelina Zawadzka: Uwielbiam zakupy online. Kiedy mały wieczorem zasypia, to ja mam wtedy czas na przeglądanie ofert w sieci

Odkąd modelka została mamą, zmieniła nawyki zakupowe, ponieważ nie ma czasu ani siły, żeby chodzić po galeriach w poszukiwaniu wszystkiego, co jest jej aktualnie potrzebne. A najwięcej rzeczy kupuje teraz właśnie dla swojego syna, który rośnie w oczach i często trzeba mu chociażby wymieniać garderobę. Marcelina Zawadzka zaznacza, że w sieci zazwyczaj robi zakupy wieczorem, kiedy jej syn już zasypia.