Komunikaty PR

5 najpopularniejszych błędów przy robieniu sernika

2022-09-23  |  12:00
Biuro prasowe
Kontakt
PR Manager
Publicon Sp. z o.o.



m.hliwa|publicon.pl| |m.hliwa|publicon.pl
691274042

Sernik to delikatne ciasto i nawet z pozoru nieistotny ruch może zepsuć wypiek. Chyba każdy choć raz spotkał się z sytuacją, w której efekt wizualnie znacznie odbiegał od tego ze zdjęcia w przepisie. Sprawdź co robisz nie tak i wyeliminuj błędne nawyki!

1. Zbyt dużo mąki

Choć powinno być puszyste i rozpływające się w ustach, już pierwszego dnia jest sztywne i gumowate? To znak, że w cieście znalazło się zbyt dużo mąki. Jej nadmiar sprawia, że wypiek jest zbity. Wystarczy jej niewielka ilość – zaledwie kilka łyżeczek, by nieco zagęścić ciasto. Można jednak całkowicie zrezygnować z jej dodawania, aby być pewnym, że deser będzie puszysty.

2. Za mało jajek

Aby ciasto było jeszcze bardziej miękkie, dobrze jest dodać do masy więcej jajek. Najlepiej, jeśli białka będą dodawane w formie ubitej piany, a żółtka osobno. Minimalna liczba to ta zawarta w przepisie, możesz jednak pokusić się o dodanie kilku więcej. Efekt cię zaskoczy!

3. Składniki prosto z lodówki

Ile razy zdarzyło ci się wyjąć ciasto z piekarnika i odkryć, że zamiast puszystego wypieku wyszedł zakalec? Przyczyną mogą być zbyt zimne składniki lub różnica temperatur pomiędzy nimi. Zanim przystąpisz do mieszania, poczekaj, aż osiągną temperaturę pokojową. Pozwoli to uniknąć zakalca lub opadnięcia sernika.

4. Za długie mieszanie

Choć może wydawać się, że im dłużej masa jest miksowana, tym lepiej, nie zawsze jest to prawda. Poczekaj, aż składniki się połączą, ale nie mieszaj dłużej. Inaczej ryzykujesz, że do masy serowej dostaną się drobne pęcherzyki powietrza. Ciasto może urosnąć wysokie, lecz popękane. To częsty błąd, który zdarza się zarówno początkującym, jak i zaawansowanym.

5. Zbyt suche powietrze w piekarniku

Jeśli sernik wychodzi zbyt suchy i zbity, spróbuj kolejnym razem upiec go w kąpieli wodnej. Na spodzie piekarnika ustaw naczynie żaroodporne lub małą blaszkę z wodą. Podgrzewanie sprawi, że woda będzie parować, a dzięki temu ciasto będzie wilgotne, puszyste i równomiernie wypieczone. To mało znany trik, ale daje świetne efekty. Koniecznie musisz go wypróbować!

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje Biuro prasowe
2025-06-18 | 06:00

Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje

W życiu każdego z nas pojawiają się sytuacje, w których nagromadzone przez lata przedmioty muszą na jakiś czas opuścić nasze mieszkania i domy. Niezależnie od
Dom Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących
2025-06-17 | 10:30

Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących

Własna szklarnia to marzenie wielu ogrodników, gdyż dzięki niej można cieszyć się świeżymi, naturalnymi warzywami i ziołami. Chcąc stać się jej posiadaczem, powinniśmy
Dom BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce
2025-06-02 | 16:00

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Wyobraź sobie, że urządzasz salon marzeń albo wreszcie wymieniasz kuchnię na nową, a wszystko to bez czekania na wypłatę czy wizyty w banku. Teraz to możliwe dzięki nowej metodzie

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Transport

Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.

Muzyka

Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.